Kongressen.com
Analyse Premium

Efter blokeringer på sociale medier: Hvor går Trump hen nu?

Twitter har blokeret præsidenten fra deres platform. Facebook og en række andre sociale platforme har ligeledes givet Trump karantæne, og i skrivende stund er det usikkert, om han får adgang igen. Højredrejede sociale medier står nu i kø for at byde præsidenten velkommen, og Trump har tidligere leget med tanken om, at han kan starte sit eget digitale medie, men spørgsmålet er, om det er nok?

De spilder ikke tiden på Gab, Parler og Telegram. Alle sociale platforme med en vis højredrejning, som har modsat sig, hvad de kalder ”medieelitens censur”.

Mens Trump er blokeret fra Twitter og i karantæne på Facebook og andre sociale medier, er der stadig god adgang til disse platforme.

Her bliver der debatteret frit fra leveren, som flere screenshots – ironisk nok delt på Twitter – også bevidner om.  

Ikke overraskende, når man tænker på, at Trump jo netop har brugt de sidste fire år som præsident på at bruge netop Twitter og andre sociale medier til at sprede sit narrativ om en medieelite – herunder de sociale platforme – der vil have ham ned med nakken, og som censurerer ham og højredrejet politik i et væk.

Men er det nok for Trump at ende sine dage på Parler? Og har han egentlig andre muligheder, nu hvor de store tech-giganter har taget hans foretrukne megafon fra ham?

”Frie platforme” er begrænsede
Det bliver næppe nok for Trump at have en profil på Parler, Gab osv.

Jo, han kan da komme ud til en lille skare af trofaste støtter, der unægtelig er på platformen.

I skrivende stund ligger mediet i øvrigt nummer 1 på app store, men nok mest på grund af mediernes omtale af Twitter-blokeringen af Trump. Vi så en lignende tendens sidste år, da Twitter fjernede indhold fra Trumps profil, og præsidenten tordnede mod selvsamme medieelite.

Her foreslog flere republikanske politikere – f.eks. sådan en som Ted Cruz – at man bare skulle komme på Parler, hvis man ville ”slippe for Twitters diktatur”.

Men problemet med Parler er, at det ikke er Twitter.

På Parler, Gab og de andre ”frie platforme” har Trump ikke samme modstand, som han har på Twitter.

Her er folk enige med ham.

Uenigheden kan altså ikke bruges som en del af hans politiske narrativ, der skal danne splid i den amerikanske befolkning: dem mod os. Den gængse amerikaner mod de store magtfulde medieplatforme.

Det er, for de fleste, trods alt nok sjovere at få lidt modstand.

På Parler kan Trump kommunikere sit budskab i uredigeret form. Noget, han også har kunnet på Twitter og de øvrige sociale medier, indtil de op til valget i november sidste år begyndte at røre på sig og faktatjekke ham, ja, sågar slette hans indhold.

Men Parler giver ikke Trump den store megafon, som han har haft på Twitter og Facebook. Parler er for den udvalgte skare. Det er ikke her, hr. og fru USA lytter med.

Samtidigt er pressen ikke til stede på samme måde, som på Twitter, og dermed mister Trump også sin forstærker til sin kæmpestore megafon, når hans tweets, budskaber og uredigerede sandheder ikke ender med at få spalteplads.

Selvom vi lige nu oplever en stigende interesse for Parler og de øvrige ”frie platforme” – dog nok foranlediget af netop Trumps blokering på Twitter, hans gennemborende narrativ om medieeliten de sidste fire år og pressens rapportering herom – så står disse platforme også isolerede.

De føder i hvert fald ikke ind i den trang til et massepublikum, som Trump netop har kunnet tilfredsstille sig selv med via en aktiv konto på Twitter.

Se blot på sådan en som den allestedsnærværende højre-nationalistiske provokatør Milo Yiannopoulos. Han mistede hurtigt sin gennemslagskraft, da han blev blokeret fra Twitter, og han har siden haft svært ved at holde sig relevant.

Men kan Trump blive det andre steder?

Starter Trump sit eget medie?
Trump har i noget tid nu bragt endnu en interessant historie på bane: hvad hvis han byggede sit eget medie? Sin egen platform?

Som jeg så vittigt så en bruger på Twitter skrive, så er det jo ikke lykkedes ham at bygge sin mur mod Mexico i de fire år, han har været præsident, så mon et socialt medie er sådan lige til?

Næppe.

Det er krævende at bygge sin egen platform eller at starte sit eget medie og at flytte brugerne over på det, men som jeg også har lært efter fire år med Trump ved roret, så skal man aldrig sige aldrig, når man taler om Trump, så lad os lege lidt med ideen.

Ville han kunne få noget ud af det?

Faktisk har Trump noget, som i så fald ville give ham en rigtig god start – og det ironisk nok takket være netop hans tilstedeværelse på de sociale medier de sidste fire år.

Her har han nemlig købt sig til tusindvis af annoncer – særligt på Facebook – med skræddersyede budskaber til skræddersyede målgrupper.

Til mange af disse annoncer har der været en formular tilknyttet, som brugeren, der klikkede på annoncen, skulle udfylde: i hvilket postnummer bor du? Hvad tjener du? Har du været i militæret? Er du gift? Pensionist? Studerende? Hvad er dit telefonnummer? Osv. Osv.

Den data, som Trumps kampagneteam har skrabet med netop disse annoncer, har de kunne sidestille med data på, hvem der dukkede op til Trumps rallies og i øvrigt engagerede sig med Trumps budskaber øvrige steder.

På den måde kunne de stramme deres politiske budskaber endnu mere og rette dem endnu skarpere mod en udvalgt målgruppe.

Med andre ord: Trump ligger inde med en guldgrube af data om sine støtter og vælgere – der var trods alt 74 millioner amerikanere, der stemte på ham ved valget i november sidste år, selvom Biden endte med at løbe med sejren.

Forbliver Trump altså blokeret fra de store sociale medier, så er den database og hans eget medie derfor nok det bedste bud på at gøre sig relevant hos en udvalgt skare af hardcore Trump-støtter.

Men der er ingen tvivl om, at Trumps relevans er blevet slukket med hans blokering fra Twitter.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede