Kongressen.com
Analyse Premium

Efter Twitter-blokering: Er Trump sin egen primære platform?

Trump er udelukket fra en række sociale medier, men gårsdagens pressemøde med præsidenten i Alamo, Texas vidner om, at Trump måske er blevet sin egen primære platform: han kan i hvert fald stadig styre nyhedsstrømmen – også uden Twitter.

I denne tid går der nærmest ikke en dag, uden at Trump bliver suspenderet fra et nyt socialt medie.

Twitter, Instagram, Facebook og i dag YouTube.

Listen er efterhånden lang.

Men i går beviste Trump, at han stadig kan drive nyhedsstrømmen uden Twitter – og journalisterne ”faldt lige i fælden”.

Rigsretssag vs. Mexicansk mur
Trump var taget til Alamo i Texas for at tale sit prestigeprojekt: muren mod Mexico.

Bemærkelsesværdigt var det, at der samtidigt lige nu foregår stor debat i Washington D.C., hvor demokraterne forsøger at få Trump afsat – først via 25. forfatningstillæg og nu formentlig via en ny rigsretssag.

Sidstnævnte er næppe en succeshistorie for Trump at hoppe på, og hvad gør man så?

Så skaber man sine egne nyheder. Det har Trump om nogen været mester til de sidste fire år, og til det har han i høj grad brugt sine sociale medier.

F.eks. da han havde fået konstateret Coronavirus sidste år. Mens Trump var isoleret på hospitalet, førte Biden i meningsmålingerne forud for præsidentvalget i november sidste år, og amerikanerne var godt og grundigt trætte af præsidentens håndtering af netop Corona-epidemien.

Ikke just en god historie for Trump, der kørte på alle mediekanaler, og hvad gør man så?

Trump valgte at tweete på livet løs i en såkaldt ”tweetstorm”, som det er blevet døbt i USA. Og vupti, så var det historien på forsiden af alle medier: ”Trump tweeter på livet løs fra hospital”.

Eller tag sidste rigsretssag mod præsidenten. Der lykkedes det ham ligefrem at tweete sig vej både ind i afhøringen af et vidne, der undervejs skulle forholde sig til Trumps tweet om hende, og til medieforsiderne, da han live-tweetede undervejs.

Den taktik er lidt sværere for præsidenten i disse dage, hvor han er udelukket fra alverdens sociale platforme, men i går beviste han altså, at han stadig kan drive nyhedsstrømmen.

Med ham til Alamo, Texas var i hvert fald fulgt en række journalister fra ind- og udland. Jeg så også TV2’s Jesper Steinmetz lave reportage derfra.

Det sætter i virkeligheden journalisterne og medierne i et dilemma. Selvfølgelig skal de dække historien, hvor den foregår, og i går var det muligvis i Alamo, men det er også værd at overveje, HVORFOR den foregik i Alamo.

Formentlig fordi det trods alt er sjovere for Trump at tale prestigeprojekt mur end rigsretssag lige nu.

Den legendariske tv-vært Chuck Todd fra MSNBC bekendtgjorde da også på sit program, at de ikke ville vise nogle af Trumps pointer fra pressemødet i Alamo ”due to concerns that he would be used as a rallying cry for bad actors to support him in his name.”

Trump vs. Twitter
Til gengæld er det jo ikke nødvendigvis ”en fælde”, journalisterne er gået i.

Præsidentskabet er stadig verdens mest magtfulde kommunikationsplatform. Trump sidder stadig på den et par dage endnu.

Der er næppe mange, der ville have lyttet efter, hvad Trump sagde, hvis ikke han var præsident. I hvert fald ikke i samme grad som nu, hvor han er.

De sidste par dage har mange – jeg selv inklusiv – talt meget om, hvorvidt Trump kan eksistere uden Twitter.

Mit svar er ja og nej.

Ja, for præsidentskabet er som sagt den vigtigste kommunikationsplatform. Det er hele grunden til, at du bliver lyttet til, og at pressen gider følge dig til Alamo, Texas for at høre malplacerede pointer om en mur, der ikke er blevet til det, du havde lovet.

Samtidigt åbner det for tankerne om, at Trump måske i virkeligheden nu har rykket sig som præsident.

Han er de seneste dage forsøgt ”deplatformed”, som amerikanerne kalder det. Altså, smidt af diverse platforme. Men i virkeligheden er han jo nok undervejs blevet sin egen platform efterhånden.

Det beviste Alamo-afledningsmanøvren, og det vil fremtiden også vise.

Trump forsvinder (formentlig) fra Det Hvide Hus d. 20. januar, men Trumpismen lever videre i USA og hos de 74 millioner amerikanere, der stemte på ham i november.

Til gengæld er det stadig en del sværere for Trump at styre dagsorden og sprede sine politiske narrativer til sin base via de sociale medier.

Han forsøgte faktisk igen i går fra pressemødet i Alamo.

Efter pressemødet blev der lagt en række små videoklip med udtalelser fra ham på hans YouTube-kanal – inden han altså også er blevet nægtet adgang til kontoen. Et af dem handler bl.a. om, hvordan han og hans regering var med til at sikre en Coronavaccine længe før alt og alle andre – dog nok en lille gradbøjning af historien, som vi andre kender den.

Den video kan stadig findes på præsidentens YouTube-kanal.

Og når der ikke konstant falder en byge af f.eks. YouTube-videoer og tweets, som bliver delt med Trumps base og forstærket af mediernes skriverier herom, så er det langt sværere for sådan en som Trump at sprede sine – ofte usande – budskaber.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede