Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Facebook-annoncer viser, hvilke stater præsidentkandidaterne satser stort på

Med få dage til Iowa caucuses afslører Facebook-data, hvilke demokratiske kandidater, der har satset stort på staten. De summer, som kandidaterne i dag bruger på Facebook-annoncer, vokser og vokser, men 2020 bliver alligevel næppe året, hvor Facebook-annoncer overgår tv-reklamer – og det er Michael Bloombergs skyld.

Digitale kampagner på Facebook er blevet vigtigere og vigtigere for de amerikanske præsidentkandidater de seneste år.

Alene de seneste 100 dage har demokratiske præsidentkandidater tilsammen brugt mere end 31 millioner dollars på Facebook-annoncer alene. Det skriver New York Times.

Efter Cambridge Analytica-skandalen, hvor Facebook kom i store problemer, da det britiske konsulentfirma Cambridge Analytica høstede personlige data fra millioner af Facebook-brugere uden deres samtykke, har Facebook offentliggjort alle politiske annoncer, der bliver kørt på platfomen.

Disse er således i dag synlige i Facebooks annonce-bibliotek, og derfor er det muligt at følge med i, hvor mange penge præsidentkandidaterne bruger på Facebook-annoncer, hvem de forsøger at ramme, og hvilke opslag de sender ud.

De mange penge kandidaterne poster i annoncer på platformen afslører derfor også mere end blot dybe lommer. De viser også kandidaternes online strategi, og i sidste ende hvem af dem, der har satset stort på de første, vigtige stater.

Iowa er populær på Facebook
Alene i de første fire stater, der afholder primærvalg – Iowa, Nevada, New Hampshire og South Carolina – har de demokratiske præsidentkandidater tilsammen brugt mere end 6,4 millioner dollars på Facebook-annoncer.

Særligt det demokratiske ’wildcard’ Andew Yang har satset alle sine penge så at sige på Iowa.

Sammenlignet med sine demokratiske konkurrenter har Yang ikke brugt alverdens på annoncer på Facebook. I skrivende stund knap to millioner dollars siden maj 2018. En kandidat som Elizabeth Warren har til sammenligning brug over syv millioner dollars på annoncer på Facebook.

Men ud af sit betragtelig mindre budget har Yang dog valgt at placere hele 85 procent af sit samlede budget på platformen i annoncer særligt rettet mod Iowa.

Med Facebook-annoncerne har kandidaterne nemlig mulighed for at rette deres annoncer til særlige segmenter på særlige lokationer – f.eks. kvinder mellem 30-40 år, som bor i Iowa.

Og Yangs høje budget-sats i Iowa og New Hampshire afslører derfor også, hvor vigtig staten er for den politiske novice. Opnår han et godt resultat her, har han større chance for at blive taget seriøst i de følgende primærvalg.

Førende kandidater satser på national Facebook-strategi
Mens Andrew Yang således altså har skruet helt op for annonce-blusset på Facebook i Iowa og New Hampshire, viser Facebook-data fra de tre førende demokratiske kandidater – Biden, Sanders og Warren – en lidt anden strategi.

Mens de også har kastet store annonce-summer efter staterne, der afholder de første primærvalg, har de dog også kastet relativt store beløb efter øvrige stater spredt ud over landet. Dermed afslører det, at disse kandidater satser på en mere national strategi, hvor de tidlige stater nok er vigtige, men de er ikke alt eller intet.

De tre kandidaters mere nationale strategi er formentlig også et forsøg på at tiltrække såkaldte ’small dollar donors’. Jo flere donationer, jo større bliver budgettet, og jo bredere kan kandidaterne også nå ud.

Facebook overgår næppe TV i 2020 – og det er Bloombergs skyld
Siden 2008 har det været muligt at målrette politiske annoncer på Facebook, og over årene er mulighederne blevet endnu skarpere.

Således kan kandidaterne i dag betale Facebook for at nå ud til særlige segmenter i særlige områder, og kandidaterne kan samtidigt måle på en lang række parametre i forhold til, hvordan brugerne – og altså de potentielle vælgere – reagerer på et givent opslag, et givent emne og en given mærkesag.

På den måde har Facebook-annoncerne også gjort det lettere for kandidaterne at opbygge potentielle vælger-personaer for og få indblik i, hvordan en given vælger ser ud helt ned på stat- og by-niveau eller inden for en bestemt demografisk-, køns-, eller aldersgruppe.

Således har de demokratiske kandidater allerede kastet store summer efter Facebook-annoncer til netop at nå længere ud til potentielle brugere, der er mere tilbøjelige til at være modtagelige for deres budskaber – Joe Biden har i skrivende stund brugt 3,8 millioner dollars på platformen, Sanders 7, 4 millioner dollars og sidst ankomne Michael Bloomberg svimlende 19,8 millioner dollars – så bliver 2020 dog næppe året, hvor budgettet for Facebook-annoncer overstiger budgettet for tv-reklamer. Det skriver Axios.

I det forgangne år har alle kandidater tilsammen – inklusiv Donald Trump – således spenderet 75 millioner dollars på TV-reklamer. Til sammenligning har de brugt 80 millioner dollars på digitale annoncer, der altså vel at mærke tæller både Facebook og Google. Og det er særligt Bloombergs skyld.

Mens nogle af de mindre kandidater som f.eks. Andrew Yang således smider hele budgettet efter Facebook-annoncer i særligt Iowa, har en af de rigeste kandidater, Michael Bloomberg, brugt en stor andel af sit samlede reklame-budget på netop tv-reklamer.

Dermed får Bloomberg også vægten til at tippe, og den kommer formentlig til at tippe yderligere endnu, for Bloomberg har nemlig lovet, at han vil bruge hundrede millioner af dollars på reklamer, der skal være med til at slå Trump i november. Men det er en helt anden historie.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen