Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Fired up! Ready to go!

Sommerferien er slut og en ny sæson i amerikansk politik er i fuld gang. Her på Kongressen.com glæder vi os til at dække både valgkampen og de øvrige begivenheder tæt – og så glæder vi os til at løfte sløret for en række nye tiltag i den nærmeste fremtid

Jeg genså en gammel video fra 2008-valgkampen den anden dag. Det er en video, hvor en noget yngre udgave af Barack Obama under valgkampen lancerer det udtryk, som siden hen skulle blive ikonisk, nemlig ‘Fired up! Ready to go!’ Ud over at det ganske morsomt at høre Obama fortælle historien om, hvordan han selv lærte udtrykket at kende i sin tid, så er ordene i den grad rammende for hvordan stemningen her på holdet på Kongressen.com er. Efter en dejlig sommerferie er vi i den grad både ‘Fired up’ og ‘Ready to go!’

Sjældent har vi stået foran en mere hæsblæsende sæson end den vi nu tager hul på. For 2020-valgkampen kører fortsat på fuld damp og om præcis tre uger får vi her i Danmark besøg af den amerikanske præsident Trump.

Hvis vi lige starter med det sidste, så er det ikke hver dag, at den siddende amerikanske præsident kommer forbi Danmark og derfor er det også et besøg vi her på Kongressen.com kommer til at dække tæt og omfattende. I de kommende uger kan du således glæde dig til at læse både artikler og analyser om det dansk amerikanske forhold set fra flere forskellige vinkler og perspektiver. Allerede i morgen kan du således glæde dig til at læse den første artikel i serien om USA og Danmark.

Hvad 2020-valgkampen angår, så har sommerferien budt på endnu en runde tv-debatter mellem de fleste af kandidaterne. Alles øjne var især rettet i retning af Joe Biden, der efter en elendig første debat skulle forsøge at komme i et højere gear. Det lykkedes, om end det ikke var sådan, at man som seer af debatten sad tilbage med følelsen at den tidligere vicepræsident havde banket den helt ud af stadion. Snarere var dommen, at Biden klarede det hæderligt, hvilket var langt bedre end gangen før. For den californiske senator, Kamala Harris, var situationen den omvendte. Hun leverede en stærk præstation i første debat og derfor var forventningerne til hende store i runde to. Dem indfriede hun ikke helt. Det var en rimelig sikker præstation, Harris leverede, men det var tydeligt at flere af de andre havde fået øjnene op for, at Harris ikke måtte få det samme spillerum som ved første debat. En, der til gengæld holdt niveauet fra første debat, var Massachusetts senatoren Elizabeth Warren. Hun havde igen godt styr på både budskaber og modstanderne og er i det hele taget godt kørende i øjeblikket.

De kommende uger bliver afgørende for mere end halvdelen af det store kandidatfelt. I skrivende stund er det nemlig kun ni af kandidaterne, der lever op til de krav, der er opstillet for at kunne deltage i debatten. Holder dette stik, vil det for alvor være med til at vise vælgerne, at endog ganske mange af kandidaterne ikke har skyggen af chance for at vinde nomineringen og derfor burde trække sig hurtigst muligt. Hvor mange af dem, der rent faktisk ender med at gøre det, ja, det må vi vente og se. Men der er ingen tvivl om, at det ville være en fordel for det demokratiske parti, hvis kandidatfeltet blev barberet gevaldigt ned hurtigt.

Sommerferien har desværre også budt på tragiske historier fra USA. Ikke mindst skyderierne i El Paso og Dayton har sendt rystelser gennem det amerikanske samfund og genstartet våbendebatten på ny. Nøjagtig som ved tidligere skudepisoder går bølgerne højt, uden at parterne dog nærmer sig hinanden. Derfor er min klare vurdering også at der heller ikke denne gang kommer til at ske noget nyt på våbenfronten. Emnet vil fylde en del i valgkampen, men derfra og så til at Demokraterne og Republikanerne pludselig skulle blive grebet af trangen til fælles løsninger, ja, der fortsat et godt stykke vej.

Her på Kongressen.com ser vi frem til at tage fat på arbejdet med at dække supermagten igen – nøjagtig som vi glæder os til at løfte sløret for nogle af de nye tiltag og partnerskaber vi har i støbeskeen inden længe. Det bliver forrygende.

På vegne af hele holdet, ønsker jeg jer alle sammen velkommen tilbage her på Kongressen.com efter sommerferien.

Fired up! Ready to go!

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen