Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Flynn måtte falde på sværdet

Der var efterhånden kun to muligheder tilbage for Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn. Kaste sig på sværdet eller få en eller flere knive stukket i ryggen – knive som var klar til at støde. Natten til tirsdag dansk tid trak han sig fra posten efter 24 dage som en af de mest centrale skikkelser i amerikansk sikkerhedspolitik.

Han ledte an i råbene om ”Lock her up!” til republikanernes konvent i sommer, og stod trofast bag Donald Trump selv dengang ganske få i ”the establishment” tog ham seriøst. Nu er pensioneret generalløjtnant Michael Flynn blevet Trump-regeringens første offer, da han trak sig fra posten som national sikkerhedsrådgiver.

Årsagen til hans afgang er kort fortalt, at han i perioden efter valget af Donald Trump den 8. november havde en række samtaler med den russiske ambassadør i USA. Som del af disse samtaler skal de to have snakket om de amerikanske sanktioner, som er pålagt Rusland som straf for hacking under det amerikanske valg. Man må dog som civil, hvilket Flynn stadig var på det tidspunkt, ikke snakke om sådanne ting med fremmede magters repræsentanter. Det var altså ulovligt. Flynn har så efterfølgende løjet eller udeladt centrale dele af sandheden, om indholdet af disse samtaler.
Flynns udlægning af historien fik bl.a. vicepræsident Mike Pence til at gå på tv og sige at Flynn ikke havde snakket med den russiske ambassadør om sanktionerne. Det var jo så ikke sandt. Angiveligt har vicepræsidenten ikke været tilfreds med at være blevet ført bag lyset af Flynn.

Ligeledes skal den amerikanske justitsminister have advaret Det Hvide Hus om at den nationale sikkerhedsrådgiver potentielt kunne blive offer for afpresning fra den russiske regering på grund af hans samtale med ambassadøren.
Præsident Trump skulle også have udtrykt sin utilfredshed, og har heller ikke været villig til at udtrykke offentlig støtte til sin nationale sikkerhedsrådgiver – aldrig et godt tegn.
Presset fra de lækkede historier og modstanden internt i Det Hvide Hus har nu fået Flynn til at kaste sig på sit sværd, inden dolkene som allerede var trukket, endte i ryggen på ham.

Der venter en stor opgave for den nye sikkerhedsrådgiver, som skal prøve at lukke de mange huller i Det Hvide Hus, som i øjeblikket resulterer i en lang række historie i medierne.
Samtidig skal den nye sikkerhedsrådgiver skabe noget struktur og samling mellem den store samling egoer, som præger Trump-regeringen. Ikke nogen misundelsesværdig opgave.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen