Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Frafaldne Republikanere går til angreb på Trump

Over de seneste måneder har en lille gruppe republikanere gået til angreb på præsident Trump med en række reklamevideoer, der skal udstille præsidentens fejl frem mod valget i november. The Lincoln Project, som gruppen kalder sig, består af en række prominente republikanske konsulenter, der føler, de har mistet det Republikanske Parti til Trump, og de er fast besluttet på at ende Trumps politiske karriere. Spørgsmålet er nu om the Lincoln Project er det supervåben, Trumps modstandere har håbet på. 

Rick Wilson, en af folkene bag the Lincoln Project, udtalte i et interview i the Daily Show, at ”der er ikke noget Republikansk Parti længere. Det er dødt. Donald Trump dræbte det.” Han beskriver sig selv som en af de sidste Republikanere, der tør gøre modstand mod præsident Trump.

Rick Wilson og en flok ligesindede, der alle er trætte af Trumps lederskab i det Republikanske Parti, er gået sammen i the Lincoln Project. Deres ”attack-ads” har allerede fået en enorm eksponering via sociale medier takket være gruppens evne til hurtigt at blande sig i den offentlige debat og gruppens ligefremme og ufiltrerede tone, der ikke er ulig Trumps egen retorik.

Projektet har allerede gjort sig bemærket ikke kun hos Republikanerne, men også hos Demokraterne, hvor Clintons prominente kampagneleder, James Carville har fået øjnene op for de benhårde ”Never Trumpers,” der også tæller Bill Kristols medie, The Bulwark, og Carville opfordrede Demokraterne til at tage ved lære af disse gruppers direkte approach.  

Hvem er The Lincoln Project?
The Lincoln Project består, udover førnævnte Rick Wilson, der har arbejdet med kampagner for det Republikanske Parti siden slut 80’erne for bl.a. George H. W. Bush, af en række tidligere republikanske kampagneveteraner.

Disse veteraner tæller også Steve Schmidt, der var manden, der var medansvarlig for John McCains valg af Sarah Palin som vicepræsidentkandidat, John Weaver, der har ført præsidentvalgkamp for John McCain og John Kasich, samt Jennifer Horn, der har ledt det Republikanske Parti i New Hampshire.

Endeligt har gruppen en mand tæt på præsident Trumps indercirkel i advokaten, George Conway, der er gift med præsidentens rådgiver, Kellyanne Conway. George Conway har ofte været på kant med Trump, og hans position så tæt på præsidentens indercirkel har været med til at give ham en unik platform for sin kritik af præsidenten.

Gruppen har tilsammen mange årtiers erfaring med politiske kommunikation og med at føre valgkamp og flere af gruppens medlemmer er notoriske for deres evner i at føre beskidte og benhårde kampagner – Kompetencer, de nu vil bruge til at besejre Trump.

Trump er det primære mål
The Lincoln Projects primære mål er Præsident Trump, som de jævnligt angriber i valgvideoer samt i deres podcast. Gruppens valgvideoer præsenterer ikke en alternativ politisk agenda eller store vision for Amerika, men følger i stedet i høj grad Trumps politiske agenda og tager samme emner op, som Trump selv bruger tid på.

Således har gruppen over de seneste måneder udsendt valgvideoer om fejden mellem Trump og tidligere forsvarsminister, Jim Mattis, demonstrationerne i kølvandet på George Floyds død og Trumps vælgermøder. Samtidig holder gruppens videoer Trump fast på nogle af de sager, Trump måske helst vil glemme såsom coronakrisen og den økonomiske krise, som lurer i kølvandet på coronakrisen.

Udover at angribe Trump, støtter gruppen også Trumps modstander, Joe Biden. The Lincoln Projects valgvideoer holder ofte Joe Biden direkte op imod præsident Trump og retter gennem den vinkel en skarp kritik af Trump.

The Lincoln Projects sekundære mål er udsatte republikanske senatorer, som gruppen ofte angriber for deres støtte til Trump. I de seneste måneder har gruppen bl.a angrebet senatorerne: Thom Tillis (R-NC), Susan Collins (R-ME), Martha McSally (R-AZ), Cory Gardner (R-CO), og Joni Ernst (R-IA). Disse senatorer er på valg i delstater, der enten er normalt demokratiske delstater eller i delstater, der bliver svingstater ved valget i November, og målet er formentligt at presse disse senatorer til at vælge mellem deres genvalg og Trump, og dermed skabe splittelse frem mod valget. 

Timing og vinkling adskiller the Lincoln Project fra mængden
The Lincoln Project har som tidligere nævnt allerede gjort sig særdeles bemærket, og det er lykkedes gruppen af komme under huden på præsidenten, der på twitter har kaldet gruppen for en flok ”tabere” og ”Rinos” (Republicans In Name Only). Rick Wilson har tidligere udtalt, at den mest effektive strategi for at slå Trump er, at gøre valget til en folkeafstemning om Trump, og det er i høj grad i dette lys, man skal forstå gruppens valgvideoers budskab. Gruppens succes med at angribe præsidenten, der har haft langt større effekt end lignende demokratiske forsøg, må udover den klare strategi tilskrives flere faktorer.

Den første faktor er timing og hurtighed. The Lincoln Project producerer deres valgvideoer enormt hurtigt og er derfor i stand til med det samme at blande sig i debatten og langt hurtigere give præsidenten svar på tiltale. Et eksempel på dette stammer fra Trumps stort anlagte vælgermøde 20. juni i Tulsa, hvor færre deltog end forventet. Med det samme var the Lincoln Project på pletten og to dage senere udgav de en valgvideo, der hånede Trump for at have oversolgt sit vælgermøde. Flere gange har gruppen også meldt sig på banen med videoer, der angreb Trumps retorik overfor Black Lives Matter-demonstranter, mens demonstrationerne foregik. The Lincoln Project er muligvis den political action committee, der er bedst egnet til at reagere ligeså hurtigt, som præsidenten kan tweete, og det er en af hemmelighederne bag gruppens succes.

En anden faktor for the Lincoln Projects succes er gruppens evne til at bruge Trumps egne udtalelser mod ham. Trump får lidt atypisk for angrebsvideoer enormt meget taletid i gruppens videoer. De bliver dog vinklet, så Trump ofte kommer til at fremstå selvmodsigende eller ude af trit med virkeligheden, og udtalelserne er som i mange andre politiske valgvideoer også ofte taget ude af kontekst. Gruppens unikke tilgang med i så høj grad at bruge Trumps egne ord, får gruppens valgvideoer til at skille sig ud fra mængden.

Den sidste faktor er, at the Lincoln Project besidder en stor forståelse for amerikansk politisk historie, og er dygtige til at sætte Trump op imod amerikanske politiske ikoner. Gruppen har bl.a. krydsklippet nogle af Trumps udtalelser med tidligere præsidenter som John F. Kennedy, Abraham Lincoln og Franklin Roosevelt. Trump bliver i denne forbindelse ofte portrætteret som splittende overfor samlende præsidenter som Kennedy og Lincoln.

The Lincoln Projects kombination af timing, Trump-lignende retorik og evnen til at trække på USA’s politiske historie, adskiller gruppen fra de andre angrebslystne PACs, og gruppens unikke platform som utilfredse partifæller giver gruppen et talerør, som demokratiske kampagnegrupper kun kan drømme om. Spørgsmålet er nu om, gruppen kan vinde indpas hos de moderate republikanske vælgere, som demokraterne har haft notorisk svært ved at tiltrække, og om the Lincoln Project kan opnå deres mål om at slutte Donald Trumps præsidentkarriere.   

En anden Republikansk gruppe, der også går direkte i mod den siddende præsident, er Republican Voters Against Trump. Se Lars Græsborg Mathiasens interview med deres frontmand, Tim Miller:

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen