Kongressen.com
Analyse Premium

Garland skal genoprette tilliden til Justitsministeriet

Joe Biden har nomineret Merrick Garland som ny justitsminister. Manden, der skulle have været højesteretsdommer i 2016, har en klar opgave i sit nye virke: rule of law skal tilbage.

Hovedpointen fra Biden administrationens kommende justitsminister Merrick Garland og hans team er at Justitsministeriet (DOJ) skal tilbage på sporet – tilbage til en tid før Trump. Tilbage til en tid hvor loven var juridisk og ikke politisk. Med valget af en af USA’s mest erfarne dommere, kan Biden sikre sig, at loven ikke længere bliver udnyttet som et instrument, der kan splitte, men igen bliver en urokkelig klippe, som alle borgere kan være sikre på vil behandle rig og fattig, demokrat og republikaner, ven og fjende fuldkommen lige. The Rule of Law, eller på dansk retsstatsprincippet om at alle er lige for loven, skal ikke længere være en frase brugt af jurister, men være selve fundamentet for det amerikanske demokrati og DOJ’s DNA.

Merrick Garland var tydligt rørt da han tog ordet efter kommende præsident Joe Biden havde offentliggjort nomineringen af ham som justitsminister. Merrick Garland måtte bide tænderne sammen for at holde glædestårerne tilbage. Denne gang er der nemlig gode udsigter til, at Kongressen godkender hans normeringen, modsat da Barrack Obama nominerede ham som højesteretsdommer efter Antonin Scalias død i 2016.

Den 68-årige Merrick Garland har siden 1997 været dommer ved appeldomstolen i Washington, D.C., der regnes for at være den næstvigtigste domstol i USA. Garland er vokset op i Chicago, Illionis, og tog sin juridiske uddannelse på Harvard Law School.

Igennem hans lange karriere har han flere gange været en del af justitsministeriet. Under Clinton administrationen havde han en ledende rolle i efterforskningen og retsforfølgelsen af Unabomberen i sagen om Oklahoma-City-bombningen.

Garland er vellidt af både republikanere og demokrater, og kommer med en solid erfaring der ikke kan betvivles af nogle.

Udover Garland som Justitsminister præsenterede Biden også Lisa Monaco som vicejustitsminister, Vanita Gupta som ’associate attorney general’ og Kristen Clarke som afdelingschef for borgerrettigheder.

Specielt valget af Gupta, tidligere chef for DOJ’s afdeling for borgerrettigheder og Clarke, nuværende formand for Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law, er med til at styrke Bidens agenda om at sikre hele befolkningens men specielt minoriteters borgerrettigheder oven på et år med flere måneders protester mod politivold og systematisk racisme i det amerikanske retssystem.

Valget af Lisa Monaco som vicejustitsminister er heller ikke tilfældigt. Hun er kendt for hendes store arbejdsmoral og for at være en af de førende specialister inden for national sikkerhed. Hun var den første kvindelige leder af DOJ’s nationale sikkerhedsafdeling. Hun har været anklager i sager fra alt fra grov vold, til bedrageri og offentlig korruption, været stabschef for tidligere FBI-chef Robert Mueller, og arbejdet som antiterrorisme rådgiver for Det Hvide Hus.

Mens Garland skal være den samlende figur i genopbygningen af tilliden til DOJ, så skal Monaco stå for, at alle ministeriets opgaver og sager bliver effektivt og ordentligt udført. 

Når Senatet har godkendt Garland som ny justitsminister, vil han fra dag et få nok at se til.
Han vil skulle tage stilling til en lang række retssager om grænserne for borgerrettigheder, den igangværende skatteundersøgelse af Hunter Biden, og det store pres der forventes at komme fra vælgere og politikere, der ønsker, at den nye justitsminister sikrer at retfærdighed sker fyldest, også hvis det betyder at en ”tidligere præsident”, som Donald Trump snart er, for første gang i amerikansk historie skal retsforfølges.

Vigtigst af alt skal Garland reparere den ødelagte tillid mellem den amerikanske befolkning og Justitsministeriet. Ministeriet vil under Biden ikke længere arbejde som Præsidents forsvarer, men som hele folkets forsvarer. Som Biden sagde under gårsdagens pressemøde til Garland og det nye team: ”Your Loyalty is not to me. It is to the law, the constitution, the people of this nation.”

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Reportage fra Washington og Joe Bidens indsættelse

Otto Lykketoft

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede