Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Nixon og Watergate

Gate-gate-gate-gate

Selv om det nok ikke just var den arv, han havde ønsket sig, spiller Nixon den dag i dag en central rolle ikke bare i politik men i den generelle samfundsdebat. Alle skandaler bliver nemlig til noget med ‘gate’ og sådan har det været lige siden, nå ja, Watergate

Danske medier misforstår et forslag til et direktiv om lakrids i EU. Det bliver lynhurtigt døbt lakridspibe-gate. Inklusiv et # på Twitter.

Og sådan går det tit. Når der er noget der er rigtig slemt, så er det en-gate. Tit uden den mindste refleksion over hvor udtrykket kommer fra, eller om det overhovedet giver mening.

Watergate var en så stor en skandale, at den har føjet et fast udtryk til sproget. Så snart suffixet -gate dukker op i slutningen af et ord, er alle helt markering af en skandale eller sag af særlig grel karakter. Især hvis det er en politisk sag om uetisk opførsel, og ting der er blevet fejet ind under gulvtæppet. Det er belejligt at give lidt ekstra pondus til en sag, ved at tilføje et -gate.

For det kan jo dårligt blive større end den skandale, der væltede verdens mægtigste mand af pinden. Udtrykket har med tiden også fjernet sig delvist fra det politiske og de store skandaler og bredt sig ud over stort set alle områder. Til tider bliver det brugt nærmest ironisk om helt små skandaler. Som for eksempel misforståelsen om de højt skattede danske lakridspiber.

Masser af Gates
Siden Watergate har der været en lang stribe af skandaler der er blevet til en ‘gate’. F.eks. Closetgate, der fulgte en episode af South Park, der handlede om Scientology og hvor Tom Cruise blev fremstillet som skabsbøsse. Monica-gate omhandlede i 90’erne også en præsidents uheldig opførsel, mens Nipplegate for ca. 10 år side handlede om Janet Jacksons brystvorte, der uinviteret tittede frem til Super Bowl 2004. Og opskræmte en hel nation på live tv. Der har været climategate, Murdochgate. Weinergate, dopegate, tigergate og antennagate. Og mange, mange flere Gates over hele verden. I Tyskland blev NSA’s overvågning af kansler Angela Merkels mobiltelefon døbt Handy-gate.

Watergate
I Danmark har vi blandt andet haft Thule-gate i midten af halvfemserne, om atomvåben på Grønland, mail-gate i 2009, hvor en række mails blev slettet i sundhedsministeriet for at dække over overbetaling til privathospitaler, Sass-gate, hvor Henrik Sass Larsen ikke kunne få godkendelse fra PET til at blive minister, fordi han havde sms’et med en rocker. Lige nu ruller det der sagtens kan blive til en Lars Løkkes klædeskab-gate.

Alt sammen navngiver efter et bygningskompleks i Washington D.C. ved Potomac floden. I sin storhedstid var det et kæmpe prestigeprojekt og det var her demokraternes Nationalkomite holdt til under valgkampen i 1972, da indbrudstyve hyret af præsident Nixons stab brød ind.

Bygningen er navngiver efter en trappe ned til vandkanten, vest for Lincoln Memorial. Oprindelig tænkt som en officiel modtagelsesplatform for besøgende gæster, endte trappen med at blive brugt som tilskuerpladser til koncerter, der blev hold på en flydende scene på floden fra 1935-65.

Siden er komplekset blevet solgt ad flere omgange, og huser i dag over 600 luksuslejligheder.

Written By

Mette Kjærsgaard er uddannet Cand.comm. i journalistik fra Roskilde Universitet. Hun har arbejdet som både tv- og avisjournalist og har rejst meget i USA, blandt andet under valget i 2008, hvor hun lavede en dokumentarfilm om tredjepartikandidaten Ralph Nader. Mette er freelancejournalist og underviser blandt andet i Journalistik på Roskilde Universitet og på Krogerup Højskole. Redaktør på bogen ‘Fiktionens Magt’ og desuden blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Glimt Af Amerika’ og senest ‘Den Amerikanske Drøm’. Dækker amerikansk kultur for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen