Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Georgias Jon Ossoff er første indikator på anti-Trump bevægelsens styrke

Aftenens primærvalg i Georgias sjette kongresdistrikt giver os det første reelle tegn på, om den Demokratiske såkaldte ’resistance’ er den ægte vare.

Washington D.C. — En blot 30-årig tidligere kongres-medarbejder og ivrig ’Star Wars’-fan er blevet ansigtet på den spirende modstandsbevægelse mod præsident Trump.

Den Demokratiske kandidat Jon Ossoff har nydt godt af den nye energi på venstrefløjen. Hans kampagne startede med spinkle chancer, men i de sidste måneder har Ossoff skovlet penge ind.

Hans kampagne annoncerede, at Demokraten har indsamlet astronomiske 8,3 millioner dollars i første kvartal. Til sammenligning var der ifølge Ballotpedia kun tre kandidater i hele 2016, som indsamlede flere penge, og Demokratiske kandidater i det samme distrikt formåede blot at skaffe 836.228 dollars i alle kampagner fra 2000 til 2016.

Det Republikanske parti har angrebet Ossoff over hans forkærlighed for Star Wars

Når Georgias sjette distrikt senere i aften afholder specialvalg til Kongressen og den plads, der blev efterladt af Trumps nyligt udnævnte sundhedsminister Tom Price, er det ikke kun en plads i Repræsentanternes Hus, der er på spil.

GA-06 er et pejlemærke for, om modstanden mod præsident Trump kan overføres til faktiske resultater, og distriktet har de samme kendetegn, som de distrikter Demokraterne satser på kan give dem flertallet i Huset tilbage i 2018.

Tag ikke fejl. Det sjette distrikt læner Republikansk ifølge samtlige eksperter. Cook’s politiske indeks vurderer, at en typisk Republikaner i en neutral miljø ville vinde med otte procentpoint.

Men distriktet virker til at være en mulighed for Demokraterne. Trump vandt med mindre en to procentpoint over Clinton, efter Romney vandt med 23 procentpoint i 2012.

Georgias har også en større mængde vælgere, der passer ind i det såkaldte Rising American Electorate. Der er en hastigt voksende minoritetsgruppe og omkring 65 procent af de hvide vælgere har en universitetsuddannelse. Det er det distrikt med den største andel af de hvide veluddannede, som Demokraterne ikke allerede sidder på.

Derfor er valgkampen blevet nationaliseret. Interessegrupper og Super PAC’s har allerede smidt millioner af dollars ind i valgkampen. Ossoff har omfavnet anti-Trump budskabet. 95 procent af hans donationer kommer fra personer, der bor uden for distriktet. Celebrities som Samuel L. Jackson har indspillet GOTV-reklamer og Alyssa Milano og Christopher Gorham har kørt vælgere til early voting.

Ossoff ligger omkring 45 procentpoint i de fleste meningsmålinger.

Reglerne i det sjette distrikt er en smule anderledes end normalt i amerikanske valg. Hvis ingen af de 17 opstillede kandidater opnår 50 procent i aften, går de to kandidater med fleste stemmer videre til endnu et valg senere i år. Hvis Ossoff får mere en halvdelen af stemmerne kan han kalde sig vinder og er på vej mod D.C.

Kilde: FiveThirtyEight.com

Det er værd at nævne, at fejlmarginerne kan være helt op til otte procentpoint i hver retning. Og det er ikke en katastrofe, hvis Ossoff ikke vinder i aften. Omvendt vil en direkte sejr på mere end 50 procent få Republikanere til at rynke pander.

Uanset aftenens resultat er det værd at forblive påpasselig. Specialvalg er som deres navn siger: specielle. Et enkelt resultatet er ikke nødvendigvis en indikator for, hvad der kommer til at ske i 2018, når midtvejsvalget står for døren.

Der er to andre specialvalg til Kongressen i de næste måneder, der enten vil bekræfte de politiske vinde eller skyde tvivl ind i blæseretningen.

Det drejer sig om Montanas eneste distrikt, hvor den Demokratiske kandidat Robert Quist er en lokal folkesanger, har tiltrukket Sanders-fløjen med sin økonomiske populisme. Den tidligere præsidentkandidat meddelte sin støtte i går, og at han vil komme til staten for at føre kampagne på Quists vegne. Det andet er South Carolinas femte, der er set som sikkert for Republikanerne.

Men en Ossoff-sejr vil give Demokraterne nyt håb og vise dem, at det er smart politik at føre kampagne mod en upopulær præsident. Det fortæller noget om det nuværende politiske miljø, som allerede nu bliver set som favorabelt for venstrefløjen med det nylige resultatet i Kansas-04, hvor den Demokratiske kandidat trods et nederlag overpræsterede med 20 procentpoint.

Og med en særdeles upopulær kandidat og den såkaldte Generic Congressional Ballot indikator pegende Demokraternes retning vil føre det til bedre kandidatrekruttering og sende en tydelig advarsel til Republikanske medlemmer af Kongressen i selv konservative distrikter: Det er politisk farligt at følge præsident Trump blindt.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen