Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

God sommer fra alle os på Kongressen.com

Sommeren er over os og på Kongressen.com vil vi derfor gerne benytte lejligheden til at ønske alle vores mange læsere god sommer og på gensyn igen mandag den 12. august

Kære læsere

Kalenderbladet viser juli og vi er derfor nået til den tid på året, hvor vi her på Kongressen.com tager vores familier i hænderne og drager ud i sommerlandet.

Men inden markisen bliver trukket ud og rose-vinen trukket op, så synes jeg det vil være på sin plads med et par amerikansk politiske sommerrefleksioner her på falderebet.

Til at begynde med, giver det mening at rette blikket mod den igangværende primærvalgkamp hos Demokraterne, der for alvor er kommet i gang efter den første runde tv-debatter. I den forbindelse er der grund til at lette på sommerhattene for Kamala Harris og Elizabeth Warren. Warren leverede som forventet en stærk præstation i den første af de to debatter, mens Harris uddelte politiske prygl til især Joe Biden. Jeg har skrevet det flere gange i løbet af året, men jeg mener fortsat, at det vil være klogt at holde endog rigtig godt øje med den californiske senators valgkamp, da hun må siges at være et af de absolut stærkeste bud på at vinde partiets nominering næste sommer. Hun viste ved tv-debatten, hvordan man får skovlen under favoritten Biden, som skal sætte den mere end bare et enkelt gear op når kandidaterne næste gang mødes til duel, hvis han ikke skal ende med endnu en duel-blodtud.

Det vil også være klogt at holde godt øje med Elizabeth Warrens kampagne hen over sommeren. For nøjagtig som Harris, var Warren skarp i den første tv-duel og hun er for alvor begyndt at stå stærkt i målingerne. Jeg har ikke på noget tidspunkt for alvor troet på, at Bernie Sanders havde nogen chancer i 2020-spillet. Det indtryk er kun yderligere forstærket efter den første tv-duel og vi begynder nu at se målinger, hvor Warren rykker forbi Bernie. Det billede tror jeg roligt, vi kan vende os til. Der er ikke plads til både Sanders og Warren, og min klare vurdering er, at Warren står stærkest af de to på venstrefløjen. Om hun så kan gå hele vejen og vinde nomineringen, ja, der er stadig lang vej, men at den hårdtslående senator fra Massachusetts bliver en af de kandidater, der når længst i det demokratiske primærvalg, må anses for værende yderst sandsynligt.

En anderledes besværlig sommer synes d’herrer Biden og Bernie at få. Bernie ligner mest af alt et ekko fra 2016, der bare er blevet endnu mere vranten i sin facon end sidste gang. Og med Warren der for alvor er ved at finde formen, skal Vermont-senatoren tage sig sammen hvis ikke hans kampagne skal havne i yderligere problemer og til sidst kuldsejle helt. Heller ikke Joe Biden har grund til at klappe sig selv alt for meget på skulderen når han trasker hen til det lokale ishus i sommervarmen. For det var i sandhed en elendig aften for den tidligere vicepræsident i Florida i den første tv-debat i slutningen af juni. Han blev flere gange trængt i defensiven, især af Kamala Harris, og han virkede ude af trit med mange af de dagsordener, der dominerer primærvalgkampen. Optimalt er det i hvert fald ikke for Biden, at han oftest høster de største bifald, når han henviser til sin gamle chef, præsident Obama. Det er selvfølgelig fint for Biden, at han kan konstatere at folk stadig er glade for Obama og godt kunne lide den politik, han stod for, heriblandt Obamacare. Men det er ikke Obama, der er på valg denne gang, det er Biden. Han skal skabe begejstring om sin person og ikke om Obamas, for ellers kommer han til at ligne en nostalgi kandidat, der bliver ved med at tale om de gode gamle dage fremfor at tale om fremtiden. Det er sjældent opskriften på succes og bliver det næppe heller for Biden.

Hvad angår den siddende præsident, Donald Trump, så tog han hul på sommeren med den stærkt omdiskuterede parade i Washington D.C. den 4. juli. Det er næppe helt skævt at antage, at Trump havde forestillet sig dagen lidt anderledes end den rent faktisk forløb. Billederne af præsidenten i silende regn foran en menneskemængde, der ikke var helt oppe i de milliontal, Trump havde lagt op til, var næppe dem, The Donald havde visualiseret. Og at han så samtidig benyttede lejligheden til at demonstrere en yderst begræset viden om amerikansk historie, som efterfølgende har givet anledning til stor morskab på de sociale medier, ja, det havde den ømskindede hr. Trump nok også gerne været foruden. Trods alt.

Her på Kongressen.com vil vi nu for en stund lade sommerroen sænke sig. Der har været fuld tryk på kedlerne i den første halvdel af 2019. Både med det store Obama-show på Bremen i slutningen af januar, det nye tv-samarbejde med Ekstra Bladet, radiosamarbejdet med 24syv og alle de mange løbende begivenheder om både præsidenten og præsidentvalget.

Når vi er tilbage igen efter sommerferien mandag den 12. august, kan vi løfte sløret for nogle af de nye projekter, vi har i pipeline. Ikke mindst hvad angår 2020-valgkampen. Inden da vil både jeg og resten af holdet dog lige holde sommerferie med vores familier inden det igen går løs til august.

Jeg håber, at I alle sammen får en dejlig sommer – I kan jo overveje at tage Obama-bogen med i strandtaskerne, hvis I ikke har fået læst den endnu 🙂

Alt godt

Anders Agner
Chefredaktør, Kongressen.com

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen