Kongressen.com
Analyse Premium

Grønne danske interesser kan få comeback i det føderale USA

Under Donald Trumps præsidentskab har det været vanskeligt at varetage danske klimainteresser på føderalt niveau i USA. Det kan meget vel tænkes at ændre sig under Joe Biden.

Der var dybe panderynker i de dansk diplomatiske kredse i kølvandet på Donald Trumps overraskende valgsejr i 2016. I de forgangne otte år, havde der i Det Hvide Hus siddet en præsident, som havde klima- og energipolitik højt på dagsordenen, nemlig Barack Obama. Dermed havde der i den amerikanske præsident været en leder, der skabte grundlaget for at danske klima- og energi interesser kunne varetages både i det føderale Amerika og på delstatsniveau. Med Trump som ny mand ved roret, så det føderale niveau nu pludselig ikke helt så farbart ud – tværtimod var Trump det, der på engelsk kaldes en ‘climate denier’, og dermed ville hans præsidentskab næppe blive noget, der flugtede de grønne danske interesser i USA.

Derfor valgte man hurtigt, klogt og dygtigt at sadle om fra det danske diplomatis side. Der var stadig masser af muligheder for at varetage klima- og energi interesser i USA, om end det nu i højere grad ville ske på delstats- og by niveau. Derfor handlede det om at sikre massiv tilstedeværelse ude i de dele af USA, hvor danske interesser, heriblandt de grønne, havde bedst mulighed for at flyve. En strategi, der gav pote. Således er den grønne danske dagsorden i USA blevet gennemført i stor stil de forgangne fire år, trods det faktum at manden i Det Ovale Kontor blandt andet har kaldt klimaforandringer for et kinesisk fupnummer.

Om to måneder overtager Joe Biden nøglerne til Det Hvide Hus og dermed kan vi fra dansk side se frem til et præsidentskab, der har klimapolitik højt oppe på prioritetslisten. Både Biden og hans vicepræsident, Kamala Harris, har ved talrige lejligheder gjort det klart at USA igen skal tilsluttes Paris-aftalen og at der i det hele taget skal ske et markant skifte i USA’s føderale klima- og energipolitik.

Set med grønne danske øjne er det i sagens natur godt nyt. For selv om strategien med at være massivt tilstede i delstaterne har været succesfuld og derfor også fortsætter under Biden, så er det klart, at det giver danske virksomheder flere grønne strenge at spille på i USA, nu hvor det føderale spor igen ser ud til at blive farbart. Og ja, så er det klart, at dele af den føderale klimaindsats afhænger af, hvordan senatsflertallet ender med at se ud. Men alene det faktum, at USA om to måneder igen har en præsident, der grundlæggende ønsker at prioritere klimaet, gør at fremtiden tegner lysegrøn for danske klima- og energi interesser i USA i de kommende år.

Torsdag den 26. november er Kongressen.com og Dansk Industri værter for en stor klimakonference med titlen ‘Make America Green Again!’. Læs mere via linket her:
Link til event

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft