Kongressen.com
Analyse Premium

Handelskrig splitter USA’s erhvervsliv

Handelskrigen mellem USA og Kina skader hele verden. Internt i USA er der dog langt fra enighed om en hård linje, for mange virksomheder har større interesse i en langvarig aftale.

Af Martin Flink, erhvervsskribent, Kongressen.com

USA vil to ting på én gang når det handler om handelskrigen med Kina. På den ene side beskytte deres egne virksomheder, på den anden side vil mange virksomheder have lange solide aftaler. For Danmark er der meget at lære og forberede sig på, når vi ser amerikanernes holdning og ønsker overfor Kina. For det er de samme der vil gælde overfor EU.

Toldkrig har splittet USA

Toldkrigen har splittet erhvervslivet og de amerikanske politikerer, men har også splittet virksomhederne internt. På den ene side har amerikansk erhvervsliv brokket sig over urimelig konkurrence og mærket konsekvenserne af kinesiske konkurrenter, som med statsstøtte har sat sig tungt på en række områder. På den anden side er nem og fri handel med klare, langtidsholdbare rammer grundstenene i enhver virksomheds planlægning. Svingende toldsatser, toldbelagte varegrupper, administrativt bøvl og usikkerhed hører ikke til i den kategori.  

Der er derfor en vis grad af dobbeltmoral over det, når erhvervslivet både er imod de sanktioner, der gør det sværere at eksportere og dyrt at importere, men samtidigt – i hvert fald i visse sektorer – giver en håndsrækning i form af beskyttelse mod kinesisk konkurrence. På den måde har nogle dele af erhvervslivet oplevet modgang, mens andre ikke har, hvilket også skaber splid mellem erhvervslivets interesseorganisationer. 

Og mens kampen stadigt raser, bl.a. med lukning af konsulater i både Kina og USA, bliver retorikken skærpet. Kinas forsvarsminister udtalte i sidste uge, at USA er den største trussel mod den internationale orden og verdensfreden. Bemærkningen faldt omtrent samtidigt med, at USA’s udenrigsminister Mike Pompeo på en konference opfordrede asiatiske virksomheder til at genoverveje deres forhold til kinesiske statsvirksomheder.  

Baggrund

Der er en bred enighed både i USA og Europa om, at Kina på en række områder går over grænsen. Det gælder især rettigheder, tvungen teknologioverførsel, valutaforhold og statsejede kinesiske virksomheders rygstøtte i konkurrencen med udenlandske konkurrenter.  

Noget af dette var medvirkende årsag til Trumps kamp med WTO. Her har Kina siden 2001 haft status som u-land med de fordele, det medfører, selv om landet i dag er blandt de førende på en række områder og har en 2025-plan om at blive det på en bred vifte af industriområder, herunder især de teknologiske.  

Trumps svar var højere told på udvalgte kinesiske varer for flere hundrede milliarder dollars. Det har nærmest haft karakter af en udmattelseskrig ifht. hvem, der bukkede under først: USA eller Kina. Handlen mellem de to lande er faldet, men USA kører stadigt med et gevaldigt handelsunderskud stik imod Trumps hensigter fra før forhandlingerne gik i gang.  

Hvad vil der ske?

Alligevel er handelskrigen set fra det Hvide Hus en sejr. Og der eksisterer en form for enighed om, at en hård linje skal fastholdes. Vurderet med rene økonomiske briller ser det dog rigtig grimt ud.

En analyse fra august af The Brookings Institute opsamler en række af de konsekvenser, handelskrigen har medført, og det er ikke småpenge, der er tale om:  

Som direkte følge af handelskrigens stigende tariffer er der røget 300.000 arbejdspladser i USA, mens det har hugget mellem 0,3 og 0,7 af BNP’en. Mod slutningen af 2020 vil det have kostet 316 milliarder dollars, og de børsnoterede virksomheder vil have mistet 1,7 billioner (det er 12 nuller) dollars af deres markedsværdi. Samtidig ser det ikke ud til at virke. I august var Kinas handelsoverskud overfor USA det højeste i to år.

Internt I USA bredder der sig derfor nu en fornemmelse af man er nødt til at nå en aftale. Det er fordel for EU og dermed Danmark. For der er uenighederne trods alt mindre. Og med en aftale mellem de to parter, vil både USA og EU stå stærkere overfor Kina.

Få læst artiklen op i playeren herunder:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Løbet er kørt, men Trump fortsætter sit juridiske spil

Emil Friis Lauszus

Nu er et godt tidspunkt at gense ens virksomheds dataoverførselsaftaler

Emil Friis Lauszus

Nordea: Investorerne drager et lettelsens suk

Kongressen

Kerry som klima-zar er godt nyt for det grønne Danmark

Anders Agner Pedersen

Biden spiller sikkert med Blinken som udenrigsminister

Anders Agner Pedersen

Kampen om Amerika – Alle præsident Bidens udnævnelser

Kongressen