Kongressen.com
Analyse Premium

Har din virksomhed en strategi for Trumps genvalg?

Genvælges Trump, tvinges din virksomhed til at træffe et klart valg og kæmpe aktivt imod misinformation. Også selvom dit produkt er medicin, medicinsk udstyr, energiteknologi, transport eller service. Presset vil komme fra både dine kunder og dine medarbejdere.

Amerikanske virksomheder som Facebook, Twitter og Google er lige nu under et særligt hårdt pres. Deres forretning opererer nemlig i territoriet mellem misinformation og fakta. Virksomhederne skal vælge, om de vil medvirke til misinformation om eksempelvis klimaforandringer og COVID-19, eller om de vil stille sig på videnskabens side.

Lad mig blive konkret: Da jeg for nyligt skrev bogen “SPRÆKKER – om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA” interviewede jeg en lang række personer med særlig indsigt i relationen mellem de to lande. En gruppe var særlig vanskelig, at få i tale til citat. Vanskeligere end tidligere stats- og udenrigsministre, som gerne ville fortælle. Det drejer sig om erhvervslederne fra vores store danske virksomheder, som ellers har nydt godt af den tætte amerikanske-danske relation gennem mange år. 

Jeg forstår godt hvorfor. Enhver udtalelse, der kan fortolkes som en kritik af Donald Trump, kan blive straffet hårdt. Enten ved et tweet fra præsidenten selv, der kan forårsage dramatiske kursfald på børsen. Eller ved at skabe modvilje hos præsidentens loyale myndigheder, der kan skrue op for bureaukratiet eller helt smække døren i.

Bliver Trump genvalgt til november, bliver det svært at gemme sig i yderligere fire år. Hvorfor? vil nogen sikkert spørge. Vi kan da bare passe vores forretning, og blande os uden om politik. En anvendt metode for danske virksomheder, er at skifte sit fokus fra centralmagten i Washington til venligere stemte delstater. Men det vil blive sværere, hvis Trump-isterne får endnu fire år i centrale regeringskontorer i nationens hovedstad.

Der er flere årsager til, at “strudse-strategien” vil komme under pres.  Det handler blandt andet om pris, beliggenhed og naboskab. Det er  tre begreber jeg bruger, til at definere de vigtige centrale værdier i vores transatlantiske relation med USA

Pris handler om hvad Europa skal betale for amerikanske velvilje. Det gælder både vores bidrag til NATO men også handelsbalancen mellem USA og EU. Fra 2008 til 2018 er Danmarks eksport til USA eksempelvis vokset med hele 66 procent. I samme periode har amerikanske virksomheder blot øget deres salg med beskedne 9 procent.

Beliggenhed omhandler vores loyalitet i kampen mod ydre fjender som Kina og Rusland. Det var nemmere dengang præsident George W. Bush sagde “You Are Either With Us, Or With the Terrorists'” og Anders Fogh Rasmussen gav sit tydelige svar på hele Danmarks vegne. Idag kommer hver enkelt virksomhed til at stå på mål for sin afhængighed af Kina, og hvert enkelt land til at forklare deres indkøb af russisk olie og gas. 

Naboskab handler om tonen. Er der fred i villakvarteret? Kan vi tale åbent og tillidsfuldt med hinanden, eller skal vi være bekymrede for stemningen over hækken? Hvad gør vi, hvis den store grundejer for enden af vejen sprøjter hele sin grund til med gift og påstår det er godt for planterne? Eller behandler sine børns halsbetændelse med sprit – og siger, at det hjælper?

Bliver Trump genvalgt vil det betyde yderligere polarisering – ikke bare mellem amerikanere hjemme i USA. Men også i relationen mellem USA og Europa. Her vil danske virksomheder i højere grad kommer under pres på deres positioner og konkrete handlinger. Gavner de USA, eller gavner de blot sig selv og deres europæiske ansatte.

Derfor kan man måske lære noget af Facebook, Twitter og Google, der gennem noget tid har befundet sig på den yderste post. Her har det i høj grad været virksomhedernes medarbejdere, der har tvunget lederne i tech industrien til at tage et større samfundsmæssigt ansvar og dæmme op for spredningen af konspirationer og falske påstande. Men også aktionærer, kunder i form af annoncører samt brugere har rørt på sig. Eksempelvis når livsstils ikonet og forretning kvinden, Kim Kardashian, har frosset sit Facebook og Instagram konto i protest mod spredningen af hadefulde budskaber.

For danske virksomheder kan det på samme vis blive nødvendigt, at skærpe sin tydelighed om et samfundsmæssige ståsted. Stille sig klart og tydeligt på videnskabens side. Men den store udfordring bliver i endnu højere grad at forholde sig til pris og beliggenhed. Her vokser betydningen af en tæt dialog med danske og europæiske politikere. Kun gennem et øget europæisk sammenhold og engagement, kan der skabes en nødvendig balance med Trumps Amerika. EU har trods alt omkring 450 millioner indbyggere mod ca. 350 millioner i USA.

Derfor må danske virksomheder også have en klar holdning til pris, beliggenhed og naboskab. “America First” vil slå benhårdt igen overfor både Kina og Europa, hvis Trump får fire år mere ved magten. Spørg derfor dig selv en ekstra gang, om din virksomhed er godt nok rustet til den udfordring.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Løbet er kørt, men Trump fortsætter sit juridiske spil

Emil Friis Lauszus

Nu er et godt tidspunkt at gense ens virksomheds dataoverførselsaftaler

Emil Friis Lauszus

Nordea: Investorerne drager et lettelsens suk

Kongressen

Kerry som klima-zar er godt nyt for det grønne Danmark

Anders Agner Pedersen

Biden spiller sikkert med Blinken som udenrigsminister

Anders Agner Pedersen

Kampen om Amerika – Alle præsident Bidens udnævnelser

Kongressen