Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Har Obama standset ulykken?

Amerikanernes tillid til Barack Obama som præsident er langsomt ved at vende tilbage efter et kaotisk forløb omkring sundhedsreformen. Nye tal fra RealClearPolitics viser samtidig, at et stigende antal amerikanere mener, at landet er på rette spor. Tilliden til de folkevalgte på Capitol Hill er stadig i bund

De fleste, der har taget et førstehjælps kursus ved, at punkt nummer et, lyder: ’Stands ulykken.’ Og efter en katastrofal november, hvor sundhedsreformen dagligt smadrede amerikanernes tillid til præsident Obama, har december vist sig anderledes vellykket for den trængte præsident. Nye tal fra RealClearPolitics viser nemlig, at Obama efter alt at dømme har formået at standse ulykken i forhold til målingerne.
Ganske vist er der ikke meget at råbe hurra for, al den stund at blot 42,5 procent at vælgerne mener, at præsidenten gør et godt stykke arbejde, mens 53,4 mener det modsatte. Men set i det lys, at de samme tal fra starten af december viste 39,8 på plussiden og hele 55,9 på minussiden, ja, så kan Obama om ikke andet konstatere, at det går i den rigtige retning.

I den rigtige retning synes stadig flere amerikanere også, at USA som nation bevæger sig. Også her ser det ud til, at Obama har fået standset ulykken. I skrivende stund mener 30 procent af vælgerne, at landet er på rette kurs, mens 63,5 procent. Og nej, heller ikke disse tal vil under normale omstændigheder giver anledning til flik-flak rundt i The Rose Garden, men set i det lys, at det for et par uger siden blot var 24,6 procent, der mente, at landet var på rette spor, mens 67 procent mente det modsatte, så er der også på denne front tale om et skridt i den rigtige retning for Obama.

Endelig lidt medvind til Obama
Så mens Obama, trods vanskeligheder, kan glæde sig over lidt medvind her i julemåneden, så bør de folkevalgte på Capitol Hill nok bruge juleferien på at overveje, hvad der kan gøres anderledes i det kommende år. For tilliden til såvel Senatet som Repræsentanternes Hus er fortsat faretruende lav. Blot 12,4 procent af amerikanerne mener, at kongresmedlemmerne kan være deres indsats bekendt, mens 80,2 procent er utilfredse.

Der er med andre ord grund til at trække forsigtigt på smilebåndet hos præsident Obama i de her dage. Noget kunne tyde på, at han, i kølvandet på en nedslående november har standset ulykken og måske alligevel ender med at kunne slentre rundt om juletræet med bare en smule medvind i ryggen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen