Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Hatten af for Lidegaards Kauffmann-bog

Historikeren Bo Lidegaard startede i sin tid sit forfatterskab med at skrive om den danske diplomat Henrik Kauffmann. Nu er han tilbage med en klassisk biografi om den nok mest afgørende diplomat Danmark har haft i USA – hvilket han gør aldeles fremragende.

Vi kender alle sammen følelsen af at glæde sig til at en bog udkommer. Glæde sig fordi emnet er spændende, glæde sig fordi forfatteren er dygtig eller endda begge dele. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg havde glædet mig til at læse ‘Uden Mandat’, som er titlen på Bo Lidegaards nye biografi om den danske diplomat Henrik Kauffmann. For der er få, der skriver historiske biografier herhjemme så godt som Bo Lidegaard. Hans to binds værk om Jens Otto Krag hører stadig til blandt de bedste biografier, jeg til dato har læst. Nu var det så den danske topdiplomat Henrik Kauffmann, Lidegaard rettede sat under den litterære lup – den kunne næsten kun blive godt. Det er det da også – det er ikke bare godt, det er aldeles fremragende.

Jeg havde her i weekenden taget biografien med i sommerhus og det var en af de mest spændende og fængende læseoplevelser, jeg har haft gennem længere tid på dansk. Bo Lidegaard er og bliver en dygtig historiefortæller, han strukturerer sit stof godt, han skriver let og fængende og sætter med andre ord rammerne for adskillige fortræffelige litterære timer.

Historien om Henrik Kauffmann er historien om intellekt, om diplomati, om magt, om sejre og nederlag, om triumfer og tragedier. Samtidig er det et dyk ned i flere årtiers verdenshistorien set fra blandt andet Italien, Kina og naturligvis USA. Det gør at man som læser både får fortalt historien om den nok vigtigste diplomat, Danmark til dato har haft i USA. Det gør samtidig også at man eksempelvis får fortalt historien om, hvordan tingene udviklede sig i Mussolinis Italien som det blev oplevet fra det danske diplomatis side.

Hen mod slutningen af ‘Uden Mandat’ tog jeg på et tidspunkt mig selv i at tænke, at det var lidt ærgerligt at bogen snart var slut, hvilket er et glimrende bevis på, at Bo Lidegaard virkelig har ramt plet med denne bog. Der er således al mulig grund til at tage hatten af for Lidegaards Kauffmann-biografi.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen