Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Her lurer nogle af overraskelserne ved kongresvalget i november

Primærvalgene i Kentucky, North Carolina og New York gav nogle indikationer på, at en ny bølge af overraskende resultater kan være på vej. Her er et par af dem, man skal holde øje med.

Kentucky: Krigsveteranen og Demokraten Amy McGrath forsøgte sig med en stærk valgkamp i 2018 at vinde en plads i repræsentanternes hus, men det lykkedes ikke i den Republikanske højborg Kentucky. Hendes kampagne vakte dog opsigt, ikke mindst fordi hun var en formidabel fundraiser. Det opdagede partitoppen og særligt Chuck Schumer og han kørte hende i stilling til dette års valg til Senatet, hvor Mitch McConnell har siddet solidt i sadlen i årtier. McConnell har været en trofast støtte for Donald Trump, som også vandt Kentucky solidt i 2016. 

Chancen for at vinde over McConnel er mildest talt marginale, men McGrath får nu chancen efter en overraskende svær primærvalgkamp, der blev ramt fra siden af demonstrationerne i kølvandet på mordet på George Floyd. Dem håndterede McGrath ikke synderligt imponerende, og pludselig var hendes nærmeste modstander den sorte, progressive Charles Booker, der fik opbakning fra Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez, godt i gang med at æde af hendes forspring. Bookers kampagne havde så meget medvind, at at McGrath måtte dykke ned i den store pengepose og bruge en del af de mange midler hun havde afsat til valgkampen mod McConnell. Det lykkedes hende dog også til sidst at vinde primærvalget, men hendes fundament er rystet og Republikanerne har fået lidt ekstra skyts til den forestående valgkamp ved at kunne spille på splittelsen i hendes bagland og den svækkede opbakning til hendes kandidatur.

North Carolina: At Republikanerne også kan være splittede hersker der efterhånden ingen tvivl om. Det kan man også få bekræftet i undertegnedes interview med Tim Miller, en af folkene bag en protestorganisation mod Donald Trump:

I North Carolina, en solid Republikansk delstat, var Trumps egen kandidat til det sæde, der blev ledig i repræsentanternes hus, da Mark Meadows blev hentet over til Det Hvide Hus for at tage jobbet som præsidentens stabschef, John Bennett en solid kandidat. Trump tweetede sin støtte til ham den 4. juni og for mange lignede det en sikker sejr i det nyligt omtegnede 11. distrikt i det vestlige North Carolina.

Sådan blev det ikke. Den blot 24-årige ejendomsmægler Madison Cawthorn overraskede alt og alle ved at tromle Bennett stort med godt ⅔ af alle stemmerne. Cawthorn er teknisk set ikke gammel nok til at blive valgt ind til kongressen, men han når at runde de obligatoriske 25 år i august og dermed i tide inden valget til november. 

Cawthorn er en interessant skikkelse, som med bruger sin egen historie som inspiration til sin politiske platform: for seks år siden blev Cawthorn voldsomt kvæstet og invalideret ved en trafikulykke. Han sidder i dag i kørestol. Den baggrund og hans erfaringer med det amerikanske sundhedsvæsen gør ham til en sjælden Republikansk fortaler for en reformation af et sundhedsvæsen, som Demokraterne ellers gør hævd på at være de eneste, der vil gøre noget ved. Det kan blive interessant til november, om det giver inspiration til andre Republikanere. Ved midtvejsvalget i 2018 var sundhed det mest googlede ord over hele USA – og bliver det nok igen i halen på den forfærdelige corona-krise. Cawthorn ligner en sikker vinder, da det 11. distrikt i North Carolina er sikker Republikansk jord. Dermed bliver han et af de yngste medlemmer i kongressens historie. 

New York: I 2018 sparkede Alexandria Ocasio-Cortez for alvor til rødderne i det etablerede Demokratiske parti ved at vinde en komplet overraskende sejr over den hidtil stensikre Joe Crowley. AOC ville ikke risikere at miste sit sæde allerede efter en periode, så hun var tilbage i sit gamle hood for at føre primærvalgkamp, så hun kunne sikre sit kandidatur til november.

Det samme gjorde Eliot Engel i New Yorks 16. distrikt. Efter 16 perioder som medlem af repræsentanternes hus, måtte han se sig slået af den progressive venstrefløjs kandidat Jamaal Bowman, der blandt andet havde Elizabeth Warren og Bernie Sanders i ryggen på sit kandidatur. En overraskelse næsten i samme kategori som førnævnte AOC’s sejr over Crowley for to år siden. 

Fælles for stort set alle primærvalgene er, at de har ændret karakter i deres form. Antallet af brevstemmer og tidlige stemmer er eksploderet, særligt på grund af corona-epidemien. Det betyder også, at det endelige resultatet i flere distrikter og delstater kan lade vente på sig, da man stadig kommer til at tælle alle stemmerne et stykke tid endnu.

Lars Græsborg Mathiasen er redaktionschef på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet på TV 2 Nyhederne/News, Discovery, Viasat Sport, TV 2 Sport, medstifter af NFL-sitet Gul Klud, videojournalist, vært og redaktør på Jyllands-Posten, hvor han blandt andet var ophavsmand til magasinet “Det Ovale Kontor”. Ligeledes bidragsyder til “Glimt Af Et Præsidentvalg” samt "Obama - Håbets Præsident".

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen