Kongressen.com
Analyse Premium

Høj ledighed kan belaste dansk USA-eksport

Indtil videre har dansk eksport klaret corona-skærene i USA. Stigende ledighed de kommende måneder kan dog hurtigt ændre det billede.

Af Martin Flink, erhvervsskribent, Kongressen.com

Spørger man en siddende amerikansk præsident, hvad ønskescenariet er forud for jagten på genvalg, vil svaret altid lyde – uanset partifarve – at økonomien skal være sund og ledigheden lav. Præsident Trump er ingen undtagelse.

Således har han ved talrige lejligheder i sin præsidentperiode tweetet om netop disse forhold: Investorerne skovler penge ind, næsten alle amerikanere er i job, og det er – måtte man forstå – hans fortjeneste. Det er han heller ikke den første præsident, der har gjort gennem tiden.  

Præsidenten ejer både succeser og kriser  

Men med fordele følger ofte ulemper. Således også for Trump. For når man gerne vil tage æren for når tingene går godt, rammer det tilsvarende hårdt når tingene vender og krisen kradser. Den vending kom for Trumps vedkommende for fuld skrald i foråret, hvor aktiemarkederne nærmest blev halveret, men her seks måneder senere har aktionærerne fået en del medvind igen. Og ledighedstallene ser pænere ud end forventet.  

De seneste tal for august viser, at 8,4 procent af den amerikanske arbejdsstyrke står uden job. Det er 13,6 millioner mennesker. Derudover er omkring 13 millioner mennesker omfattet af diverse hjælpepakker, og derfor er jobudfordringen reelt markant større. Således kan endog rigtig mange amerikanere ende med at stå med tomme lommer på selve valgdagen, hvilket kan ende med at blive en belastning for Trumps genvalgsmuligheder.

Hvad betyder det for danske virksomheder?   

Set med danske erhvervsliv briller, har den høje amerikanske ledighed ikke ramt så hårdt, som man kunne frygte. Eksporten tog et dyk i foråret efter en rekord-februar på 7,7 milliarder kroner, mens juni, som er den seneste måned med eksporttal, lå på 7 milliarder kroner. Det er 13 procent højere end samme måned sidste år.  

Det er medicin og fødevarer, der holder den kørende, og de mange millioner ledige amerikanere har endnu ikke ændret købemønster på en måde, der kan ramme eksporten. Den store joker i den sammenhæng er de hjælpepakker, der har holdt hånden under privatøkonomien hos mange, og som nu stopper.   

Hvis ikke der kommer gang i jobskabelsen, så den gruppe igen kan få en fast indtægt, kan det ramme danske virksomheders salg, men vi skal ind i 2021, før vi har et overblik over, om eksporten har taget skade.   

Kombinationen af historikken, de høje niveauer og muligheden for nye nedlukninger sammenholdt med, at de store hjælpepakker ser ud til at stoppe inden længe, bør i normale scenarier betyde, at det er op ad bakke for en siddende præsident.  

Historien de seneste tre og et halvt år dog også lært os, at intet er normalt længere, når det gælder den nuværende præsidents regeringsførelse og vælgernes dom over ham.

Få læst artiklen op i playeren herunder:

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Tre spændende startups, du bør holde øje med

Simone Okkels

Sådan vinder du kampen om data

Camilla Sebelius Winther

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich