Kongressen.com
Analyse Premium

Hold øje med disse ting ved nattens tv-debat

For anden og sidste gang krydser Donald Trump og Joe Biden debat-klinger på direkte tv natten til fredag dansk tid. Her er, hvad du skal holde øje med.

Det var ikke kønt, da Trump og Biden krydsede klinger på direkte tv for et par uger siden. Faktisk vil jeg gå så vidt som til at sige at det var noget af det mest tåkrummende, jeg til dato har set i amerikansk politisk historie, hvad angår tv-debatter.

Natten mellem torsdag og fredag dansk tid går det for sig igen. Det skulle egentlig have været debat nummer tre, men er kun nummer to, eftersom præsidentens utilfredshed med at debatten ville blive virtuel, endte med at debatten blev aflyst.

Det ændrer dog ikke på, at nattens debat bliver den sidste inden valget. Trump har ganske vidst luftet ideen om at man kunne nå en til, men det har Biden – med god grund – afvist.
Det var så som så med substansen ved den første tv-debat. Mest af alt var det en lang gang mundhuggeri og mudderkastning, hvilket ikke gjorde seerne spor klogere. Faktisk viste en undersøgelse efterfølgende at knap 70 procent af seerne var efterladte med en følelse af irritation, da de havde set debatten.

Kommer der til at være mere substans denne gang? Ja, det må der komme. Primært fordi arrangørerne har gjort det muligt for moderatoren at slukke for mikrofonerne undervejs, hvilket gør det sværere for især Trump at afbryde Biden. Det er Trump i øvrigt meget utilfreds med, men det bliver ikke ændret, uanset hvor meget han brokker sig. Derfor må vi forvente at begge kandidater vil tale lidt mere sammenhængende og dermed kunne folde pointerne lidt mere ud end sidst. De vil stadig bruge meget tid på at angribe hinanden. Det er trods alt sidste gang de mødes inden valgdagen. Og især Trump har brug for at gå i offensiven i kampen for at indhente Biden.

Blandt de emner, der skal debatteres er klimapolitik. Der er især her, der er grund til at spidse ører som dansk tilhører. Ikke fordi der er grund til at antage de helt store klimapolitiske ændringer føderalt, hvis Trump bliver genvalgt. Men det er der til gengæld, hvis Biden vinder. Lige nu ved vi, at Biden vil melde USA ind i Paris-aftalen igen. Men ellers har det knebet en smule for Biden med at blive konkret omkring klimapolitikken. Han har afvist at han går ind for det, der kaldes Green New Deal, hvilket er den plan Bernie Sanders og den demokratiske venstrefløj advokerer for. Men hvad Biden så præcist vil i stedet, det ved vi ikke helt endnu. Derfor er det især på den grønne front, at der er grund til at spidse ører undervejs i tv-duellen mellem Trump og Biden. Det er uden tvivl den del af debatten, hvor det, der diskuteres har størst direkte relevans for danske virksomheder. Og med ændringerne i debatformatet bør der være bedre chancer for at blive bare lidt klogere på den politiske substans end ved sidste valg. Det kan man da i hvert fald håbe på.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft