Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Hvem skal være Bidens running mate?

Med Bernie Sanders ude af ræset, bliver Joe Biden med al sandsynlighed Demokraternes præsidentkandidat. Det næste store spørgsmål hos Demokraterne bliver, hvem der sammen med Biden skal tage kampen op i november mod præsident Trump og vicepræsident Pence. Biden har forlængst meldt ud, at han ville vælge en kvindelig vicepræsidentkandidat, og dermed er feltet af potentielle kandidater beskåret, men feltet af kvindelige kandidater er stadig stort, og der ligget et stort arbejde foran Biden-kampagnen, når den skal finde den helt rigtige kvinde til jobbet. 

Der er mange egenskaber og kompetencer i spil, når den rette vicepræsidentkandidat skal findes. For vicepræsidentposten er et ejendommeligt kompleks. På den ene side er vicepræsidentposten et lidt tandløst, ceremonielt embede uden egentlige magtbeføjelser eller en klart defineret funktion, og på den anden side skal en vicepræsident være klar til med et øjebliks varsel at overtage det mest magtfulde embede.

I mange år var vicepræsidenten ikke en person, man hæftede sig ved eller som præsident Wilsons vicepræsident, Thomas Marshall illustrerede det med sin historie om to brødre, ”En stak til søs; Den anden blev valgt som vicepræsident, og ingen hørte fra dem igen.” I de første mange år var vicepræsidentens rolle begrænset til blot at lede Senatet, sådan som Forfatningen foreskriver, og var ikke en person, amerikanerne hæftede sig særligt ved.

I de senere år er vicepræsidenten dog blevet en mere betydelig figur og bliver ofte udpeget af præsidenten til at lede arbejdet med et eller flere store politiske fokusområder. Vicepræsidenten har samtidig fået en mere betydelig rolle som præsidenternes angrebshund, der kan tage politiske slagsmål, præsidenten gerne vil holde sig ude af.

Siden USA’s fødsel har vicepræsidentposten også været brugt af præsidentkandidater til at kunne skabe balance, enten politisk, geografisk, demografisk eller erfaringsmæssigt på stemmesedlen. Vicepræsidenten skal kunne favne en del af partiets vælgere som præsidentkandidaten ikke umiddelbart kan nå. Denne dynamik har varet ved selvom magten til at nominere vicepræsidentkandidater er flyttet fra partierne til præsidentkandidaterne selv.

Joe Biden har indtil videre haft godt fast i afroamerikanske vælgere, de ældre vælgere, hvide arbejdervælgere og vælgere i forstæderne, mens Joe Biden i løbet af primærvalgkampen har haft sværere ved at appellere til latinamerikanske vælgere og særligt de yngste vælgere. Joe Biden er derfor formentlig på jagt efter en kandidat, der kan trække nogle af de sidstnævnte vælgergrupper til.

I primærvalgene har Joe Biden også haft godt fat i vælgerne i de traditionelt republikanske sydstatsvælgere og i midtvestens mere svingende vælgerkorps, mens hans konkurrenter har haft bedre fat i de traditionelt mere demokratiske områder i New England og i staterne på den amerikanske vestkyst. Umiddelbart skulle logikken være, at Joe Biden så vælger en vicepræsidentkandidat fra en af de sidstnævnte områder, men der kan også være en logik for Biden i at vælge en vicepræsidentkandidat, der kan styrke hans appel i de kritiske midtveststater, Michigan, Ohio, Wisconsin og Pennsylvania eller kan sætte en eller flere sydstater i spil ved præsidentvalget til november.

Hvem tror DU bliver Bidens VP?
Klik ind her og giv din mening til kende!

Kamala Harris

Kamala Harris – Senator fra Californien
Kamala Harris er mange medier og eksperters favorit til positionen som Demokraternes vicepræsidentkandidat. Den 55-årige afroamerikanske senator fra Californien passer godt på mange af de karakteristika, Bidens kampagne og Demokraterne leder efter i en vicepræsidentkandidat og har gjort en kometkarriere i amerikansk politik, hvor hun på blot 3 år er gået fra at være statsanklager i ”the Golden State” til en højt profileret senator og et nationalt politisk navn.

Harris var indtil december sidste år præsidentkandidat, hvor hun gjorde sig bemærket med hårde angreb på de andre kandidater, herunder Joe Biden. Harris passer derfor godt i rollen som angrebshund for en eventuel præsident Biden, og Harris har også skabt sig et image som en stærk og kompetent kvinde, der vil kunne overtage roret, hvis uheldet skulle være ude for Joe Biden.

Udover at være både en dygtig debattør og kompetent politiker ville Harris blive den første afroamerikanske vicepræsidentkandidat fra et af de to store partier, og den første demokrat fra de vestlige stater, der bliver nomineret til vicepræsidentembedet. Samtidig er Harris et etableret moderat kort, der kan være med til at konsolidere Bidens position, som en moderat, midtsøgende kandidat.

Der er dog også problemer med et potentielt Harris-kandidatur. Joe Biden er i forvejen populær blandt afroamerikanske og moderate vælgere, og Harris bringer derfor ikke en ny vælgergruppe til Demokraternes kandidatur. Der bliver heller ikke tvivl om Harris’ hjemstat, Californien, der skal levere århundredets overraskelse, hvis de forlader Demokraternes lejr ved valget i november. Endeligt bringer Harris ikke den store forsoning mellem det Demokratiske Partis fløje, da hun ideologisk ligger ret tæt på Joe Biden. Trods disse reservationer er Kamala Harris stadig et godt bud på en demokratisk vicepræsidentkandidat. Den fremadstormende og skarpe kvinde kan nemlig komplimentere og modvirke det image, som republikanerne prøver at tegne, af Joe Biden som gammel og tøvende.

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren – Senator fra Massachusetts
Elizabeth Warren har allerede sagt ja tak til posten som vicepræsidentkandidat. Warren, der i en periode var favorit til at blive Demokraternes præsidentkandidat meldte i den forgange uge ud, at hun gerne ville være vicepræsidentkandidat, hvis hun bliver spurgt.

Warren, der er populær i hjemstaten, Massachusetts, passer på mange måder godt sammen med Joe Biden. Hun tilhører partiets venstrefløj og har tidligere haft en stor stjerne blandt venstrefløjens vælgere, og så kan hun være med til at holde New England-stater som New Hampshire og Maine i den demokratiske fold. Der er heller ingen tvivl om, at Warren ligesom Harris vil kunne udfylde rollen som ”præsidentiel kamphund” eller vil kunne stå klar i kulissen om nødvendigt.

Warrens kandidatur er heller ikke uden forbehold. Warren er en polariserende figur i amerikansk politik, og ligeså populær hun i mange år har været på venstrefløjen, ligeså hadet er hun i konservative kredse, og dette kan påvirke Demokraternes chancer i svingstater. Samtidig er Warrens brøler om hendes indianske ophav velkendt, og man kan nærmest allerede høre Trump råbe ”Pocahontas” ved sine vælgermøder.

Den sidste reservation går på Warrens position hos venstrefløjen, der har fået en alvorlig ridse i lakken ved det seneste primærvalg, hvor flere Bernie Sanders tilhængere føler, at Warren har kostet Sanders stemmer og delegerede. Spørgsmålet er derfor om Warren virkeligt kan bringe venstrefløjen ind i folden hos Joe Biden.

Forbeholdende til trods, så er Warren ikke et dårligt bud på en vicepræsidentkandidat. Hun er måske den venstrefløjs politiker, der er mest spiselig for moderate demokrater og for uafhængige- og svingvælgere. Warren er samtidig skarp og ungdommelig i sit udtryk og har bedre fat i de unge vælgere end Biden. Hun er samtidig et af de bedste bud på en vicepræsidentkandidat, der kan samle partiets fraktioner bag Biden.

Amy Klobuchar

Amy Klobuchar – Senator fra Minnesota
En af det demokratiske primærvalgs store overraskelser var Minnesotas 59-årige senator, Amy Klobuchar, der ikke blev levnet mange chancer, men alligevel overraskede i New Hampshire og blev nummer 3. Klobuchar var dog ikke i stand til at omsætte resultatet i New Hampshire til flere gode valgresultater og trådte ud af primærvalgene dagen før supertirsdag. Klobuchar fik dog slået sit navn fast, og har siden hun trådte ud af primærvalgkampen været gentagen genstand for spekulationer om mulige vicepræsidentkandidater.

Klobuchar har de seneste 14 år været senator for hjemstaten, Minnesota og har i sin tid i Senatet gjort sig bemærket som en pålidelig, moderat stemme i det Demokratiske Parti og en vellidt kollega, kendt for at være ”Minnesota-nice.” Klobuchar sidder også på nogle af de tunge komitéposter i Senatet, og har derfor masser erfaring med lovgivningsarbejdet i Washington.

Klobuchar er populær blandt arbejdervælgere og midtvestvælgere, og hun kan derfor styrke og cementere Joe Bidens profil. Fortalere for Klobuchar peger på, at hun kan blive tungen på vægtskålen i forhold til at tippe Minnesotas to vigtige nabostater, Michigan og Wisconsin samt fungere som stopklods mod at Minnesota skulle bevæge sig mod Trump-lejren, sådan som præsidenten længe har håbet.

Klobuchars profil som venlig og midtsøgende er både hendes store styrke og hendes svaghed. Det kan være med til at skabe en klar og utvetydig demokratisk profil, der satser på hvide arbejdervælgere i rustbæltet. Samtidig er Klobuchars politiske profil ikke væsentligt anderledes fra Joe Bidens: Hvid midtsøgende, mangeårig senator med en appel til midtvestvælgere og arbejdervælgere, og det er svært at se, at Klobuchar kan bringe meget nyt til Bidens profil. Når det så er sagt, så er Klobuchar et meget sikkert kort, der er svær at angribe på erfaring eller politisk kurs, og derfor kan hun vel ende med at blive Bidens vicepræsidentkandidat. 

Gretchen Whitmer

Gretchen Whitmer – Guvernør i Michigan
Michigans 48-årige guvernør, Gretchen Whitmer er på kort tid blevet en af favoritterne til vicepræsidentposten. Whitmer er de seneste måneder blevet et varmt navn i amerikansk politik. Dette skyldes Whitmers håndtering af coronakrisen og hendes gentagende sammenstød med præsident Trump over den føderale regerings håndtering af coronakrisen.

Whitmers ageren under særligt den første del af coronakrisen har overordnet set været populær, og Whitmers approval rating har fået et gevaldigt nyk opad i løbet af marts. Der har dog i den seneste tid været en afmatning af Whitmers popularitet, en afmatning, der kom i fokus ved demonstrationer imod Whitmers udgangsforbud.

Der er ingen tvivl om, at Demokraterne ser et stort potentiale i Whitmer, der i februar fik ansvaret for Demokraternes svar på præsident Trumps State of the Union-tale. Michigan og nabostaten Wisconsin var afgørende for valget i 2016 og bliver helt afgørende for valget i november. Håbet hos flere demokrater er derfor, at Whitmer kan være nøglen til at generobre Michigan, og derfor nævnes Whitmer som en vicepræsidentkandidat.

Modsat eksempelvis Elizabeth Warren og Kamala Harris er Whitmer dog mere et sats. Whitmer har kun siddet på guvernørposten i lidt over et år, og har ingen erfaring med national politik. Hendes embedsperiode har også været præget af en del modvind, hvor særligt Whitmers valgløfte om at ”fikse de fordømte veje” faldt fra hinanden, da hverken Michigans republikanere eller demokrater ville støtte finansieringen.

Gretchen Whitmer har derfor meget få konkrete resultater og meget begrænset erfaring, hun kan vise frem. Hun kan sagtens ende som vicepræsidentkandidat og ende med at blive en genistreg fra Biden-kampagnen, men det vil alt andet lige være et sats at udpege hende som vicepræsidentkandidat.

Stacey Abrams

Stacey Abrams – Guvernørkandidat fra Georgia
Ligesom Elizabeth Warren, har Stacey Abrams allerede sagt ja til posten som vicepræsidentkandidat, skulle hun blive den tilbudt. Abrams har tilføjet, at hun mener, at hun er særdeles kvalificeret til posten, og den udmelding beskriver Abrams meget godt. Den 46-årige afroamerikanske Abrams er nemlig ikke en, der sætter sit lys under en skæppe, og hun er ikke bange for at forsøge at bryde nogle barrierer.

Således blev hun i 2018, den første afroamerikanske kvinde, der var nomineret til en guvernørpost, og så i delstaten, Georgia, der har en lang historie med raceproblemer og undertrykkelse af afroamerikanske borgere. Signalet var ikke til at tage fejl af, og Abrams var blot 0,4% af stemmerne fra at blive Georgias første afroamerikanske og første kvindelige guvernør. En bedrift, der ikke bliver mindre af, at hun var den velsagtens mest liberale kandidat i konservative Georgia i mands minde.

Abrams politiske erfaring op til 2018 kom fra hendes tid som demokratisk leder i Georgias underhus, og netop heri ligger forbeholdene for Abrams vicepræsidentkandidatur. Abrams’ eneste erfaring med national politik var hendes afholdelse af Demokraternes svar på præsident Trumps State of the Union-tale i 2019. Abrams har heller ikke endnu vist, at hun kan vinde valg i nationalpolitik.

Abrams kan altså ikke henvise til samme erfaring som andre kandidater som eksempelvis Elizabeth Warren og Amy Klobuchar. Hun kan derimod henvise til, at hun kan skabe sig opmærksomhed, og at hun har potentiale til at bryde ”glaslofter,” hvilket bestemt kan være en værdifuld profil i det Demokratiske Parti.

Bidens appel til afroamerikanske vælgere er som tidligere nævnt ret stærk og Abrams bringer ikke noget nyt ind her, men hun kan styrke Bidens appel til venstrefløjen, der så et enormt lys i Abrams i 2018, og samtidig bliver hun nævnt som netop den vicepræsidentkandidat, der kan sætte den ellers solide republikanske delstat, Georgia i spil ved valget i november. Denne appel kan også strække sig til North Carolina, der ligesom Georgia oplever demografiske skift i disse år; skift, der på sigt kan bryde op i republikanernes stærke tag i sydstaterne. Derfor nævnes Abrams trods hendes manglende nationale erfaring som en potentiel vicepræsidentkandidat.

Tammy Baldwin

Tammy Baldwin – Senator fra Wisconsin
En af outsiderne til posten som demokratisk vicepræsidentkandidat er den 58-årige senator, Tammy Baldwin. Baldwin, der har repræsenteret hjemstaten, Wisconsin i Kongressen siden 1999 (14 år i Repræsentanternes Hus og siden i 2013 i Senatet) blev i sin tid den første åbent homoseksuelle kvinde i Kongressen samt den første kvinde valgt til Kongressen fra Wisconsin.

Baldwin er kendt som en stærk progressiv stemme i Senatet, hvor hun blandt andet har markeret sig som en varm fortaler for et universelt sundhedssystem og modstand mod en for intervenerende  udenrigspolitik i Mellemøsten. Baldwin var også i 2007 en af hovedfolkene bag et forsøg på at få afsat den daværende vicepræsident, Dick Cheney og daværende justitsminister, Alberto Gonzales fra deres embeder for deres ageren under krigen mod terror.

Baldwins tid i Senatet og politiske profil minder i høj grad om Elizabeth Warrens, en midaldrende, kvindelig senator med en konsekvent venstreorienteret politisk profil. Warren er på nationalt plan et noget større navn end Baldwin, men Baldwin har dog den klare fordel overfor Warren, at hun er fra en af de vigtigste stater ved det kommende præsidentvalg, nemlig Wisconsin. Baldwin kan således ligesom Gretchen Whitmer profilere sig som nøglen til at vinde en vigtig midtveststat tilbage fra Trump.

Det faktum, at Tammy Baldwin repræsenterer en af de vigtigste stater er dog også et af de væsentligste argumenter imod Baldwins kandidatur. Skulle Baldwin forlade Senatet til fordel for vicepræsidentboligen på Number One Observatory Circle, giver det Republikanerne en enestående mulighed for at fravriste Demokraterne en plads i Senatet. Demokraterne har i forvejen en besværlig vej til et flertal i Senatet, og et suppleringsvalg i Wisconsin, hvor Republikanerne sagtens kan vinde valg på delstatsplan, vil bestemt ikke hjælpe dem. Samtidig kan det være svært at forestille sig, at den stålsatte og konsekvent liberale Baldwin kan indordne sig under den langt mere moderate Joe Biden og dermed forsone fløjene i det demokratiske parti.   

Michelle Lujan Grisham

Michelle Lujan Grisham – Guvernør i New Mexico
Joe Biden har undervejs i de demokratiske primærvalg haft problemer med at trække latinamerikanske vælgere til, og en løsning på det problem kunne være Michelle Lujan Grisham. Den 60-årige Lujan Grisham kommer fra den prominente latinamerikanske Lujan-familie, der er en institution i New Mexicos politiske liv. Hendes onkel Manuel Lujan, Jr. sad i Kongressen for Republikanerne og var George H. W. Bush’s indenrigsminister, mens hendes fjerne fætter, Ben Ray Lujan er en del af Demokraternes lederskab i Repræsentanternes Hus.

Lujan Grisham er dog ikke selv en fremmed i politik, hun har tidligere fungeret som sundhedsminister i New Mexico og sad i Kongressen fra 2013-19, inden hun skiftede Washington ud med guvernørboligen i Santa Fé. Lujan Grishams sejr i guvernørvalget i 2018 gjorde hende til USA’s første demokratiske latina i guvernørembedet.

Lujan Grisham har en stærk stemme blandt latinamerikanske vælgere, men udenfor New Mexico og Washingtons politiske boble er hun rimeligt ukendt, og skulle Biden-kampagnen vælge Lujan Grisham, ligger der et stort arbejde med at udbrede kendskabet til guvernøren fra New Mexico. New Mexico er en relativt sikker demokratisk stat, og der er ikke nogen garanti for, at Lujan Grisham kan mobilisere tilstrækkeligt med latinamerikanske vælgere i nabostaterne Texas og Arizona eller i svingstaten Florida til at gøre det værd at gamble på en Lujan Grisham, hvis politiske erfaring i sammenligning med flere af de andre kandidater er relativt begrænset.    

Catherine Cortez Masto

Catherine Cortez Masto
Et andet bud på en løsning på Joe Bidens problemer med at mobilisere latinamerikanske vælgere er Nevadas 56-årige senator, Catherine Cortez Masto. Cortez Masto, der er opvokset i Las Vegas som datter af en mexicansk-amerikansk far og en italiensk-amerikansk mor, startede sin politisk karriere som statsanklager i Nevada, et embede hun bestred fra 2007-15. I 2017 blev hun så den første latina i Senatet, da hun afløste det demokratiske koryfæ og mangeårige demokratisk leder i Senatet, Harry Reid. I Senatet har Cortez Masto hurtigt markeret sig som en talentfuld politiker og blev sidste år betroet posten som formand for Demokraternes kampagnearm til Senatet.

Cortez Masto har godt fast i Nevadas latinamerikanske vælgere og kan samtidig styrke Demokraternes position i Nevada, en stat der hælder demokratisk, men som Demokraterne bestemt ikke må tage for givet. Ligesom Kamala Harris og Michelle Lujan Grisham kan Cortez Masto blive den første vestlige demokrat nomineret til vicepræsidentposten, og hun kan dermed bidrage til en bredere geografisk profil for Joe Biden, og håbet er, at hun kan mobilisere latinamerikanske vælgere, særligt i hjemstaten, Nevada og i nabostaten, Arizona.

Cortez Masto’s profil minder på mange måder om Lujan Grishams. Begge er latinaer fra de vestlige stater med en stærk appel til latinamerikanske vælgere. Modsat Lujan Grisham, kan Cortez Masto forynge Demokraternes liste, mens Lujan Grisham omvendt har en bredere erfaring. Der er dog ligesom med Grisham ingen garanti for at Cortez Masto kan mobilisere tilstrækkeligt med latinamerikanske vælgere, og Cortez Masto har ikke noget nationalt kendt navn. Samtidig kan det politiske styrkeforhold i Senatet, afskrække Demokraterne fra at sætte Cortez Mastos senatssæde i spil.

Endeligt tilhører Cortez Masto den mere moderate fløj hos Demokraterne, og derfor er det ikke nogen udstrakt hånd til venstrefløjen at nominere Cortez Masto som vicepræsidentkandidat, og derfor må Cortez Masto betragtes som et sats, selvom der ville være en stor signalværdi for Biden i at nominere den potentielt første latinamerikanske vicepræsident.

Val Demings

Val Demings – Kongresmedlem fra Florida
Valdez Venita Demings er det eneste medlem af Repræsentanternes Hus, der jævnligt bliver nævnt som mulig vicepræsidentkandidat. Den 60-årige afroamerikanske floridianer er steget hurtigt i graderne hos det Demokratiske Parti i hendes blot 3 år i Kongressen, der indtil videre toppede, da Demings blev udpeget som en af de 7 demokratiske anklagere i rigsretssagen mod præsident Trump.

Demings politiske erfaring er dog forholdsvist begrænset. Efter et mislykket forsøg på at blive valgt til Kongressen i 2012 og en mislykket forsøg på at blive borgmester for Orange County i 2014, der er kommunen, der tæller storbyen Orlando, så lykkedes hendes tredje valgkampagne, da hun i 2016 blev valgt til Kongressen fra Floridas 10. distrikt.

Det er derfor ikke Demings politiske erfaring, der gør hende til en mulig vicepræsidentkandidat. Det er derimod hendes livshistorie, der skal sælge billetterne. Demings er vokset op i en fattig familie og gik som barn i en raceopdelt skole i Jacksonville. Det lykkedes Demings at ryste den sociale arv af sig, og efter universitet blev hun ansat ved Orlandos politikorps. Her blev hun i 2007, den første kvindelige politichef og er blevet tilskrevet Orlandos faldende kriminalitet. Skønt Demings er en af de succeshistorier, som amerikanske kampagnemedarbejdere elsker, så er hun en outsider til jobbet som vicepræsidentkandidat. Hun er ikke et specielt kendt navn udenfor Washingtons politiske boble, hendes politiske erfaring er forholdsvis begrænset, og hendes tid som anklager i rigsretssagen kan blive kontroversiel. Derudover bringer Demings ikke nye vælgergrupper ind i Biden-lejren, og hun bliver næppe afgørende for udfaldet i hendes hjemstat Florida. Derfor er hun ikke mere end en outsider til posten som vicepræsidentkandidat

Hvem tror DU bliver Bidens VP?
Klik ind her og giv din mening til kende!

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen