Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Ingen forbrødring på vej i Cleveland

På den første af i alt fire dage var der rigelige mængder af drama på det Republikanske partikonvent. Efter blot én dag synes Republikanernes indre konflikt kun at intensiveres og en helingsproces er endnu ikke i sigte.

CLEVELAND, OHIO: På den centrale plads i Clevelands bymidte er Tom Morello i højt humør. Rage Against the Machine-guitaristen har igennem mange år været engageret i politisk aktivisme på den ydre venstrefløj et sted mellem Bernie Sanders og Robespierre.

Han konstaterer smilende at flere delstatsdelegationer allerede har marcheret ud fra den Republikanske partikonvent over uenighed omkring konstitueringsprocessen for at vælge en præsidentkandidat for partiet.

Morello er i byen sammen med gråskæggede medlemmer af Public Enemy og Cypress Hill for at agitere imod Donald Trumps kroning som præsidentkandidat.

Foreløbigt virker det til at Republikanerne smuldrer helt uden deres hjælp. Hævnen er sød for Morello der sjældent forpasser en chance for at udtrykke sit mishag over at Republikanernes talsmand i kongressen, Paul Ryan, ynder at vægtløfte til Rage Against the Machine’s hits.

Netop partiloyalister som Ryan hiver sig i håret disse dage over den tilsyneladende katastrofekurs Trump fører partiet.

Faretegnene omkring konventet har manifesteret sig i en lind strøm. Der har været stor forvirring om hvem der rent faktisk skulle tale fra podiet i de fire dage der leder op til Trumps forventede kroning. Hvor et partikonvent normalt er en lejlighed for politiske ledere kan udtrykke deres overstrømmende støtte til en kandidat så er næsten alle Republikanske skikkelser af betydning fraværende fra Cleveland i år.

John Kasich, Trumps sindige primærvalgsrival og Ohios guvernør, gæster ikke konventet på trods af at det finder sted i hans hjemstat. Både Bush’erne og Romney-klanen holder sig borte, og en lang række senatorer og guvernører undlader også at komme.

I stedet er man blevet lovet en spraglet trup af b-liste kendtheder, tvivlsomme personlige ’succeshistorier’ og fallerede sportshelte der skulle tale Trumps gunst som en vinder.

De eneste der talere der har ligget helt fast er Trumps egen familie, hans kuld af blonde børn der har været blandt de bedste fortalere for hans kandidatur. Taleropstillingen tyder derfor ikke på politiske sammenkomst og edsaflæggelse – det er en opvisning i imperial trumpisme.

Inde i Quicken Loans Arena, basketballhallen hvor de politiske delegerede anmasser sig, er delstatsrepræsentanterne placeret i en afstand fra podiet der reflekterer deres støtte til Trump i primærvalgene. Stater der stemte for byggematadoren er tættere på, stater der var imod ham er længere væk.

Trump har indtil videre ikke formået at bruge konventanledningen til at bilægge striden med sine præsidentrivaler og politiske modstandere – han har derimod kun galde til overs for partimedlemmer der ikke har bukket hovedet for ham.

Den minoritet i partiet der har erklæret deres stålsatte modstand overfor Trump forsøgte derfor et sidste dødsdømt gisp af modstand ved at stemme for en omlæggelse af konventreglerne der kunne afskære Trump fra en majoritet af delegatstemmerne.

Efter røret sunder man sig udenfor hallen med fadøl og countrymusik ovenpå den gnistrende første dag, og nogen ser allerede frem imod 2020 og betragter allerede dette års præsidentvalg som tabt for Republikanerne.

Kongresmedlemmet Tom Cotton der betragtes som et stærkt fremtidigt kort for partiet har indsmigret sig hos strategisk vigtige delstatsdelegationer som South Carolina, hvilket nogen tolker som at han lægger an til en præsidentkampagne i 2020.

Bob Smith er en Republikaner fra Cleveland-området og er til konventet som en ”interesseret observatør” da han ikke har megen optimistisme til overs for hans parti i Trumps klør.

Selv støttede han Kasich og vil fortsat støtte lokale Ohio politikere i efteråret da han føler partiets knoglestruktur kan overleve Anno Trump og genopbygge sig selv efterfølgende med fornuftige repræsentanter på alle statsniveauer under præsidentembedet.

”Ud af kaos kommer orden, vi skal bare stå fast på de værdier som gør os til et vindende parti – jeg tror vi kunne samle os som parti omkring en kandidat som [Marco] Rubio om fire år.”

Theresa Seagreaves er en delegat-suppleant fra Kansas og frygter netop at denne ’aldrig Trump’ minoritet vil blive væk fra stemmeurnerne i november.

”Vi har brug for at forene partiet, jeg ved at der er nogle der ikke kan bære Trump, men vi må overkomme det og samle os. Det må ikke blive som i 2012 hvor millioner blev hjemme uden at stemme. Alternativet i Clinton er simpelthen … jeg kan ikke forestille mig det.”

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen