Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Intet kandidatur uden litteratur

Det er efterhånden blevet en fast del af pakken, når man stiller op til præsidentvalget – skriv en bog, der kan fungere som trykt manifest for din kampagne. Kongressen.com gennemgår her et par af de vigtigste, skrevet af henholdsvis demokratiske og republikanske kandidater

Af Anders Agner Pedersen, Katrine Jo Andersen og Agnete Wismer

‘Hard Choices’, ‘An American Son’, ‘A Time For Truth’. Titlerne er mange, når det kommer til bøger udgivet af kandidater, der i øjeblikket kæmper om at blive Amerikas næste præsident. Det er nemlig blevet en fast del af øvelsen, når man aspirerer til verdens højeste embede at udgive en politisk manifestskrivelse. En bog, der ofte skal have en titel, der emmer af lederskab, patriotisme og viljestyrke. Og en bog, som på forsiden skal have et billede af kandidaten, som principielt kunne bruges som valgplakat. Og indholdet, ja, det skal være en kombination af politisk programerklæring, tilsat anekdoter fra kandidatens liv og embede, som kan være med til at binde det hele sammen i en letlæselig fortælling. Som regel gerne på cirka 300 sider, så det er overkommeligt for læseren og kan holdes på et prisniveau, som er til at betale.
Det er sjældent, at bøgerne har længere holdbarhedsdato end kampagnens. Tværtimod kan man ofte finde eks-kandidaters manifest/erindringsskrivelser på diverse bargain-hylder i Barnes And Noble ganske kort tid efter en valgkamp er forbi. Mens vinderens bog formentlig er at finde på bestseller-hylden et stykke tid derefter.
Kongressen.com har været en tur i læsehjørnet og set nærmere på nogle af de mange præsidentkandidaters bøger. Og der er nok at tage af. Men her følger en kort introduktion/anmeldelse af fire af de vigtigste.

Hillary Clinton – Hard Choices
Hillary Clintons ‘Hard Choices’ fra 2014 får søndagsberlingeren til at ligne en kort notits. Igennem 596 sider tager hun os slavisk med til stort set samtlige af de 112 lande, hun besøgte som udenrigsminister, da hun beklædte embedet fra 2009 til 2013.
‘Hard Choices’ er ganske vist en erindringsbog, men den er lige så meget et veltimet kampskrift. En kampagnebog. Også selvom Hillary Clinton skriver på side 595, at hun ikke har besluttet sig for at stille op endnu.
Man skal være ualmindeligt interesseret i udenrigspolitik og/eller i Hillary Clinton for at komme igennem ‘Hard Choices’, for der er ingen store afsløringer, ikke meget snask, ingen for alvor kontroversielle udmeldinger. Bogen giver dog et fascinerende og interessant indblik i det politiske maskinrum: Fra armlægningen med Afghanistans præsident Hamid Karzai og Ruslands præsident Vladimir Putin til det diplomatiske udbedringsarbejde med Pakistan efter USA’s attentat på Osama Bin Laden.
Hillary Clinton fremstiller sig selv som en beslutsom og handlekraftig udenrigsminister (og kommende præsident), der argumenterede benhårdt for større militær indsats i Afghanistan, Libyen og Syrien, og som under sin embedsperiode stod i kontrast til den mere forsigtige præsident. Men Barack Obama og Hillary Clintons uenigheder om den amerikanske udenrigs- og sikkerhedspolitik bliver ikke videre udstillet – selvom de fleste er klar over, at de to ved Gud har mange af dem.
Skal man læse ‘Hard Choices’, må anbefalingen derfor lyde: Vælg nogle interessante kapitler ud og spring resten over.

Bernie Sanders – Outsider In The White House
Mange beskriver Bernie Sanders som en outsider i kampen om at vinde den demokratiske nominering. Det gør han også selv i ”Outsider in the White House”, der er en opdateret udgave af hans politiske biografi fra 1998. I bogen beskriver Sanders, hvordan han opbyggede en græsrodsbevægelse og ved hjælp af hårdt arbejde trodsede alle odds og blev borgmester i Vermonts største by, Burlington, og siden den første uafhængige politiker i Repræsentanternes Hus i 40 år. Bogen er centreret omkring hans kamp for at blive genvalgt som kongresmedlem i 1996 med indskudte flashbacks undervejs. I løbet af sin fortælling skælder Sanders både ud på republikanere og demokrater. Sidstnævnte beskriver han som det mindste af to onder. Han fortæller blandt andet, at han stemte på Bill Clinton ved præsidentvalget i 1992, selv om han bestemt ikke var begejstret for hans politik. Men Republikanerne ville ifølge Sanders ”udløse en krig mod arbejderklassen og de fattige”. I bogen langer Sanders også ud efter tv-medierne, der kun tænker på gode soundbites og konflikthistorier, mens de ignorer nationens vigtigste problemer. Men dem får Sanders selvfølgelig plads til i bogen, hvor han også fortæller, hvordan de skal løses. Det er budskaber og argumenter, man roligt kan kalde ”Sanders Classic”. Derfor kan bogen til tider virke som en plade man har hørt før, hvis ellers man har fuldt med i den igangværende valgkamp. Men som Sanders skriver, så lover han at skrive nye taler, hvis der nogensinde kommer økonomisk og social retfærdighed i USA.

An American Son – Marco Rubio
44-årige Marco Rubio er i øjeblikket det republikanske establishments bedste bud på Barack Obamas afløser, når denne skal findes til november. Om det bliver tilfældet, er endnu et åbent spørgsmål. Historien om den unge Florida-senator, har læserne, lytterne og seerne i de seneste måneder hørt ganske mange gange. Ikke mindst fra Rubio selv. Søn af cubanske immigranter, faren var bartender, moren stuepige og midlerne få. Alligevel fik Rubio klatret sig op af magtens stige og aspirerer nu til det højeste embede i Amerika. Og verden. Historien om vejen op af stigen fortæller Rubio i ‘An American Son’, der udkom tilbage i 2012. Siden strøg Rubio en tur i blækhuset igen for at skrive ‘American Dreams’. Ingen tvivl om, at ‘An American Son’ er læseværdig, om end man gør sig selv en tjeneste ved at huske på, at virkeligheden næppe er lige så rosenrød, som Rubio fremstiller den. Ikke desto mindre giver bogen et ganske fint indtryk af, hvem Rubio er, hvor han kommer fra og ikke mindst, hvad han er drevet af. At det samtidig er en bog, hvor Marco Rubio gør en dyd ud af at forklare, hvordan lige netop hans historie er karakterisk for den amerikanske drøm anno 2016, er ikke overraskende. Det hører sig til i en præsidentkandidatbog. For det hører med til en god kandidatbog at hylde drømmen og fortælle historien om, hvordan man selv er resultatet af den. Og det må man sige, at Rubio gør i ‘An American Son’.

A Time For Truth – Ted Cruz
Skjorten er ternet, vindjakken mørkebrun, blikket er både direkte og dedikeret. Og kombineret med titlen ‘A Time For Truth’ er ingen i tvivl om, at manden bag værket – Ted Cruz – gerne vil have folk til at forstå, at han er en mand af folket og en mand, der ikke går på kompromis. Et indtryk, der yderligere forstærkes undervejs når man læser bogen, der udkom i starten af sommeren 2015, et par måneder efter Cruz havde lanceret sit kandidatur. Allerede i bogens første kapitel er der dækket op til konfrontation. Ted Cruz fortæller historien om, hvordan han som ny senator tog kampen op mod det republikanske partis ledelse i ønsket om at holde dem fast til de idealer, Cruz mener at partiet har svigtet og som han ser som sin fornemmeste opgave at genoprette. Ted Cruz er Tea Party-konge med stort K. Han er kommet til Washington D.C. surfede på en anti-establishment bølge hele vejen fra Texas. Og har nu – efter et kort stop på Capitol Hill – rettet fokus mod en af de andre prestigefyldte adresser i hovedstaden, nemlig 1600 Pennsylvania Avenue. Hvorfor Ted Cruz vil være den helt rigtige leder for Amerika, forklares i scener og erklæringer hele vejen gennem bogen, der måske aldrig kommer i spil til en Pulitzer, men som ikke desto mindre giver et indblik i såvel Cruz-kampagnen og Tea Party-bevægelsen i særdeleshed.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen