Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Israels annektering kan få negative konsekvenser for USA

Over de seneste uger har der været meget snak om nye Israelsk annekteringer og ulovlige bebyggelser. I denne uge afgøres det om USA giver grønt lys for Israels annekteringsplan, som efter planen skal ske den 1. juli. Men en unilateral annektering er i modstrid med internationale regler og kan undergrave regional stabilitet og få betydelige negative konsekvenser for amerikanske interesser i regionen.

Af Thomas Matthies, Mellemøst-analytiker, Kongressen.com

Det Hvide Hus vil i denne uge afholde et “afgørende” møde om, hvorvidt premierminister Benjamin Netanyahus erklærede plan skal indledes fra 1. juli ved at annektere de 132 besættelser ved Vestbredden og Jordandalen. Planen der skal diskuteres, vil give Israel mulighed for at annektere så meget som 30 procent af Vestbredden. Blandt deltagerne er præsident Donald Trumps rådgiver og svigersøn Jared Kushner, udenrigsminister Mike Pompeo og national sikkerhedsrådgiver Richard O’Brien.

Den israelske annektering af Golanhøjderne og Jerusalem kombineret med international og arabisk tavshed har fristet Israel til at gå endnu længere. Og med Trumps præsidentperiode, der potentielt nærmere sig en afslutning i november, mener mange i Israel, at det nu er tid til handling. Især ultranationalister i Israel ser Trump som en ”engang-i-livet mulighed” for at gennemføre annekteringer, der længe blev betragtet som umulige i Washington. Netanyahu har således beskrevet Trump som den “største ven, som Israel nogensinde har haft i Det Hvide Hus”.

Hvis Netanyahus plan får grønt lys af USA, vil det være den seneste i en række af Trumps beslutninger, som gavner Israel. Trump-administrationen har i forvejen været yderst biased til fordel for Israel, senest i forbindelse med Trumps kontroversielle beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassade til byen, hvilket udløste forargelse over hele regionen. Ved at godkende annekteringsplanen vil Trumps beslutning være i strid med årtiers amerikansk udenrigspolitik, som har forfulgt en to-statsløsning.

For store dele af det internationale samfund ville en sådan beslutning fra Israel være en alvorlig krænkelse af international lov og knuse håb om en to-statsløsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt. Det kan også skabe yderligere regionale spændinger og accelerere en allerede igangværende udvikling, som undergraver amerikansk indflydelse og prestige i regionen.

Modstanden mod Israels annektering

Tilbage i januar afslørede Trump hans administrations plan for Mellemøsten, som forestiller sig, at Israel annektere alle jødiske bosættelser på Vestbredden såvel som Jordan-dalen. Annektering er, når et land erklærer, at et stykke jord uden for dets grænser er en del af staten. Dog er international lovgivning klar omkring annektering – det er ulovligt.

Netanyahus løfter om at gå videre med en ensidig annektering er derfor blevet fordømt internationalt, med europæiske og arabiske stater samt medlemmer i det amerikanske demokratiske parti, der advarer den israelske regering mod at gøre det. F.eks. har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden også udtrykt modstand mod den israelske annektering.

Det afgørende for Israel er, hvorvidt USA er med på ideen. Når det afgørende møde skal holdes denne uge, er et centralt emne i Det Hvide Hus sandsynligvis den interne uenighed i den israelske koalition om annektering, som Netanyahu er kraftigt forkæmper for, hvorimod forsvarsminister Benny Gantz og udenrigsminister Gabi Ashkenazi har sagt, at Trump-planen skal implementeres i koordinering med Jordan og palæstinensere.

Fra amerikansk side håber man på bred israelsk konsensus omkring annekteringen snarere end en snævre politisk aftale mellem Trump og Netanyahu. For at opnå dette kræver det støtte fra Netanyahus koalitionspartnere, herunder forsvarsminister Benny Gantz. Og i modsætning til Netanyahu har Gantz’ holdning igennem den israelske valgkamp været imod unilateral annektering. Gantz mener, at en sådan beslutning kun skal ske med støtte fra det internationale samfund. Midlertidigt er man dog nået til enighed i Israel om at fortsætte med Netanyahus plan. Nu venter man kun på at høre fra Washington. Derudover skal annekteringen stemmes igennem i Knesset, det israelske parlament, men der ser ud til at være et klart flertal til fordel for annekteringen, uanset om Gantz og hans parti støtter det eller ej.

De amerikanske omkostninger ved at give Israel grønt lys

Afhængigt af hvordan annekteringen kommer til at se ud, kan det skade en to-statsløsning og uden tvivl skade alt håb om forbedret sikkerhedsmæssige, økonomiske og kulturelle bånd til den arabiske verden. De negative effekter kan også ramme USA. Mange tidligere israelske forsvarsembedsmænd har advaret om, at annektering kan udløse vold på Vestbredden, især på et tidspunkt med stigende arbejdsløshed og økonomiske problemer.

Forsvarsminister Benny Gantz har derfor bedt hæren om at forberede sig, hvilket indikerer, at den israelske regering er klar til en mulig dramatisk meddelelse om annektering i de næste par uger. Dog har Israelske militære, efterretnings- og diplomatiske embedsmænd påpeget, at annektering kan være en alvorlig risiko for Israels sikkerhed. Israels beslutning kan i vid udstrækning blive fordømt og potentielt føre til international isolering. Og dette kan også smitte af på USA.

Trump-administrationen er interesseret i at forbedre forholdet mellem Israel og deres arabiske naboer, og bekymringen er, at en omfattende annektering vil skade disse forhold. Den arabiske verden vil uden tvivl ikke kun skyde skylden på Israel, men vil i høj grad også udpege USA som medskyldig, fordi annekteringen har sit udspring fra Det Hvide Hus fredsplan fra januar 2020. Og samtidig fremstår USA for tiden som Israels advokat, som på alle mulige måder fremmer israelske interesser. Annektering kan også skifte fokus væk fra Iran, hvilket ikke vil være til USA’s fordel. Indtil videre har USA ellers formået at være forenet med araberne mod Iran, hvilket er en utrolig fordel.

Hvis USA giver grønt lys for Israels annektering, kan det accelerere en allerede igangværende udvikling, hvor mange arabiske stater i højere grad søger væk fra USA. USA kan derfor komme til at betale dyrt i tab af indflydelse og prestige, hvis man anerkender Israels annektering og tilsidesætter alle andres bekymringer. Annekteringen kan få betydelige negative konsekvenser både for USA’s Mellemøsten-politik og den mangeårige støtte til Israel i amerikansk indenrigspolitik.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen