Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

John Kerry til Kongressen.com: “Jeg er både optimistisk og bekymret”

Det amerikanske demokrati virker ikke så godt som det burde, lyder vurderingen fra tidligere udenrigsminister og demokratisk præsidentkandidat John Kerry som svar på et spørgsmål fra Kongressen.com ved det årlige Copenhagen Democracy Summit

For tredje år i træk havde tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen inviteret til Copenhagen Democracy Summit. Corona-situationen gjorde imidlertid at 2020-udgaven blev noget anderledes end de to tidligere udgaver, der har fundet sted i Skuespilhuset i København. Således var det hele gjorde virtuelt, hvilket havde givet muligheden for at at tilføje endnu et par stærke navne til programmet i ugerne op til eventet. Blandt dem var tidligere John Kerry, tidligere udenrigsminister under Barack Obama, tidligere senator fra Massachusetts og Demokraternes præsidentkandidat ved valget i 2004.

Nøjagtig som de øvrige talere var Kerry med på en videoforbindelse og kom således med sine tanker om demokratiets tilstand, både i USA og i verden generelt, fra privaten i New England.

Et enkelt spørgsmål fra de mange virtuelle tilhørere blev der heldigvis også tid til for Kerry, nemlig det, som Kongressen.com havde stillet. Spørgsmålet lød:
‘Hvor bekymret er du over de amerikanske demokratiske institutioners tilstand?’

Til det svarede John Kerry følgende:
“Jeg er bekymret. Lige nu virker vores demokrati ikke som det skal. Så enkelt kan det siges. Der er alt for mange penge i vores politiske system. Der er alt for lidt omsorg over for de mange mennesker, der lever for ganske få midler. Fordelingen af velstanden i vores land er blevet værre med større ulighed til følge. Så vi står over for enorme udfordringer som samfund. Og hvis ikke folk har lige mulighed for at stemme, ja, så er det altså den slags ting, som revolutioner starter på baggrund af. Hvis du nægter folk retten til at have et velfungerende demokrati, så vil det blive udfordret. Forfatningsfædrene skrev det sågar ind i forfatningen. At vi som amerikanere har ret til at udfordre dette. Så jeg er bekymret. Det, der opmuntrer mig er den enorme spontane reaktion, vi så som følge af George Floyds død. Til at begynde med handlede folks reaktion ikke om retten til at stemme, men det er det også kommet til at handle om nu. Så 2020 bliver virkelig et fascinerende år. Vi har ikke oplevet et år, som det vi nu oplever i USA, siden 1968, hvor Martin Luther King og Bobby Kennedy blev dræbt og vi havde masser af uroligheder rundt om i de amerikanske gader. Jeg er mere optimistisk nu og jeg håber at vi kommer til at se at den massive måde, folk har svaret igen her i 2020 vil ændre tingene til det bedre. Det vil samtidig styrke Amerikas rolle i verden. Vores troværdighed vil blive forøget. Og hvis vi får en ny præsident, som verden respekterer og som man er klar til at lytte til og tro på, så er jeg overbevist om, at det også vil have betydning i andre lande.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen