Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Æslet & Elefanten

Kære Donald Trump…

Primærvalgkampen nærmer sig sin afslutning og Donald Trump ender med al sandsynlighed som den republikanske kandidat. Kongressen.com har bedt Stephan Helgesen, den republikanske del af ´Æslet & Elefanten´ og registreret republikansk vælger i New Mexico, skrive et brev til sit partis kandidat med ønsker om, hvilken kandidat han gerne ser ham være

Kære Donald Trump

Snart går vi til primærvalg her i New Mexico. Havde det været et normalt valgår, så ville vi på nuværende tidspunkt allerede kende vinderen af den republikanske primærvalgkamp, og dermed ville vores stemmer her i New Mexico ikke betyde noget i den sammenhæng. Men 2016 er bestemt ikke et almindeligt år, hvad det angår. Denne gang betyder vores stemmer noget.
Kære Hr. Trump, jeg er godt klar over, at du har næsten nået dit mål af de 1.237 delegerede, du skal have for at blive vort partis mand, men jeg har stadigvæk nogle spørgsmål til dig, inden du får pokalen i Cleveland til juli.

Selv om vi har hørt dig i mange interviews og i små ‘soundbites,’ som pressen er glade for at fyre af hver eneste aften (mange af dem har afsløret ting om dit privatliv fra 30 år siden), er der mange republikanske vælgere, der ikke rigtig kender den ‘ægte’ Trump. Eksempelvis har vi tit hørt dig svare kort for hovedet, når journalisterne har stillet nærgående spørgsmål om personlige ting.

Det er som om du ikke kan kontrollere dig selv, og hellere vil sige noget, uanset om det er fornuftigt eller uvenligt formuleret. Vi ved at du er klog, kan forretningssproget og er forhandlingsdygtig, men er du så vindefikseret, at du simpelthen SKAL knuse oppositionen, hver gang du får nogle udfordrende spørgsmål?

Der er to gode amerikanske ordsprog: “Kan man ikke sige noget godt om et menneske, så skal man ikke sige noget overhovedet” og “Det er altid bedst at tænde for hjernen, inden man åbner munden.”

De to huskeregler kan være med til at skabe situationsfornemmelse og enhver amerikansk præsident eller topleder i forretningsverdenen bør anvende dem overfor både medierne og vælgerne. Mange i Trump-heppekoret siger, at “Sådan er Donald, og det er bare hans stil. Glem det. Han er en ‘showman.’ Tag det med et gran salt.” Problemet er, at oppositionen ikke tager det med et gran salt. De vil meget gerne vende og dreje dine ord til deres fordel.

Ufattelig mange amerikanske vælgere er rigtig sure for tiden, og de er villige til at acceptere en barsk kommentar af og til, men tænk dig om inden du angriber de uskyldige, måske uerfarne, interviewere. Dem skal du nok få brug for senere. Når alt det er sagt, så bør alle indrømme, at du er en magtfuld mand. Men selv de mægtigste, mest velhavende mænd skal huske på, at ‘normale’ folk som mig ikke har lyst til at høre på konstant praleri om deres penge og vellykkede ejendomssalg. Vi kræver en lille smule ydmyghed fra vores ledere, inklusiv dig.

Nu skal vi til nogle konkrete sager. Immigrationspolitikken er et godt sted at starte. Du har sagt, at du vil bygge en kæmpe mur langs den mexicanske grænse OG at Mexico skal finansiere den. Har du glemt, hvor mange Hispanics der bor i USA (både legale og illegale)?
Nogle bemærkninger kan man distancere sig selv fra med tiden, men det her statement er gigantisk og vil forblive i mediernes (og Hispanics) hukommelse i mange måneder, hvis ikke år. Det var en bommert af olympiske dimensioner. Har du ikke policy folk eller rådgivere – der ‘coacher’ dig om emner af denne art? Hvis svaret er ‘ja,’ og de har sagt ok til sådan en bemærkning, så skulle du afskedige dem!
At forbyde alle muslimer indrejse til USA er en anden bemærkning, der har vakt stor kritik. I den forbindelse vil jeg bare ryste på hovedet…

På den anden side, så har du også gjort noget rigtigt positivt for os republikanere ved at være en ‘ligetil’ kandidat. En, der kan tale med folk i stedet for at tale forbi dem. Vi vil så gerne tro at Amerikas bedste dage ligger foran os og ikke kigge alt for meget i bakspejlet. “Make America great again,” er ikke bare et slogan for de fleste republikanere; det er noget vi satser på og arbejder for, hver eneste dag.
Samtidig er vi også kloge nok til at indse, at Amerika virkelig er “a work in progress,” og hvis vi skal tackle de kommende udfordringer og gøre en smule fremskridt, skal vi samarbejde, både indbyrdes i partiet og med oppositionen.

Én ting til, Hr. Trump. De fleste ledere er ofte usikre, når de står overfor store beslutninger. Mit råd til dig er: brug de næste måneder på at overbevise os om, at du er lige så dygtig til at lytte, som du er til at snakke. Saml eksperter og almindelige mennesker omkring dig, og giv dem frit slag til at komme med nye ideer. Dernæst, hør, hvad de siger. Hvis du gør det, er jeg sikker på, du vil få de nødvendige 270 valgmænd, du skal have for at blive USA´s næste præsident.

Der er en anden klog mand, der har skrevet en bog længe før, du skrev “The Art of the Deal.” Hans navn er Sun Tzu, og han skrev: “Keep your friends close but your enemies closer.” Hvis vi lytter til ham, vil vi alle sammen “Make the world great again.”

Held og lykke med valget.

Med venlig hilsen

Stephan Helgesen

Written By

Stephan Helgesen er forhenværende amerikansk karrierediplomat, politisk strateg og bosat i delstaten New Mexico. Han er forfatter og har skrevet to bøger om det amerikanske politiske system set fra en republikansk synsvinkel, senest 'Breaking Republican'. Udgør den republikanske del af duoen 'Æslet & Elefanten' her på Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen