Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

‘Kampen Om Det Hvide Hus’ på gaden 11. januar

For første gang fortælles den samlede historie om de amerikanske valgkampe nu på dansk – chefredaktør Anders Agner står bag værket.

Det er aldrig kedeligt når USA vælger præsident. Gennem historien har valgkampene budt på strategier, intriger, storhed og fald – alt sammen krydret med store personligheder, stærke taler og bissetricks.
Historien om de amerikanske præsidentvalg er samtidig historien om den udvikling, som det amerikanske demokrati og det amerikanske samfund gennem de sidste godt 200 år har været igennem.
På torsdag den 11. januar udkommer en ny bog med titlen ‘Kampen Om Det Hvide Hus’. En bog, som chefredaktør her på Kongressen.com står bag, og som for første gang på dansk fortæller den samlede historie om valgkampene helt tilbage fra The Founding Fathers og frem til i dag.
“Jeg har arbejdet på bogen om de amerikanske præsidentvalgkampe de sidste par år og det har taget mig rundt i flere dele af USA, både kysterne, sydstaterne og midtvesten. Det har været en stor oplevelse at dykke ned i såvel de kendte, som de mere ukendte dele af valgkampshistorien,” fortæller Anders Agner og uddyber:
“Jeg har selv dækket flere præsidentvalgkampe og med bogen her har det været mit ønske at vise, hvad det er for en udvikling, det amerikanske demokrati har gennemlevet og hvordan valgkampene er endt med at se ud som de gør i dag.”

Bogen starter i Det Ovale Kontor, som Anders Agner sidst besøgte i juni 2023, hvor han dækkede statsminister Mette Frederiksens besøg hos præsident Joe Biden.
“Der findes jo både andre og større kontorer end Det Ovale Kontor, men der er noget ganske særligt over at være der – og det er jo det, det hele i sidste ende handler om; altså at være den, der har Det Ovale Kontor som sit kontor,” siger Anders Agner.

Sammen med resten af holdet her på Kongressen.com er Anders Agner netop nu i fuld gang med at dække primærvalgkampene. Og med afsæt i de mange historier, han har arbejdet med i sin nye bog, kommer chefredaktøren her med sin vurdering af, hvad det bliver for en valgkamp, vi denne gang får at se.
“Det bliver en barsk affære. Bølgerne kommer virkelig til at gå højt. Det har de også gjort før i historien, men det er anderledes denne gang. Tonen er rå og splittelsen dyb i samfundet. Det er bekymrende. Samtidig tyder alt på at vi står over for en gentagelse af Biden vs. Trump, hvilket er usædvanligt. Vi skal helt tilbage til 50’erne for at finde sidste eksempel på at de to partier stillede med samme kandidater to gange i træk. Den gang endte det i øvrigt med at Eisenhower klart slog Stevenson begge gange,” fortæller Anders Agner og tilføjer afslutningsvis:
“Forskellen på den gang og nu er imidlertid at der er meget få amerikanere, der ønsker sig de samme kandidater som sidste gang. Derfor er der heller ikke ret mange vælgere, der går ind til det her valgår med den store entusiasme. Snarere det modsatte. Og det trist, for præsidentvalget skulle jo ellers være en demokratiets festdag. Men det er ikke just den stemning, der indtil videre kendetegner 2024-valgkampen.”

‘Kampen Om Det Hvide Hus’ er skrevet af Anders Agner og udkommer torsdag den 11. januar på Lindhardt & Ringhof.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Ikeland

Hør 'Ikeland' om Eisenhower og atomvåben her.

Feature

The Eras Tour er en hyldest til 18 års musikrejse, til det feminine og til girlhood

Kampen Om Amerika

Anders Agner, Ruben Sindahl, og Jonas Parello-Plesner ser nærmere på ugens aktuelle sager. Lyt med her.

Business

Ender Centralbanken med at sænke renten og hvornår sker det i så fald? Begge dele vil få stor betydning for den resterende del af...

Copyright © 2021 Kongressen