Kongressen.com
Feature

Vejen til 270: Michigan

Valgsystemet, der er bygget op omkring ’electoral college’, er garant for at spille den klassiske flertalsforståelse i demokrati et pus. Dataguruen, Nate Silver, fra net-mediet 538, fastslog fornyligt, at selvom Biden har et solidt forspring i de nationale meningsmålinger, så har Trump en stor electoral college fordel, fordi han er relativ populær i mange af de afgørende swing-stater. Med andre ord, så handler det ikke kun om hvor mange stemmer Trump eller Biden får, men mere om hvor mange af de rigtige stemmer de får. Derfor zoomer vi i en artikelserie ind på de stater, som lige nu står til at levere de afgørende valgmænd. 

Michigan

Med sine 16 valgmænd på højkant er Michigan en stat, der kan blive afgørende i det kommende præsidentvalg. Trump vandt i 2016 Michigan med kun 0.3%-point, eller som Michelle Obama sagde i sin konventtale: “the winning margin averaged out to just two votes per precinct – two votes”. 

Et billede, der indeholder kort, tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Som man kan se i grafikken ovenfor, så var det første gang siden 1988, at Michigan stemte republikansk til et præsidentvalg. Det skyldtes bl.a. et lavere turnout, men også at rekord mange stemte på en ’third party candidate’.

Spørgsmålet er nu om Republikanerne med Trump i spidsen kan genvinde den nordlige stat, eller om Demokraterne kan sørge for at Michigan genetableres som en ’blue wall’ stat? Vi har været i kontakt med den anerkendte journalist og politiske analytiker Susan J. Demas, som er bosat i Michigan, for at stille skarpt på, hvad man skal forvente af det kommende valg.

Demokraternes ændrede strategi

Nederlaget i Michigan blev på mange måder et symbol på Hillary Clintons fejslået kampagne, og hun blev stærkt kritiseret for ikke at føre en stærkere valgkamp i staten. Ifølge Demas, så er det ikke en fejl Demokraterne er ved at gentage:

”Demokraterne har prøvet at korrigere for deres fejl i 2016 valget, hvor der ikke var nok ressourcer i Michigan. De har været i kampagnetilstand siden november 2016 og ansat mange organisatorer, specielt i Detroit, en stor demokratisk by, som havde et trægt turnout ved sidste valg. Begge kampanger [den demokratiske og republikanske] har brugt millioner på TV, radio og online-adds, og jeg forventer ikke, at det ændrer sig”.

Samtidig understreger Demas, at hvis Demokraterne vil opnå succes i Michigan ved præsidentvalget, så kan de med fordel drage inspiration fra Gretchen Whitmers kampagne i 2018 til guvernørposten, som hun vandt med 10%-point:

”Hun [Whitmer] blev styrket af højt turnout blandt forstadskvinder fra Detroit og Grand Rapids, og hun vandt endda Macomb County, et blue-collar område, som i 2016 overvejende stemte på Trump. Whitmer fokuserede på pocketbook issues som f.eks. at forbedre veje og skoler, samtidig med at hun ikke var bange for at have en progressiv platform ift. kvinders rettigheder, borgerrettigheder og LGBTQ-rettigheder.”

COVID-19 og BLM

Gennem de sidste mange måneder har COVID-19 og Black Lives Matter-bevægelsen i allerhøjeste grad påvirket den politiske dagsorden i USA. I forbindelse med COVID er Demokraterne bange for at brevstemning kan medføre et fald i valgdeltagelsen, men ifølge Demas er det ikke noget Demokraterne skal være synderligt bange for. Demas peger blandt andet på, at 90 procent af dem der stemte ved primaries i august stemte via brev, og hun mener, at der i Michigan generelt er gode forudsætninger for at brevstemme. Blandt andet kan man i Michigan brevstemme frem til den 2. november, og stemmerne tæller med, så længe de er modtaget inden den 17. november. Derfor forekommer det heller ikke usandsynligt, at det endelige valgresultat i Michigan først bliver afgjort et par uger efter valgnatten.

I forhold til Black Lives Matter-bevægelsen er hun også optimistisk på Demokraternes vejene med henblik på større mobilisering af afrikanske-amerikanere:

”Jeg tror, at det [BLM-bevægelse] måske kan hjælpe demokraterne med at mobilisere afrikanske-amerikanere, selvom mange yngre aktivister stadig er skeptiske om, hvorvidt deres stemme medvirker reel forandring, og de har ikke den samme loyalitet overfor det Demokratiske Parti som ældre generationer.”

Spurgt ind til hvem Demas tror vinder, svarer hun, at Biden er han i en god position, som det ser ud lige nu. Biden har cementeret et solidt forspring i målingerne, men det havde Clinton selvfølgelig også i 2016, hvor Trump var bagud i målingerne helt indtil valgdagen. Det billede Demas tegner nu er dog, at modsat 2016 så har Demokraterne prioriteret Michigan meget højere. Spørgsmålet er om det er nok.

Læs også

Vejen til 270: Wisconsin

Otto Lykketoft

Trump forsøger at gøre olie til et valgtema for at vinde Texas

Christian Damgaard Qvist

Vejen til 270: Pennsylvania

Otto Lykketoft

Negative kampagner: Fordi det virker, stupid!

Dorte Rasmussen

Valgmandskollegiet/2012: Dr. Obama og den rige mormon

Kongressen

”Det er ikke Trump, det er ikke Biden. Det er ingen på den alder. De kommer alle til at være døde.”

Victoria Bogetoft