Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kennedy-klanens nye stjerne vil i Senatet

38-årige Joe Kennedy III har planer om at udskifte tilværelsen i Repræsentanternes Hus ud med en i Senatet ved 2020-valget. Hans tre berømte familiemedlemmer, Jack, Bobby og Ted Kennedy har alle været senatorer og meget taler for at Bobbys barnebarn også kan blive det. Der er dog lige en forhindring: den siddende senator Ed Markey har ingen planer om at trække sig

Lad os bare skære ind til benet med det samme. Joe Kennedy III stiller op til senatsvalget i Massachusetts i 2020. Ganske vist siger han lige nu, at han kraftigt overvejer at stille op og at det netop er derfor, han har lavet det, der kaldes en exploratory committee. En gruppe, der skal undersøge om der er basis for et kandidatur.
Det er det rene spil for galleriet. Selvfølgelig stiller han op. Han og familien har for længst undersøgt om et Kennedy 2020 kandidatur i Massachusetts kan flyve eller ej. Og svaret de nu er nået frem til er, ikke overraskende, at det kan det godt. Der er intet sted i Amerika, Kennedy navnet fremkalder større begejstring end i lige netop Massachusetts. Det var her, historien om klanen, der blev en magtfaktor i amerikansk politik, begyndte. Det var her, John F. Kennedy var valgt til først Huset og siden hen Senatet inden Det Hvide Hus kaldte. Det var her, Ted Kennedy i næsten et halvt århundrede frem til sin død i sommeren 2009 var valgt som senator. Her familien både den gang og fortsat samledes på The Kennedy Compound. Og her, Joe Kennedy III siden 2012 har været valgt som medlem af Repræsentanternes Hus.

Der er store forventninger til 38-årige Joe, der har påtaget sig den opgave, som ingen rigtig har haft mod på siden Ted Kennedy døde, nemlig at løfte den politiske arv efter de berømte Kennedy-brødre. Et forventingspres, der med rette vil kunne – og gennem årene har – skræmt flere i klanen langt væk fra alt, der har med politik at gøre.

Men Joe Kennedy III er anderledes. Han ville politik allerede fra en ung alder. Og da han i 2012 blev valgt ind som medlem af Repræsentanternes Hus, var der mange, der begyndte at tænke: Gad vide, hvad det mon kan blive til?

I august 2018 besøgte Anders Agner og tv-redaktør Lars Græsborg Mathiasen den legendariske Frank Phillips, senior politisk korrespondent for Boston Globe og talte om den unge Kennedys muligheder i fremtiden og om, hvilke kvaliteter han kommer med:

Foreløbig er det blevet til en hel del. De første par år i Huset holdt han lav profil og gjorde hvad han kunne for at lære så meget som muligt, skabe sig et netværk og en platform der var mere end bare hans navn. Det lykkedes til fulde. Faktisk så meget at han i løbet af 2016-valgkampen begyndte at blande sig i den nationale debat og da det stod klart at USA’s næste præsident ikke hed Hillary Clinton men Donald Trump, gik Joe III for alvor i arenaen. Det kom blandt andet til udtryk ved, at han i begyndelsen af 2018 var manden, der holdt den demokratiske modtale til Trumps årlige State Of The Union-tale. En tale, han fik masser af ros for og som straks satte gang i sociale medie snakke om han mon kunne være præsidentkandidat i 2020.

Snakken om Kennedy For President 2020 har i min bog været skudt over målet og prematur helt fra begyndelsen. Jeg tror egentlig heller ikke at dem, der luftede ideen selv troede på den, men mere gjorde det for at ventilere en utilfredshed med Trump og et ønske om få nogle af de Kennedyske visioner og idealer tilbage i amerikansk toppolitik.

For mig at se, har der været to muligheder for, hvad der var det næste logiske skridt for Joe Kennedy III. Enten ville han gå efter guvernørposten eller også ville han gå efter at overtage enten Ed Markey eller Elizabeth Warrens senatssæde. Guvernørposten virkede han imidlertid ikke særlig optaget af, hvilket har sin naturlige forklaring, nemlig den, at Joe Kennedy III virkelig har det som en fisk i vandet på Capitol Hill. Nøjagtig som salig Ted Kennedy er han vellidt på begge sider af den politiske midte. Han er dygtig til at strikke lovtekster sammen. Han er flittig og hans engangement gennemsyrer alt hvad han foretager sig. Derfor har han også længe lignet en mand, der var på vej fra det ene kongres kammer til det andet. Spørgsmålet var bare, hvor længe han ville vente. Og det ved vi så nu: ikke længere.

Der er så lige den lille hage omkring hans senatsplaner i 2020. Den plads han har tænkt sig at gå efter, er ikke ledig. I hvert fald ikke endnu. Den siddende senator – og partifælle – Ed Markey, har tværtimod ladet forstå at han skam da har tænkt sig at gå efter genvalg i 2020. Lad os nu se, hvor længe det bliver ved med at holde stik. For Markey er ikke nogen vårhare. Tværtimod er han med sine 73 end ældre herre, og såfremt han skulle ende med genvalg i 2020, kan han fejre sin 80 års fødselsdag på The Hill.

Som jeg ser det, virker det sandsynligt, at Markey inden alt for længe meddeler at han ikke genopstiller. Det har man formentlig forsøgt at få ham til at gøre allerede inden Joe Kennedys melding, men når det ikke er sket endnu, er det nærliggende at tolke Kennedy-serven som en presball for at speede processen op. For nu hvor Kennedy ånden er ude af flasken, vil der opstå yderligere pres på Markey for at bane vejen for et generationsskifte. Og når det oven i købet inkluderer navnet Kennedy, ja, så skal man være mere end almindelig sikker på egne fortræffeligheder, hvis man tænker, at den klarer man nok alligevel i en stat som Massachusetts.

Jeg ville sætte mine penge på Joe Kennedy III i kampen om at blive senator i Massachusetts i 2020. Kennedy-maskinen er stadig både magtfuld, ressourcestærk og velfungerende. Ikke mindst i den delstat, der godt 100 år har været klanens hjemmebane og fortsat er det.

Læg så dertil, at Joe Kennedy III er en både dygtig og respekteret politiker, som tilsyneladende ikke har de helt store lig i lasten. Som en af mine gode bekendte på Boston Globe sagde da vi sidst mødtes i Massachusetts sidste efterår, så er der ikke meget sovs og kartofler på menuen, når man spiser frokost med Joe Kennedy III. Han vil bare tale om lovgivning.

Samtidig kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad en af Kennedy-klanens spidser, nemlig Kerry Kennedy, datter af Bobby Kennedy og Joes tante, første gang sagde til mig da jeg skrev bogen ‘Modet Til Visioner’ om hendes far og siden hen har gentaget over for mig ved flere lejligheder, nemlig at hun sagtens kunne se sin nevø i Det Hvide Hus og at han i det hele taget kunne drive det til lige netop det han ville.

Nu hører mandens tante i sagens natur ikke til de mest neutrale iagttagere, men når jeg alligevel tænker på, hvad hun sagde, så er det fordi, det vidner om, at der i Kennedy klanen er store forventninger til den 38-årige kongrespolitiker. Og at de har tænkt sig at gøre hvad de kan for at hjælpe ham med at opnå sine mål og drømme.

Nu er den drøm defineret og lyder: Kennedy For Senate 2020. Hvad der så sker derefter, ja, det må tiden vise. Men hvis man i Markey-lejren tørrer lidt koldsved af panden i de her dage, er det ikke uden grund; Kennedy-klanen har sat kursen i retning af magtens centrum på ny. Og har ikke tænkt sig at lade sig stoppe.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen