Kongressen.com
Analyse Premium

Kerry som klima-zar er godt nyt for det grønne Danmark

Joe Biden har udnævnt tidligere udenrigsminister John Kerry som særlig klimarepræsentant. En udnævnelse der vækker glæde i klimakredse – også her i Danmark

Signalværdien kan næsten ikke være større. Manden, der var den amerikanske chefindpisker for at få vedtaget den store COP21-klimaaftale i Paris i december 2015, John Kerry, bliver Joe Bidens klimarepræsentant i den kommende administration. Samtidig får Kerry plads i det nationale sikkerhedsråd.

Udnævnelsen af manden, der fra 2013-2017 var udenrigsminister under Obama, har vakt opsigt og givet anledning til masser af begejstrede tilkendegivelser fra klimatopfolk over hele kloden, inklusiv vores egen klimaminister her i Danmark, Dan Jørgensen.

For skulle nogen have været i tvivl om, i hvor høj grad, Biden havde tænkt sig at sætte handling bag sine mange grønne løfter, ja, så er den tvivl i hvert fald ryddet væk med udnævnelsen af John Kerry. Det er alment anerkendt at den store klimaaftale i Paris i høj grad blev en realitet takket være Kerrys utrættelige og kompetente indsats. Så at give ham en så central rolle inden for netop det grønne, er et varsel om, at Biden-administratitionen har tænkt gøre mere end ‘kun’ gentilslutte USA COP21-aftalen. USA skal ganske enkelt til at tænkt grønt og til at tænke klima på en bredere måde. At Kerry således indtræder som medlem af Det Nationale Sikkerhedsråd er et vidnesbyrd om dette.

Kerrys udnævnelse er godt nyt for Danmark og godt nyt for danske klima- og energiinteresser. Kerry har fra sin tid som udenrigsminister knyttet stærke bånd til flere fremtrædende aktører i Danmark og kender i det hele taget Danmark som et land med stærke grønne traditioner og initiativer.

Samtidig er det godt nyt for grønne danske interesser i USA at Biden med udnævnelsen af Kerry viser, hvor vigtigt han ser på klimaspørgsmålet. Havde han udnævnt en mindre kendt og mindre erfaren person, ville det være blevet tolket som et forsøg på at parkere emnet. Udnævnelsen af Kerry er det stik modsatte. Kerry er i skrivende stund den mest kendte profil på Bidens hold – bortset fra Biden og Harris, naturligvis. Men der er givet vis flere, der ved, hvem Bidens nye klima-zar er, end hvem manden, han har peget på som udenrigsminister, Anthony Blinken, er.

Det er et stærkt grønt signal at sende, både til USA og til den verden, som Danmark er en del af. Derfor er Kerrys comeback en glædelig grøn nyhed – og en nyhed, som vil gavne danske klima- og energiinteresser i USA. For som omtalt tidligere her i nyhedsbrevet, så ville man under Biden opleve at det grønne føderale klimaspor igen kunne tænkes at blive farbart i USA. Et perspektiv, der kun er blevet mere lysegrønt med Kerry tilbage i den grønne trøje.

Du kan høre meget mere om Biden, Kerry og de dansk amerikanske klimaperspektiver i de kommende år på torsdag, hvor Kongressen.com og Dansk Industri er værter for klimakonferencen ‘Make America Green Again’.

Læs mere her:
Webinar: Make America Green Again

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede