Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Business

Klimaet kan blive taberen i californisk guvernørvalg

Taber Californiens guvernør Gavin Newsom valget tirsdag, kan det være dårligt nyt for grønne danske eksportører med interesser i delstaten.

Indlægget er skrevet af Søren Juul Jørgensen, forsker, Stanford Universitet og grundlægger af ForestAvenue

Verdens femte største økonomi skal – måske – have ny ledelse. Californiens demokratiske Guvernør, Gavin Newsom (foto), er lidt overraskende kommet i modvind. Han kæmper pt for sit politiske liv i et republikansk ledet kupforsøg, der kan føre til ny ledelse i staten.

I et californisk efterår præget af klimaforandringer med historisk tørke, voldsomme skovbrande og med pandemiens genopblussen med Delta-varianten, har Guvenør Newsom måttet indse, at han skal tage den udfordring, der startede som en lidt upåagtet manøvre anført af Trump-tro republikanere, absolut alvorligt.

Et af de spørgsmål, der kan mobilisere demokratiske vælgere i den sidste fase frem mod valget, er klimaforandringer. De er absolut er synlige i Californien, og frygten er, at klima-politikken kan blive den reelle taber i valget.  

Taber Gavin Newsom valget kan det være dårligt nyt for grønne danske eksportører med interesser i delstaten. Der er allerede vedtaget ambitiøse grønne planer og afsat midler til grøn omstilling i Californien, men videreførelsen kræver politisk ledelse og ny lovgivning. Så scenen er sat til en spændende valgaften den 14. september.

Californien er kendt for bøvlet erhvervslovgivning
Den lidt elitære Gavin Newsom er blevet et af coronaens politiske ofre. Utilfredshed med maskekrav, nedlukning og lange skolelukninger kulminerede da guvernøren under pandemien deltog i en maskefri, lobbyist-betalt middag på Michelin-restauranten French Laundry i Napa.

Det hjalp heller ikke, at man besluttede at uddele mere end 100 millioner dollars i præmier i et lotteri, der skulle fremme vaccinationer. Herunder 1,5 million dollars til hver af 10 heldige vindere i lodtrækning blandt statens vaccinerede.

Newsoms kritikere peger på en række synlige probleme. De gælder bl.a. den manglende evne til at løse problemet med de mange hjemløse, USA’s højeste skattetryk og den mest bøvlede erhvervslovgivning. Californien er samtidig blevet en af USA’s dyreste stater at leve i, med et prisniveau 16 pct. over gennemsnittet, hvilket har ført til udflytning af virksomhedshovedkvarterer til Austin i Texas, Tennessee og Arizona.

Har størstedelen af USA’s voksende grønne industri
Den republikanske spin-maskine glemmer at nævne, at Californiens økonomi er vokset med 60% siden årtusindskiftet – 21 pct. de seneste fem år alene – og udgør lige knap 15 pct. af USA’s BNP drevet af vækst i den innovative tech-industri, underholdningsindustrien i L.A., samt den største andel i USA’s voksende grønne industri.

Californien kan samtidig byde på USA’s største landbrugsproduktion med alt fra cannabis til frugt og mandler, og er verdens femte største økonomi i fortsat vækst.

Det centrale spørgsmål på stemmesedlen er, om Guvernøren skal træde tilbage. Stemmer er flertal for dette, vinder den kandidat, der har flest stemmer. Det vil sige at en kandidat kan vinde med 20 pct. af stemmerne, selvom Gavin Newsom opnår 49,9 pct..

Een teknikalitet er i Newsoms favør. Californien har forlænget de coronarelaterede stemmeregler, der muliggør udstrakt brug af brevstemmer. Dette er til fordel for Newsom, som har brug for stor valgdeltagelse for at imødegå at det er republikanerne eller generelt Newsoms modstandere, som er fired up og vil stemme, mens demokratiske vælgere generelt er passive. Stor deltagelse er i Newsom’s favør, fordi det sikrer at flere demokrater overhovedet stemmer.

Newsom fører i de fleste målinger med godt 53 pct. til fordel for at fastholde ham som guvernør, og udvider aktuelt sit lille forspring.  

De californiske vælgere har i alt 46 kandidater at stemme på. Mest kendt er den tidligere olympiske 10-kæmper og reality-TV-stjerne, Caitlyn Jenner, som dog ikke har fået flyvehøjde på sin kampagne.  I stedet er den stærkeste republikanske kandidat den konservative radio-vært, Larry Elder, der kritiseres fra alle sider for at så tvivl om klimaforandringer og emner som retten til abort, men som med mere end 20 pct. af alle stemmer fører klart. Også en række demokratiske kandidater har meldt sig, ført an af den 29-årige youtuber og ejendomsmægler, Kevin Paffrath, som bl.a. har lovet at løse problemet med hjemløse.

Guvernør Newsom har satset stærkt på klima
Guvernør Newsom har prioriteret klimaindsatsen massivt, sat ambitiøse målsætninger, taget internationale initiativer, og senest med the California Comeback Plan afsat yderligere 52 milliarder kroner til elektrificering af biler og klimaindsats i staten.  

Klimaindsatsen i Californien blev lanceret under Schwarzenegger og har generelt været bi-partisan, men Larry Elder er udtalt klimaskeptiker, der har kaldt klimaforandringer en myte og rejst tvivl om forbindelsen til de mange voldsomme skovbrande. Dette, og frygten for en ændring i delstatens klimaindsats, er et af Newsom’s stærkeste kort i den sidste fase frem mod den 14. september.

En Larry Elder som guvernør indtil næste ordinære valg i november 2022 vil næppe afgørende kunne ændre på den kurs der er sat i klimarelaterede investeringer i delstaten, og dermed næppe have betydning for grønne danske eksportører i Californien, men fraværet af den klare grønne stemme og indflydelse fra verdens femtestørste økonomi kan blive en svækkelse for både Bidens planer for klimaindsatsen i USA, og de mange og svære vedtagelser han skal have gennem kongressen, de kommende år, og for den globale klima-indsats.  

Klimaet, Biden og danske virksomheder og klimaforhandlere skal formentlig krydse fingre for, at Newsom lykkes med at mobilisere de fodslæbende demokratiske vælgere, og bliver siddende som Californiens guvernørperioden ud.

Foto: Gage Skidmore/CC

Søren Juul Jørgensen er fellow ved Center for Menneskerettigheder og International Retfærdighed ved Stanford University. Han er grundlægger af strategifirmaet ForestAvenue etableret i Silicon Valley, Bruxelles og København. Tidligere har han blandt andet været generalkonsul i Californien og adm. direktør for Danish Innovation Center i Palo Alto. Han har desuden arbejdet som diplomat for den danske udenrigstjeneste og for internationale techvirksomheder som Mærsk Data og IBM.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen