Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

“Klimakampen fortsætter i de amerikanske storbyer”

Selv om Trump har meldt USA ud af Paris-aftalen, fortsætter klimakampen i Amerika. For flere af storbyerne er stadig en del af aftalen og har ikke tænkt sig at vende klimaet ryggen. I dette interview med Kongressen.com fortæller Steve Adler, borgmester i Austin, Texas, hvordan hans hjemby arbejder for at finde grønne løsninger

Det var ikke kun her i Danmark, der blev rystet på hovedet over Trump-administrationens beslutning om at melde USA ud af den store klimaaftale, der blev indgået i Paris på COP21-topmødet i 2015. Det blev der også rundt om i mange amerikanske storbyer. Inklusiv i Austin, Texas, hvor 63-årige Steve Adler er borgmester. For selv om Trump har meldt det føderale Amerika ud af klimakampen, så kæmpes den fortsat rundt om i delstaterne og i storbyer som Austin.
I dette eksklusive interview med Kongressen.com fortæller Steve Adler om klimakampen i de amerikanske storbyer og arbejdet for at se muligheder i grønne løsninger i en tid, hvor præsidenten lukker øjnene over for klimaudfordringerne.

Det er ganske paradoksalt at man i USA lige nu har en administration, der melder landet ud af Paris-aftalen, samtidig med at der rundt om i storbyerne er en meget progressiv indstilling til den grønne omstilling. Kan du forstå, hvis folk her i Danmark undrer sig over, hvad der foregår?
“Det kan jeg sagtens. Jeg forstår heller ikke, hvad det er, Trump administrationen foretager sig på det her område. Det kan jeg simpelthen ikke komme med nogen god forklaring på. Men på trods af, at præsidenten har truffet den her meget forkerte beslutning, så kommer vi i min hjemby, Austin, til at fortsætte klimakampen. På samme måde som mange andre amerikanske storbyer gør det. Vi både må og skal gøre noget. Og det gør vi også. For selv om den store nyhed tilbage i 2015 var, at landene havde indgået en stor klimaaftale i Paris, så skete der samtidig det på topmødet, at en masse af verdens store byer samtidig forpligtede sig til at gøre vores del for at være med til at løse klimakrisen. Jeg var selv med til mødet – det var kort tid efter jeg var tiltrådt som borgmester – og den aftale, vi indgik dengang, ja, den gælder stadig. Selv om Trump har meldt USA ud af den nationale del af COP21-aftalen.”

Oplever du et stigende fokus på klimaforandringerne i USA eller er det emne, der deler vandene og som ofte kommer til at handle om, hvorvidt man tror på om klimaforandringer findes eller ej?
“I Austin er splittelsen der stort set ikke. Der er langt de fleste enige om at klimaforandringer findes og at det er noget, vi skal tage meget alvorligt. Det er muligvis atypisk for andre dele af Amerika, desværre. Men vi har arbejdet med det her område i mere end ti år. Derfor har jeg det privilegium at være borgmester i en by, hvor folk står sammen om at anerkende problemstillingen og sammen kæmper for at finde løsninger.”

Det er ikke nogen hemmelighed, at de fleste amerikanere, inklusiv i Austin, kører i bil. Hvad gør I for at sikre, at flere i din hjemby benytter andre transportformer, heriblandt cykler?
“Du har helt ret – folk elsker deres biler i Austin. Samtidig er det meget varmt og derfor er folk tit tilbageholdende med at tage cyklen. Vi har endnu ikke fået etableret en ordentligt infrastruktur, hvad angår cyklisme. Derfor er det lige nu ikke helt så sikkert, som det burde være, at køre på cykel i Austin. Det har vi fokus på nu for det er vigtigt. For i løbet af de næste 25 år vil vores by være dobbelt så stor og det gør det endnu vigtigere at vi finder nogle gode og klimavenlige løsninger.”

Det sidste valg, vi havde her i Danmark var det første rigtige klimavalg, vi har haft. Hvilken rolle ser du for dig, at klimaet kommer til at spille i den amerikanske præsidentvalgkamp?
“Det spiller heldigvis en stor rolle i den igangværende demokratiske primærvalgkamp, hvilket jeg mener er en god ting. Flere af kandidaterne har markeret sig stærkt og alle kandidaterne er enige om at det her er et område, som er helt centralt. Vi er imidlertid ikke der, hvor klima er det afgørende emne for vælgerne, men ikke desto mindre bliver det et vigtigt emne i valgkampen. Kontrasten mellem den nuværende præsident, og hvem vi end ender med at nominere, vil være så tydelig at det bliver umuligt at overse. På den måde vil det også komme til at spille en rolle.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen