Kongressen.com
Analyse Premium

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Danske virksomheder, der drømmer om grønne reformer i USA under Biden, skal ikke glæde sig for tidligt. En af Bidens egne partifæller, senator Joe Manchin fra West Virginia, kan således ende med at spænde ben for meget.

Alles øjne er den kommende måned rettet mod Georgia, hvor der den 5. januar er omvalg til de to senatspladser. To pladser, som bliver afgørende for hvilket af partierne, der har flertallet i Senatet. Og dermed også afgørende for, i hvor høj grad Joe Biden som kommende amerikansk præsident, kan få sin politik igennem. Både hvad angår sundhed, uddannelse, skat, klima og de årlige budgetter.

Der er dog et lille men. Eller rettere, faktisk et ret stort men. For Bidens lykke er ikke nødvendigvis gjort alene ved at hans parti napper begge senatspladser i Georgia. Ganske vist vil fordelingen i Senatet så hedde 50 pladser til hvert parti, hvorefter vicepræsident Kamala Harris har den afgørende stemme. Men’et hedder Joe Manchin. Han er demokrat og valgt som senator i West Virginia.

En stat, der er overvejende republikansk, hvilket i høj grad også afspejler sig i Manchins ageren. For han er muligvis demokrat på papiret, men på flere centrale områder går han mod partilinjen og med Republikanerne.  

Det er et problem for Joe Biden, for det betyder at han – selv om hans parti vinder begge pladser i Georgia – skal favne hele vejen fra den yderste venstrefløj i partiet med Bernie Sanders og Elizabeth Warren til den yderste højrefløj med Joe Manchin i spidsen. Det er ikke bare svært; på en række områder er det direkte umuligt.

Et af de områder, som kan få vanskelige kår på grund af Manchin, er et område, som har stor betydning for os i Danmark, nemlig klima- og energiområdet.

En analyse fortaget af Center for Responsive Politics via siden OpenSecrets.org viser, at især Manchins dagsorden indenfor energiindustrien er dikteret af hans politiske donorer. Her er blandt andet industrier som minearbejde og oile og gas højt på listen hos senatoren, der repræsenterer det amerikanske kerneland.

Det er i tråd med Manchins bagland, da hans hjemstat er en af de hårdest ramte i kampen for at gøre USA grønnere. West Virginia er kulminestat helt ind til benet, og Manchin har formået at vinde gang på gang ved at bekræfte sin støtte til kulminerne og minearbejderne, der er nervøse for at stå uden arbejde, hvis ambitiøse liberale energipolitikker bliver sat i søen.

Når man som dansk virksomhed retter blikket mod Georgia og tænker at en dobbelt-sejr til Demokraterne kan bane vejen for en omfattende grøn investering i USA, til gavn for danske interesser, er det værd lige at huske på Joe Manchin. For selv om hans partifælle gerne vil gøre USA grønt igen – og gerne vil lade sig inspirere af Danmark – så er det ikke en holdning, Manchin deler. Der er langt fra West Virginia til Danmark på mere end en måde. Og med Manchins afgørende indflydelse i Senatet, vil det besværliggøre nogle af de grønne reformer, Biden har planer om, og som vil gavne danske virksomheder med grønne interesser i USA.  

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede