Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kun guldet tæller i ”The Silver State”

Meget er på spil for de demokratiske kandidater, når lørdagens caucus i Nevada finder sted. For kun sejren tæller i ørkenstaten – og ifølge målingerne er det lige nu Bernie Sanders der ser ud til at få fuldt hus i casino-staten

Det næste stop på den Demokratiske kalender er Nevada, en delstat de fleste danskere nok forbinder med ”syndens by” Las Vegas. For første gang i år, får Demokraterne al opmærksomheden.

Under normale omstændigheder, ville Republikanerne gå til valg i South Carolina, mens Demokraterne går til valg i Nevada, men det Republikanske primærvalg i South Carolina er ligesom de Republikanske vælgermøder i Nevada, der skulle have været afholdt senere, blevet aflyst for at hjælpe den siddende præsident. Det betyder, at der er fuldt og udelt fokus på Demokraterne i den kommende tid, hvor vælgerne i Nevada og South Carolina skal vælge deres Demokratiske præsidentkandidat.

Det store fokus på Demokraterne i Nevada, har allerede skabt en vis nervøsitet hos den lokale Demokratiske partiorganisation i Nevada, der er rad for at lave samme brøler som Iowa. Derfor har Nevada i sidste øjeblik valgt at gå væk fra den omdiskuterede ”Shadow-app,” og har i stedet valgt Googles alternativ. Der er dog stadig bekymring for, at indrapporteringen af resultater kan kokse, og at Demokraterne står tilbage med mere kaos efter Nevada.

Nevadas valgsystem
Ligesom Iowa, vælger Nevada sine delegerede til det nationale konvent ved vælgermøder i deres lokalområde, hvor kun registrerede Demokratiske vælgere kan deltage. Her skal de så finde frem til deres favoritkandidater, og vælge delegerede til konventer afholdt i kongresvalgdistrikterne i maj. Nevadas fire kongresvalgdistrikter, skal hver tildele 5 til 6 delegerede efter et proportionalitetsprincip. I alt tildeles 23 delegerede på denne måde.

Herudover tildeles 8 delegerede baseret på resultatet i hele staten på et delstatskonvent (også i maj), mens yderligere 5 lokale partiledere vælges som delegerede. Endeligt har Nevada 12 automatiske delegerede, der blandt andre tæller tre demokratiske partiledere, delstatens to Demokratiske senatorer, tre Demokratiske kongresmedlemmer, Nevadas Demokratiske guvernør, Steve Sisolak samt tidligere Demokratisk leder i senatet, Harry Reid.

Netop fordi Nevadas valgproces foregår i flere led ligesom Iowa, er frygten for et lignende kaos opstået blandt partiets medlemmer. Resultaterne i Nevada er dog ikke endelige efter vælgermøderne, men blot foreløbige. Kandidater, der vil være præsidentkandidater skal derfor i første omgang blot forholde sig til, om de kan klare spærregrænsen på 15% i først de lokale vælgermøder, og om de samler nok delegerede til kongresdistriktskonventerne til at kunne klare en 15% spærregrænse der.

Amerikas liberale eksperimentarium
Nevada har gennem de seneste mange år været et liberalt/progressivt eksperimentarium, hvor nye tilgange og ideer har fået mulighed for at gro. Nevada var en af de første stater, der legaliserede gambling efter et nationalt forbud mod gambling.

Nevadas gambling-lovgivning medførte behovet for yderligere liberale lovgivninger i andre aspekter af Nevadas såkaldte ”lastøkonomi.” Nevadas udskænkningslovgivning er en af USA’s mest liberale, og Nevada var i mange år kendt som en ”Skilsmisse-himmel,” hvor man ikke, som man skulle i mange andre amerikanske stater, skulle begrunde behovet for en skilsmisse. Nevada er også den indtil videre eneste amerikanske delstat, der har legaliseret prostitution (dog ikke i tætbefolkede områder).

Den liberale politiske tradition giver Demokratiske kandidater gode betingelser i Nevada i forhold til eksempelvis de mere konservative nabostater Idaho og Utah, som Nevada deler meget af sin historie med. Når det så er sagt, så er ”the Silver State” på visse områder også stærkt konservativ. Nevadas økonomi er udover gambling stærkt drevet af to økonomier associeret med et mere konservativt USA. Minedrift og kvægopdræt er stadig to af statens største økonomiske sektorer, der beskæftiger mange af delstatens indbyggere.

Lokalpolitisk har Nevada de seneste år svinget frem og tilbage mellem Republikanerne og Demokraterne. Sidstnævnte har dog i øjeblikket overtaget i delstatsparlament, i guvernørboligen og i statens delegation til Kongressen. I præsidentvalg har Nevada i mange år fungeret som svingstat og som en prøvesten for et valgs udfald. Siden 1912 har staten kun stemt på taberen af et præsidentvalg to gange (Ford i 1976 & Clinton i 2016). Ligesom mange andre stater er Nevada delt mellem Demokratiske vælgere i de store byer og blandt delstatens store latinamerikanske befolkning og Republikanske landdistriktsvælgere, og begge partier kan reelt løbe med Nevadas valgmænd til november. Derfor er vælgermøderne også en god status på, hvem der kan få den Demokratiske base op af stolene i Nevada.

Demokratiske kandidater skal vinde minoritetsvælgernes gunst
Godt 29% af Nevadas indbyggere er af latinamerikansk afstamning, og netop denne gruppe kommer til at fylde ekstra meget i dækningen af Nevadas vælgermøder. Der kommer nemlig til at være stor kamp blandt de Demokratiske kandidater om at kunne vinde den første Demokratiske primærvalghandling, hvor minoritetsvælgere udgør en betydelig del af vælgerkorpset.

De to frontløbere Bernie Sanders og Pete Buttigiegs sejre bygger primært på hvide amerikanske vælgere, og begge ligger dårligt til i meningsmålinger blandt latinamerikanske og afroamerikanske vælgere. Sanders og Buttigieg satser derfor på at kunne bruge Nevada som et rygstød til at overbevise minoritetsvælgere i kommende primærvalg.

Joe Biden, der er den kandidat, der klarer sig bedst blandt minoritetsvælgere, skal samtidig bruge latinamerikanske stemmer i Nevada og afroamerikanske stemmer i South Carolina til at bevise, at han er manden, der kan trække minoritetsvælgerne til stemmeurnerne også i November. Samtidig skal minoritetsvælgerne være med til at stoppe Bidens blødning.

Amy Klobuchar har fået den dårligst tænkelige start på vælgermøderne i Nevada, da hun i et interview med den spansk-amerikanske tv-kanal, Univision, virkede uforberedt og ikke kun huske navnet på den Mexicanske Præsident. Klobuchar havde ellers momentum efter en overraskelse i New Hampshire, men hendes smutter på Univision, kan nemt dræbe det momentum.

Slaget i Nevada skal ifølge meningsmålinger stå mellem Sanders og Biden, der begge har meget at vinde i Nevada. Sanders kan konsolidere sin førerposition og lægge afstand til Buttigieg, mens Biden vil kunne få nyt og tiltrængt liv i sin kampagne med en sejr. Meningsmålinger i Nevada er dog noget mindre talrige end i Iowa og New Hampshire, og det kan derfor ikke udelukkes, at staten, der dagligt leverer vindere og tabere, kan levere en gedigen overraskelse.     

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen