Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Fem år med Obama

Med Gud i førersædet

Modsat sin forgænger, George W. Bush, har Barack Obama ikke på samme måde gjort sin kristne tro til et centralt omdrejningspunkt i sit præsidentembede. Tværtimod har han gjort meget ud af at Amerika som nation skal være rummeligt for alle trosretninger, inklusiv de ikke-troende.

”Vi har støttet statsterrorisme mod palæstinenserne og de sorte sydafrikanere, og så er vi indignerede, fordi dét, vi har gjort i udlandet, pludselig kommer hjem i vores egen baghave. Vi ligger, som vi har redt.”
Sådan lød det ved prædikenen i Trinity United Church of Christ i Chicago søndag den 16. september 2001 – fem dage efter terrorangrebet på World Trade Center, der kostede knap 3.000 mennesker livet. Præsten Jeremiah Wright kaldte angrebet en straf for den amerikanske udenrigspolitik.

Syv år senere i 2008 blev de ord en katastrofe, der skulle tages hånd om af Obama-lejren. Barack Obama og Hillary Clinton kæmpede på daværende tidspunkt om at blive det demokratiske partis præsidentkandidat, og de omvendt racistiske udtalelser skabte frygt i Obama-lejren, hvor man forudså, at de kunne skade Obamas forhold til arbejderklassens hvide vælgere, som Clinton i forvejen havde et godt forhold til.

Kirken var senator Barack Obamas foretrukne og Jeremiah Wright hans præst igennem 20 år. Præsten var på det tidspunkt en af de mest indflydelsesrige sorte præster i USA og havde i sin tid viet Barack og Michelle Obama, han havde døbt døtrene Malia og Sasha og var den, der introducerede Barack Obama til den kristne tro. Udtalelserne blev i medierne og af republikanerne brugt effektivt til at så tvivl om Obamas evne til at repræsentere et samlet USA.

”I sidste ende er det, der kræves, hverken mere eller mindre det, som alle verdens religioner kræver – det I vil, at mennesker skal gøre mod jer, sådan skal I gøre mod dem,” sagde Barack Obama i en tale om race, hvori han svarede direkte på den offentlige furore omkring præstens udtalelser.

Svaret og konflikten handlede ikke om religion eller tro, men om et ømt punkt i den amerikanske historie – race.
I sidste ende tog Barack Obama dog stærkt afstand fra præsten og meldte sig ud af kirken, og han har den dag i dag stadig ikke en fast kirke, han besøger.

Juleaften gik han og familien ikke i kirke, og det har vakt en vis opmærksomhed i medie-USA, der lægger mærke til, at præsidenten modsat sine forgængere ikke bruger mange søndage i kirke. CBS-korrespondent i Det Hvide Hus Mark Knoller har i flere amerikanske medier været citeret for, at Obama i sine fem år som præsident har været i kirke 18 gange. Forgængeren Bush var det til sammenligning 120 gange i løbet af sine otte år som præsident.

Læs hele Marie-Louise Andersens kapitel om hvilken rolle religion spiller i præsident Obamas embede i antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, der netop er udkommet på Forlaget Rosenkilde & Bahnhof.

Marie-Louise Andersen er journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og cand.public. fra Syddansk Universitet med speciale i religion. Hun skrev om religions rolle i amerikansk politik i sit afsluttende kandidatspeciale og brugte som et led i arbejdet en måned i USA på at interviewe nøglepersoner om emnet. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og ‘Den Amerikanske Drøm’. For Kongressen.com dækker hun religion i amerikansk politik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen