Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Mens vi venter på Iowa

Det forgangne døgn i amerikansk politik har været decideret pinligt for Demokraterne. Des flere oplysninger, der er kommet frem om den nok så omtalte app og forklaringerne på de tekniske problemer, des mere uheldige har partiet set ud. Samtidig har Trump en fest over modstanderens fejltrin.

Det startede egentlig med at jeg tænkte, at der måtte være noget galt med min internetforbindelse derhjemme. For der skete absolut ingenting på de platforme, jeg i løbet af natten fulgte det demokratiske caucus i Iowa. Da det så småt var ved at blive morgen, sagde jeg til min bedre halvdel, at der tydeligvis var et eller andet rivravruskende galt i Iowa. For selv om det endelige resultat heller ikke forelå på det tidspunkt for fire år siden, ja, så havde vi dog på det tidspunkt et klar billede af, at det ville blive en tæt duel mellem Clinton og Sanders. Det havde vi i sandhed ikke, da det blev morgenen efter Iowa dansk tid. Tværtimod blev der ved med at stå nul procent ud for Biden, Bernie, Buttigieg og alle de andre. Det blev der ved med efterhånden som morgenen skred frem. Og det har ikke ændret sig i løbet af dagen. Tværtimod var oplysningerne, der kom fra Iowa kun med til at forstærke indtrykket af en situation, der var decideret pinlig for Demokraterne.

Jeg kom til at tænke tilbage på, da jeg for tre et halvt år siden interviewede Jay Carson, den ene af hovedforfatterne på de første fire sæsoner af House Of Cards. Det skete kort tid efter det republikanske konvent, hvor Trump formelt set blev nomineret som partiets præsidentkandidat. Jay Carson gav i den forbindelse udtryk for, at han var glad for at han ikke skulle være med til at skrive sæson fem af Netflix-serien, da virkeligheden for længst havde overhalet fiktionen. Hvis Carson havde pitchet nogle af de ting, Trump havde gjort som kandidat, som ideer til serien, var de blevet afvist som værende for langt ude, forklarede han. Det er i den kategori, vi befinder os i med det, der er sket i Iowa. Hvis endelig, der skulle have været sket i en serie om amerikansk politik, skulle det have været komedieserien Veep.

For prøv lige at træde et skridt tilbage engang og tænk over, hvad det egentlig er, der er sket. Det allerførste caucus i kampen om at blive den demokratiske modstander til Trump i 2020 bliver tacklet af en app, man ikke kan få til at virke. Jeg har rystet på hovedet mere end et par gange i løbet af dagen over, hvor absurd det er, men den er god nok.

Det er ikke uden grund at både Trump og hans republikanske partifæller har haft travlt med at gøre alle der vil høre på det opmærksomme på, at den demokratiske caucus proces i Iowa ikke just har siddet i skabet.

Det vil Trump og co. antageligvis minde vælgerne om ganske hyppigt i resten af valgkampen. Set i det lys er det, der er sket i Iowa ikke bare pinligt for Demokraterne. Det er samtidig godt nyt for Trump. Hvilket vel i virkeligheden er det eneste, der kunne gøre en i forvejen dårlig situation endnu værre for Demokraterne.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen