Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Kultur

Michelle Obama film er både tankevækkende og følelsesladet

Først blev erindringsbogen ‘Becoming’ en bestseller. Dernæst blev billetterne til den efterfølgende foredragsturne revet væk. Nu er den tidligere førstedame Michelle Obama hovedperson i en ny dokumentarfilm på Netflix. Filmen er bestemt anbefalelsesværdig og vil formentlig kun forstærke de mange illusioner om Michelle Obama som Bidens running mate

Den tidligere førstedames rockstjerne status vokser og vokser. Da hun sendte sine erindringer på gaden i 2018 blev de revet væk. Og da hun efterfølgende drog verden rundt på bogturne solgte hun den ene arena efter den anden ud. Mange amerikanere drømmer stadig om at hun en dag vil stille op som præsidentkandidat eller i det mindste indtage rollen som Joe Bidens vicepræsidentkandidat.
Det er selvfølgelig Michelle Obama, der er tale om. Førstedamen, der i løbet af sin tid som FLOTUS, blev en magtfaktor og en central stemme i ligestillingskampen. En stemme, som hun stadig bruger aktivt og som millioner af mennesker over hele kloden lytter til.

På baggrund af de seneste års megasucces med bogudgivelsen og den efterfølgende turne har Obama-parrets eget produktionsselskab Highter Ground været med til at strikke en dokumentarfilm sammen om Michelle Obama. Omdrejningspunktet er udgivelsen af ‘Becoming’ og de mange events der fulgte i kølvandet derpå. Hvis man allerede nu tænker at det smager lidt af ananas i egen juice, er det ikke helt grebet ud af den blå luft. Det gør ikke filmen mindre seværdig af den grund, men det gør heller ikke noget at man lige har det i baghovedet når man ser den.

Nøjagtig som erindringsbogen, har filmen på dansk fået den jævnt tamme titel ‘Min historie’. Hvordan nogen er nået frem til at det er den oversættelse, der bedst matcher en dansk version af ‘Becoming’, er mig fortsat en gåde, men det er på den anden side ikke første – og nok heller ikke sidste – gang at vi ser den slags i forbindelse med oversættelser af titler. Nå, lad nu det ligge, men lige så spændende en titel ‘Becoming’ er, lige så uspændende er ‘Min historie’.

Jeg læste ‘Becoming’ da den i sin tid udkom og har fulgt Michelle Obamas arbejde siden hun for alvor trådte ind på scenen med sin mand tilbage i 2007. Derfor havde jeg heller ikke de store forventninger til at få de store nyheder ud af at se dokumentarfilmen. I stedet spurgte jeg vores to piger om de havde lyst til at se filmen sammen med mig og deres mor. Den var de med på og således var vi alle fire klar til dokumentaraften i Bededagsferien.

Da de 90 minutters film var forbi var begge piger enige om at det var en både god og spændende film og at Michelle Obama virkelig var sej. Ungernes reaktion satte tankerne i gang og gjorde at jeg så filmen på en anden måde end ellers, hvor jeg nok primært ville have været tilbøjelig til at se den som et veludført PR arbejde. Og nej, for de hardcore USA-nørder er der ikke meget nyt i dokumentarfilmen, men for det brede publikum er det faktisk en både vellykket og inspirerende film om den tidligere førstedame. Det er fortællingen om en kvinde, der den dag i dag er en af de mest toneangivende stemmer i kampen for ligestilling. Og en kvinde som mange, med god grund, ser som en mønsterbryder og et forbillede. Derfor er filmen både relevant og vellykket – for det budskab går rent ind.

Skal man tage USA-nørd hatten på igen for en stund afslutningsvis, så er filmen det seneste af flere åbenlyse eksempler på at Michelle Obama bestemt ikke har nogen planer om at gå ind i amerikansk toppolitik selv. Hverken som præsidentkandidat eller som Bidens VP kandidat, lige meget, hvor mange der må gå og krydse fingre med ønsket om netop dette. Det kommer ikke til at ske. Faktisk siger hun direkte i filmen at hverken hun eller gemalen har nogen planer om at skulle være så offentlige personer, som de har været de seneste mange år ret meget længere. Tværtimod, faktisk. Det er muligvis det, de to teenagere derhjemme vil kalde en spoiler alert, men lige meget hvor mange gange Michelle Obamas navn i den kommende tid vil blive nævnt som det allerbedste VP valg, Biden kunne træffe, så er og bliver det en illusion. Dermed ikke sagt, at Michelle Obama ikke bliver en vigtig del af Biden-valgkampen, for det gør hun. Helt utrolig vigtig, endda. Men det bliver som stærk støtte og ikke running mate. Det arbejde og det liv, vi som seere får et indblik i med den nye dokumentarfilm, er den tilværelse hun ønsker at have – også i årene, der kommer.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen