Kongressen.com
Feature

Næsten 50 procent af Californiens unge hjemløse er LGBTQ-personer

Næsten 50 procent af Californiens hjemløse unge under 25 år er LGBTQ-personer. Hvordan hænger det sammen, når kun cirka fem procent af befolkningen i Californien er LGBTQ? Dette spørgsmål undersøges i den tredje artikel i serien om Californiens mange hjemløse.

”Det er en myte, at San Francisco er et mekka for bøsser.” Sådan sagde Jodi Schwartz, der er administrerende direktør i Lyric, en stor non-profit organisation i San Francisco, der siden 1988 har hjulpet unge LGBTQ-personer til mediet EdSource.

Mange LGBTQ-personer tager til Californien, herunder San Francisco i håbet om en bedre tilværelse, men undersøgelser viser, at risikoen for hjemløshed, chikane og voldelige overfald er langt større for LGBTQ-personer end heteroseksuelle i netop Californien – staten, der bryster sig af frisind og tolerance. Det er således ikke kun de høje lejlighedspriser og manglende shelters i Californien, som Kongressen.com har skrevet om de seneste måneder, der er skyld i, at mange LGBTQ-personer er hjemløse i Californien og særligt i San Francisco. Ser man på, hvilke befolkningsgrupper der rammes af hjemløshed, er tallene for den ikke-heteroseksuelle del særdeles alarmerende. Næsten 50 procent af unge hjemløse under 25 år i Californien er LGBTQ-personer.

Når unge LGBTQ-personer ender i hjemløshed, skyldes det i høj grad, at man føler sig tvunget til at forlade sin familie, eller bliver smidt ud hjemmefra på grund af sin seksualitet. For mange forældre er det bedre, at deres børn bor på gaden, end at de bor hjemme og udlever deres ikke-heteroseksuelle sider. ”Sommetider er det på grund af religion, at man vælger at smide sit barn ud hjemmefra. Mange forældre synes, at deres barn har syndet og derfor skal straffes, så de kan få øjnene op for, hvor forkert de har handlet. Mange tænker, at hvis de smider deres barn ud hjemmefra, vil barnet vende hjem og være forvandlet til en heteroseksuel.” Det siger Telaina Eriksen, der er professor på Michigan State University til The Washington Post. Hun er forfatter til bogen Unconditional: A Guide to Loving and Supporting Your LGBTQ Child.

Udsigterne til fremskridt for LGBTQ-personernes høje hjemløshedsrate er også dyster, hvis man ser på hele USA. Lambda Legal, der er en nonprofitorganisation, som arbejder for lighed i USA, melder om, at et sted mellem 20 og 40 procent af alle unge hjemløse i USA er LGBTQ-personer. Hjemløsheden kan udover familiekonflikter føre til stofafhængighed og depressioner. Der er store risici forbundet med at være LGBTQ-hjemløs. Ifølge et studie fra University of Washington bliver denne befolkningsgruppe seksuelt udnyttet syv gange så meget som heteroseksuelle hjemløse. Det øger risikoen for mentale problemer og kønssygdomme. Det er ikke unormalt at sælge sin krop for at få tag over hovedet, det kendes under navnet survival sex, hvor man mødes med en, og har seksuelt samvær for at få lov til at sove hos vedkommende.

Shelters og centre kan være vejen frem
Ifølge Lambda Legal er shelter-muligheder for heteroseksuelle hjemløse ikke til stor hjælp LGBTQ-personer. Halvdelen af unge LGBTQ-personer melder, at de har boet på gaden fremfor den risiko, der er forbundet med at bo på et almindeligt shelter. Chikane, fysiske overfald og voldtægt er ifølge nonprofitorganisationen comme il faut disse steder. De centre, der fokuserer på unge og særligt unge LGBTQ-personers skrøbelighed kan være en fremstrakt hånd. ”De har brug for hjælp fra folk, der accepterer dem og ikke vil sende dem tilbage til deres forældre, som har smidt dem ud hjemmefra. De bærer på store sår som følge af social udstødelse og mange af dem fortæller, at der er en direkte forbindelse mellem deres seksuelle identitet, og at de er endt i hjemløshed.” Det fortæller Matt Bartek til California Sunday Magazine. Bartek arbejder på Larkin Street Youth Services, som er en af San Franciscos største shelters for unge.

Løsningen på problemet kan langt hen ad vejen være centre, der fokuserer LGBTQ-personers velbefindende. Center’s Youth Drop-In Space i San Francisco er et andet sted, hvor mange finder ro og genrejsning. Her kan man få et gratis måltid mad og krisehjælp. Der fandt den transkønnede Jamie Wiles, der blev hjemløs som 16-årig, stabilitet: ”Jeg kunne slappe af og blive en del af en gruppe og tage en pause fra det stressende liv på gaden.” Det fortæller hun til centrets hjemmeside. Wiles turde ikke springe ud af skabet, da hun boede i Michigan. Nu er hun netop flyttet i egen lejlighed i San Francisco og arbejder som rollemodel for hjemløse unge ved at fortælle om sin historie. Jamie er heldig, at hun har fundet arbejde. Arbejdsløsheden for transkønnede personer er tre gange højere end for den almindelige arbejdsløshed.

Alicia, der er i starten af 20’erne, er et andet eksempel på en ung hjemløs LGBTQ-person. Hun vidste allerede fra 12-årsalderen, at hun ikke var heteroseksuel. Efter at have sovet i biler, telte og på venners sofaer, fik hun efter tre måneder på venteliste en seng på ungdomsshelteret Covenant House i Oakland, der ligger tæt på San Francisco. Covenant House er en del af en national nonprofitorganisation med flere forskellige shelters i Bay-området og Los Angeles. Her kan man bo i op til to år og blandt andet få medicin, mental genopretning, jobtræning, hjælp til at finde en permanent bolig og få lagt budget. ”Cirka halvdelen finder en permanent bolig efter ophold på Covenant”, fortæller Noel Russel, der arbejder på stedet til EdSource. Covenant House har specialiseret sig i at være shelter for unge og det var netop hvad Alicia havde brug for ”Jeg har forsøgt at undgå almindelige shelters, for som queer er du langt mere sårbar der”, siger Alicia. Noel Russel fortæller, at det shelters for unge LGBTQ-personer virker i forhold til at få sluset dem ordentligt ud i samfundet igen, men påpeger også, at der er brug for flere senge. Ventelisterne er lange og sengene for få.

Læs også

KENNEDYLAND: Jackie Kennedy

Kongressen

Amanda Gorman kan blive en af USA’s vigtigste stemmer

Mads Oddershede

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede