Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Nørden der reddede Detroit

Michigans guvernør, Rick Snyder, er en usædvanlig guvernør. Han styrede Detroit gennem en konkurs, der anslås at være den største kommunale konkurs i landets historie. Til trods for denne kontroversielle beslutning har han opretholdt en ukuelig optimisme for både Detroits og Michigans fremtid, og mange spår ham en fremtid som en mulig præsidentkandidat i 2016.

Staten Michigan har i årevis stået som en solid stat for det demokratiske parti, når der var præsidentvalg. De sidste seks præsidentvalg har demokratiske præsidentkandidater vundet i Michigan, og også i 2012 modtog Barack Obama Michigans 17 valgmandsstemmer. Den nuværende guvernør, Rick Snyder, er bemærkelsesværdig, ikke kun fordi han er republikaner, men også fordi han har forsøgt at sætte Michigan tilbage på ret kurs igen ovenpå mange dårlige år.

En hårdfør nørd
Snyder startede sin karriere som skatterevisor i firmaet Coopers & Lybrand i Chicago i 1982, hvorfra han arbejdede sig op til partner efter kun fire år. I 1991 startede han som næstformand i computerfirmaet Gateway Computers i Californien og arbejdede sig op som formand for virksomheden, før han trådte tilbage fra stillingen i 1997. Derfra vendte han tilbage til Michigan og grundlagde venture capital-firmaet Avalon Investments Inc. i 1997 og investeringsfirmaet Ardesta LL i 2000. Rick Snyder er altså en meget forretningsorienteret guvernør, hvilket ikke er usædvanligt for republikanere. Hvad der er usædvanligt, er at Rick Snyder har årtiers erfaring med forskellige virksomheder, forskellige områder, og forskellige brancher.

Selv kalder han sig en ”hårdfør nørd” på grund af sit fokus på pragmatiske økonomiske løsninger. Der blev i den grad brug for en hårdfør pragmatiker, da han overtog posten som guvernør i Michigan i 2011: Detroit, der også er kendt som ”Motor City” på grund af byens historiske status som bilproducent, var på randen af kollaps. Bilindustrien var blevet hårdt ramt, både af finanskrisen, men også outsourcing af bilproduktion. Det havde ledt til en voldsom arbejdsløshed i Detroit, og byen gled tættere og tættere mod konkurs.

”The Grand Bargain”
På højdepunktet af krisen var Detroits gæld på cirka 17 milliarder dollars, et utroligt højt beløb, som byens borgmester og statens politikere ingen idé havde om hvordan de skulle betale. Samtidig så byen en ren demografisk flugt, hvor indbyggerantallet fra 2009-2010 faldt med hele 200.000 mennesker til cirka 711.000. Oveni det begyndte Detroit mere og mere at ligne en spøgelsesby med hele kvarterer og boligblokke, hvor ingen boede, og husene stod forladte. Byens politi og brandvæsen havde ikke midler nok til at gøre deres arbejde ordentligt, og gennemsnitsventetiden på en udrykning var en time. Der var frygt for en nedskæringsspiral uden ende, at de offentlige pensionskasser ville blive tømt for at dække gælden, og at Detroits kunstmuseer ville blive nødt til at sælge kunstskattene.

Snyder var en nøgleperson i Detroits konkurs, der blev indgået den 18. juli 2013. Det enorme arbejde med at udrede byens gæld overfor dens kreditorer blev uhyre kontroversielt. Mange kreditorer var utilfredse med omstændighederne, men også politisk utilfredshed bredte sig over nogle af Snyders løsninger, heriblandt pensionsfondes tab. Grundet situationens alvor blev den republikanske guvernør kritiseret af både republikanere og demokrater for den uhyre besværlige og teknisk kringlede konkurserklæring og den langsigtede genoprejsning af Detroit. Men forløbet vidnede også om en guvernør, der er mest tilpas, når hans politiske løsninger er så bredt favnende som muligt. Selvfølgelig er der undtagelser, hvor Snyder trods alt står fast på klassiske republikanske værdier, som abortrestriktioner og familieværdier, men overordnet anerkendes han for at søge brede politiske forlig gennem samarbejde.

Rick Snyder er en mere moderat republikaner end en anden republikansk guvernør, Scott Walker, men ligesom Scott Walker har Rick Snyder også været ude efter fagforeningerne. I 2012 underskrev Snyder nemlig en lov, der gjorde det ulovligt at påkræve ansatte, at de skulle betale fagforeningskontingent. På dét tidspunkt var der mange tiltag i gang for at prøve at forhindre Detroits uundgåelige konkurs, men specielt denne lov mod fagforeningerne blev set som et politisk angreb på den demokratiske fundraising-base.

Til trods for kontroverserne omkring Detroits konkurs og fagforeningslovgivningen er Snyder ikke en meget konservativ republikaner. Han har for eksempel været meget opsat på at udvide Michigans dækning under det offentlige program Medicaid, der giver tilskud til fattige amerikanske familiers sygedækning. I det nuværende politiske klima i USA, hvor Medicaid står i skyggen af præsident Obamas sygesikringsreform, også kaldet Obamacare, blev Snyders handlinger opfattet som kætteri mod den republikanske modstand til alt, hvad der har med Obama at gøre. Det understreger, at Snyder tænker som en pragmatiker, endda som en teknokrat, når det kommer til Michigan: Politiske hensyn skal ikke være dem vigtigste faktor, når det kommer til statens muligheder.

Fra Motor City til det Hvide Hus?
Lige præcis de pragmatiske træk gør at mange sammenligner Snyder med en af Michigans tidligere guvernører, George Romney, Mitt Romneys far. Rick Snyder’s profil minder endda så meget om Mitt Romneys, at mange mener, at dette var grunden til at han blev valgt fra som republikansk vicepræsidentkandidat i 2012 til fordel for Paul Ryan. Feltet for republikanske kandidater til præsidentembedet er stadig åbent, så den 56-årige guvernør har al mulighed for at komme i betragtning. Selvom det republikanske felt til primærvalgene i 2012 var meget spraglet og kombattant konservativt, blev det alligevel pragmatikeren Mitt Romney, der vandt den republikanske nominering.

Om Rick Snyder ønsker at blive præsident vides ikke, da han endnu ikke har udtalt sig definitivt om emnet. Hvad der dog er påfaldende er, at han i 2015 har planlagt en USA-turné for at ”fortælle historien om Detroit” til alle amerikanere, der vil høre den. Snyder gør normalt ikke et stort nummer ud af at profilere sig selv, så for mange amerikanere er han et ukendt navn. De fleste kender ham som manden der reddede Detroit, men på grund af hans teknokratiske natur er han ikke en politiker, der søger de klassiske skillelinjer mellem demokrater og republikanere for at skabe opmærksomhed om sig selv.

I 2011 vandt han guvernørvalget med 58% af stemmerne og i 2014 vandt han med 51% af stemmerne ovenpå kontroverserne omkring Detroits konkurs. Snyders politiske arv kommer til at afhænge om Detroit kan komme ordentligt på fode igen. Ifølge Michigans lovgivning kan han ikke stille op til guvernør for tredje gang. Det store spørgsmål bliver så om landsturneen i 2015 har til formål at skabe opmærksomhed om guvernøren op til præsidentvalget 2016. Snyder vil blive hårdt udfordret i de republikanske primærvalg, når det kommer til republikanske kerneværdier, men omvendt har han en bredere appel til alle moderate, der gerne vil have en præsident, der sætter økonomisk pragmatik over politik og går efter brede politiske forlig og samarbejder. På dét område er nørden fra Michigan en usædvanlig republikaner, der meget vel kan nå langt i amerikansk politik.

Johannes Martin Nyborg er bachelor i engelsk fra Københavns Universitet med speciale i finanskrisen. Dækker amerikansk økonomi som økonomisk analytiker for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen