Kongressen.com
Analyse Premium

Nordea: Investorerne drager et lettelsens suk

Andreas Østerheden, chefstrateg hos Nordea, svarer på spørgsmål om markedsreaktionerne i kølvandet på valget, og kigger fremad mod Bidens indsættelse d. 20. januar.

Hvad er de foreløbige markedsreaktioner i kølvandet på Bidens sejr?

Markedsreaktionen har indtil videre i november været positiv for risikobetonede aktiver, og aktier er steget kraftigt siden starten af måneden. Kursstigningerne er både en sandsynlig afklaring af præsidentvalget samt hjulpet af gode vaccinenyheder, selvom smittetallene globalt er steget med nedlukninger af samfundet til følge. I øjeblikket synes investorerne at indprise en Biden-sejr og en splittet kongres (et Repræsentanternes Hus, der forbliver demokratisk og et Senat, der forbliver republikansk). Selvom Senatet strengt taget endnu ikke er afgjort med valget af to senatsmedlemmer i Georgia til januar, så kan vi som investorer efterhånden lægge den største enkeltstående politiske begivenhed i 2020 bag os. Meget tyder på, at flere investorer har været forsigtige op til valget. Det skyldes formentligt, at mange kun har haft en lille tro på at kunne forudsige valget, og ikke mindst, at valget kunne resultere i store markedsmæssige udsving. Nu da usikkerheden er mindre, synes investorerne hurtigt at have draget et lettelsens suk.

Hvad mener Nordea markedsudsigterne er de næste to måneder?

Generelt skal man passe på med at blive alt for kortsigtet som investor. Når det er sagt, så mener vi, at retningen er højere aktiekurser og anbefaler også vores kunder at tage en overvægt af aktier mod obligationer. Vi vil formentlig i løbet af de kommende måneder se, at investorerne balancerer mellem positive nyheder om nye vacciner, flere hjælpepakker og de dårlige nyheder om stigende smittetal og strammere restriktioner.  Derfor anbefaler vi, at man ikke lader sig rive med af kortsigtet markedseufori eller pessimisme, men at man forsøger at tage de lidt længere briller på. Det vil tage nogen tid, før en vaccine bliver fuldt tilgængelig for alle, og før vi ser en tilbagevenden til det normale – vi skal højst sandsynligt hen i slutningen af 2021. Men finansmarkederne tager typisk forskud på glæderne, og derfor mener vi, at den potentielle række af gode nyheder overstiger den forventede række af dårlige.


Hvad skal man forberede sig på som dansk virksomhed frem til slut januar?

Vigtig for den økonomiske aktivitet er fortsat udviklingen i smitte i forskellige økonomier og ikke mindst udsigten til hjælpepakker fremadrettet. Fra en virksomheds synspunkt synes de dårlige nyheder ved forhøjede smittetal sjældent at komme alene uden hjælpepakke til at afbøde de negative effekter.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede