Kongressen.com
Analyse Premium

Nykredit: Politisk lammelse vil ramme dansk eksport

Danske virksomheder vil lide under USA’s politiske lammelse, når Covid-19 eksploderer, og ingen reagerer.

Q&A med Frederik Engholm, chefstrateg hos Nykredit

USA økonomi står overfor meget hårde tider. Antallet af Covid-19 smittede er på vej mod nye rekorder. Det vil sandsynligvis fører til nedlukninger og markante problemer for en række brancher. Der er dog ikke hjælp på vej. For politikerne er låst fast i interne stridigheder. Det gør Nykredit meget bekymrede for danske virksomheder, det forklarer Frederik Engholm, chefstrateg i denne Q&A-

Hvor hårdt presser det den amerikansk økonomi lige nu, at der ikke laves nogle hjælpepakker?

Vi har endnu kun få nøgletal fra den periode, hvori hjælpepakkerne er begyndt at fade ud. Indtil nu ser vi ingen klare tegn på svaghed i de nøgletal, der giver et billede af situationen i oktober – det er en positiv overraskelse. Effekterne risikerer dog at forsværres i november. Men mest problematisk er det, at USA står i en situation, hvor coronasmitten igen har fået fuld fart på. Daglige antal af nye smittede overgår fx Storbritannien, som har indført strenge restriktioner. Men USA er kun nogle få steder begyndt at stramme restriktionerne. Særligt Midtvesten er hårdt ramt, men her tager myndighederne ikke sygdommen synderlig alvorligt. Antal hospitalsindlagte covid-19-patienter i USA sætter i disse dage nye rekorder, og det bliver kun værre de kommende uger, eftersom man ikke har reageret på udviklingen endnu. Vi ser det som forventeligt, at vi også vil se en betydelige stramning af restriktionerne i USA. Med det opstår der akut behov for hjælpepakker til at holde hånden under økonomien. Men i det aktuelle politiske klima, der skal det nok stå ganske slemt til, før man kan finde sammen om hjælpepakker. Det er skidt for økonomien i USA – og det kan give nogle unødvendige langsigtede ar af de sår som restriktioner påfører økonomien.

 I hvor høj grad rammer det danske interesser, at det ikke kan enes om hjælpepakker?

Danmark kan indirekte blive påvirket af situationen i USA. Kommer manglen på hjælpepakker eller måske en langtrukken vedtagelse af nye hjælpepakker til at betyde, at amerikansk økonomi klarer sig dårligere på kort (og i værste fald) også på længere sigt som konsekvens heraf, ja så vil det også ramme Danmark via lavere efterspørgsel efter danske eksportvarer. USA er trods alt i dag tæt på at kunne gøre Tyskland rangen stridig, som vigtigste samhandelspartner.  

Kan Centralbanken gå ind og gøre noget, der kan mindske konsekvenserne af den politiske handlingslammelse?

Centralbankerne kan hjælpe til med at gøre de finansielle vilkår lempeligere, modvirke panik på markeder og stress i det finansielle system. Men hvis restriktioner tvinger dele af erhvervslivet, som f.eks. restaurationslivet, rejsebranchen og dele af detailhandlen, til kraftigt at neddrosle eller standse aktiviteten, så er støtteordninger og økonomisk kompensation den eneste vej til at undgå konkurser og faldende efterspørgsel– l ånd er næppe nok. Men økonomisk kompensation kan en centralbank ikke yde – det kommer fra statskassen og altså finansministeriet. Så det er desværre ganske begrænset, hvor stor effekt tiltag fra en centralbank har i en situation som denne.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Kulmine-demokrat kan bremse grønne danske muligheder

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Dos and don’ts for danske virksomheder, der vil til USA

Kongressen

Teknologisk brydningstid i bilbranchen ryster posen af danske underleverandører

Kongressen

Et groggy demokrati står stadig

Peter Keldorff

I Georgia fortsætter de med mudderkastningen

Dorte Rasmussen

Kampen om Amerika – Biden spiller sikkert med Blinken og Co.

Otto Lykketoft