Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Obamacare er det nye sort

I 2010 underskrev Barack Obama the Affordable Care Act, – nyere tids mest kontroversielle amerikanske lov, i hvert fald målt på modstand, demonstrationer og mudderkastning. Den blev lynhurtigt døbt, Obamacare – et snedigt forsøg, fra Republikansk side, på at sidestille den, i deres øjne, dødsdømte nye lov, med den lige så håbløse demokratiske præsident. Men hvad der startede som en nedsættende betegnelse associeres i dag med den største sociale reform siden 1960’erne, og det var vist ikke lige det Republikanerne i sin tid havde forestillet sig…

Republikanere og Demokrater har, for at sige det mildt, relativt forskellige tilgange til USAs nye sundhedsreform. Demokraterne siger, at the Affordable Care Act vil gøre amerikanerne sundere og gladere, Republikanerne, at den vil undergrave deres politiske system. USA har de seneste år oplevet massive politiske sammenstød over netop denne lov, men sideløbende med den politiske krig om den nye reform, har en bemærkelsesværdig kamp ligeledes udspillet sig.

Striden omhandler reformens kaldenavn, Obamacare. For betegnelsen Obamacare blev oprindeligt anvendt som en nedsættende term i Obamas første valgkampagne. En term som republikanerne, især Tea Party-bevægelsen, tog til sig ved demonstrationer og møder imod det fremlagte forslag om en sundhedsreform. Taktikken fra republikanernes side syntes at være, at ved at associere loven med dens skaber, nemlig Barack Obama, kunne de afholde potentielle tilhængere fra at støtte op om den nye lov, og derved sørge for at den ikke blev vedtaget. Og det nye kaldenavn for reformen fik da også hurtigt vind i sejlene blandt de republikanske tilhængere, der gennem lang tid anvendte betegnelsen i deres massive modstand mod vedtagelsen af loven.

En gentagelse af Reaganomics
Men da det som bekendt så lykkedes Barack Obama at få vedtaget reformen, kunne man have forventet at Republikanernes øgenavn enten ville gå i glemmebogen eller, at Obama blot ville være stolt over at få sit navn tilknyttet den største sundhedspolitiske lov i et halvt århundrede.

Men det skete ikke, for Republikanerne fortsatte deres brug af Obamacare i nedsættende forstand, og det var nok netop én af grundene til, at præsidenten fortsat omtalte den nye lov som the Affordable Care Act. Obama ønskede formentlig ikke at anvende betegnelsen, der på det tidspunkt var en del af det republikanske verbale skyts mod reformen. Obamacare havde en negativ klang, og blev anvendt som en nedsættende reference til USA’s præsident.

Ydermere huskede Obama måske, at tidligere tiders personliggørelse og karikatur af politiske tiltag og overbevisninger kan medføre langvarige politiske mén og konsekvenser. Det skete bl.a. i 1980’ernes USA, hvor betegnelsen Reaganomics blev opfundet af modstandere til daværende præsident, Ronald Reagan, som en personliggørelse af hans konservative, økonomiske agenda.

Den dag i dag, huskes Reaganomics da heller ikke ubetinget som en positiv politik.
Men på mærkværdig vis var mange Reagan fans faktisk begejstrede for begrebet, da det kom frem, fordi det netop illustrerede, at Reagan var hovedpersonen i og bag sine økonomiske politikker, og da de økonomiske tiltag, i Republikanernes øjne, begyndte at virke, holdt oppositionen da også stille og roligt op med at anvende termen. På samme måde, skulle det vise sig, at netop brugen af Obamamcare også ville skifte hænder, efter et par år.

Men inden det kom dertil, gjorde Demokrater i lang tid meget ud af at distancere sig fra begrebet, pga. ovenstående overvejelser, men også fordi betegnelsen Obamacare, på det tidspunkt var hårdt ramt af udfordringer og folkelig modstand til reformen – en modstand Republikanerne havde medvirket til bl.a. gennem deres valg af øgenavn. Men så skete der noget.

Skuden vender
Mens brugen af Obamacare spredte sig, ikke bare i USA, men også resten af verden, spredtes optimismen over selvsamme lov ligeledes i dens hjemland – til republikanernes store fortrydelse. De havde jo netop håbet, at de ved at latterliggøre reformen kunne lade millioner af amerikanere forstå, at reformen ikke var til at tage alvorlig, og ikke skulle implementeres. Men faktum var, at tilmeldingerne til Obamacare fortsatte, endda i en sådan grad, at Demokraterne i vild jubel annoncerede, at de 31. marts 2014 havde nået deres mål om syv millioner tilmeldte gennem onlinesitet, healthcare.gov.

I takt med holdningsskiftet til reformen, ændredes også den nedsættende brug af reformens tilnavn. Flere og flere amerikanere, og også europæere, omtalte USA’s nye sundhedsreform som Obamacare, og det vel og mærke ikke med negativ klang, tværtimod. Obamacare blev populært, og blev et symbol på en reform, der var begyndt at virke. Ligeledes blev det altså ikke kun associeret med den største indenrigspolitiske reform i flere årtier, med det blev samtidig en hyldest til den mand, der havde fået den gennemført. Hvad der startede som en hån af Obamas intentioner, endte som et slagord, der fremover vil associeres med den mand, der som den første i USA’s historie fik gennemført en sundhedsreform af den kaliber, nemlig Barack Obama.

Obamacare skifter hænder
Og det var ikke kun amerikanere, der støttede reformen, der begyndte at omtale den som Obamacare. Præsidenten selv og resten af det Hvide Hus indførte så småt termen i deres offentlige kommentarer og taler, og Obama gik endda så langt som at få produceret ‘I Love Obamacare’ klistermærker. Ved at gøre det tog Obama så at sige magten igen, ved selv at anvende betegnelsen om en reform, der nu efterhånden havde fået vind i sejlene, og altså ikke længere udelukkende blev opfattet som en katastrofe.

For Republikanerne betød det, at deres skyts pludselig skiftede hænder, og blev en ulempe fremfor en fordel.
Efter flere års stormvejr, gik Obamacare altså fra at være en republikansk hån til at blive en demokratisk succesbetegnelse, og præsidenten har da også flere gange gentaget sin forudsigelse om, at Republikanerne vil fortryde koblingen af hans navn til sundhedsreformen: “Jeg ved, at sundhed er kontroversiel, så vi kommer først til at have politisk støtte på tværs af partierne, når den virker rigtig godt, og så vil de holde op med at kalde den Obamacare – så vil de kalde den noget andet”, har Obama udtalt.

Mens Det Hvide Hus i dag ingen retningslinjer har omkring brugen af Obamacare, kan man stadig ane et vist forbehold mod at bruge betegnelsen, der tidligere associeredes med ikke bare republikanerne, men også de udfordringer, reformen mødte til at starte med, bl.a i forbindelse med implementeringen. Obama og hans stab omtaler da også oftest loven som the Affordable Care Act, men vi kan vist godt regne med, at hvis republikanerne vil gøre sig forhåbninger om, at sende USAs nye sundhedsreform på slingrekurs gennem brugen af øgenavne, så skal de snart have lagt hovederne i blød. For Obamacare er uden tvivl kommet for at blive, men ikke længere som en del af det republikanske ordforråd.

Written By

Cecilie Baunegaard er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS, samt master i globale studier fra RUC. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og ‘Glimt Af Amerika’. Dækker amerikansk sundhedspolitik for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen