Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obamas næste Danmarks besøg ligner en genudsendelse

Når den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, på lørdag den 28. september gæster Danmark, er der gået præcis et år siden han var her sidst. Og noget kunne tyde på, at det er nogenlunde det samme show han kommer med igen

Jeg vil godt indrømme, at jeg måske var ved at være lidt småtræt allerede inden oplægget startede. Aftenen i forvejen var jeg fløjet fra Boston, hjem til København for derfra at køre direkte videre til Kolding. Her var vores tv-redaktør, Lars Mathiasen allerede, da de skrappe sikkerhedskrav omkring vores kameragrej skulle overholdes.

Så ja, jeg vil godt indrømme, at jeg havde en del jetlag i kroppen, da jeg sammen med vores redaktionssekretær, Anna, sluttede mig til Lars ved SDU´s bygninger i Kolding sidst på formiddagen den 28. september 2018.

Det var første gang Obama kom til Danmark i ni år og dermed også første gang siden han forlod Det Hvide Hus i midten af januar 2017. Hysteriet var til at få øje på. Hundredevis af danske tilhængere var mødt op foran bygningen med diverse Obama skilte i håb om at få et glimt af den politiske superstjerne, der for en kort bemærkning var på dansk visit.

At vi som presse var underlagt endog meget skrappe regler i forbindelse med besøget, vil være en underdrivelse at sige. Der måtte ikke skrives fra salen undervejs, ikke filmes, ikke tages billeder og ideen om at få lov at tale med hovedpersonen eller i det mindste bare stille ham et spørgsmål fra salen, ja, den kunne man godt pakke sammen igen.

Det hele skulle ellers fremstå ganske uformelt og afslappet. Obama sad på scenen i jakkesæt uden slips og hele væggen bag ham var lavet af grønne potteplanter, som tilhørerne efterfølgende kunne tage med sig som en souvenir fra dagens arrangement.

Det var så som så med de store politiske nyheder fra scenen. Faktisk var der slet ingen. Selv om det skulle forestille, at Obama blev interviewet, så var det tydeligt at der var tale om en koregraferet omgang fra start til slut. På samme måde som Obama som præsident var glad for at gentage budskabet om, at Danmark og andre små lande ‘punches above our weight’, så havde han vist også fået sagt sine pointer mere end et par gange før ham fremsagde dem i Kolding. Blandt andet om vigtigheden af at engagere de unge mennesker og være med til at opmuntre fremtidens ledere til at tage ansvar. Det har han sagt før og nu sagde han det igen.

På lørdag er der gået et år siden løjerne i Kolding fandt sted og denne årsdag markeres på pudsig vis ved, at Obama kommer tilbage til Danmark, denne gang til Kolding. Men lad mig driste mig ud i en stilfærdig forudsigelse: Obama-showet den 28. september 2019 kommer til at ligne Obama-showet den 28. september 2018 ganske meget. Alt i optakten og formatet tyder i hvert fald på det.

Der må ikke skrives fra salen undervejs, der må ikke tages billeder, der må ikke filmes, det er umuligt at få Obama i tale og der kan ikke stilles spørgsmål fra salen. Tilhørerne er et mix af lokale erhvervsfolk, der har betalt i dyre domme for at komme ind, resten er studerende fra det lokale universitet.

Det er med andre ord nøjagtig lige så stramt styret som det var for et år siden, og jeg vil da også tillade mig at tvivle på, at der kommer ret meget nyt ud af Obamas kommende Danmarks besøg.

I hvert fald skal man næppe forvente at han pludselig smider fløjlshandskerne og hamrer løs på sin efterfølger i Det Hvide Hus. Eller kaster sig ud i en lovprisning af sin gamle vicepræsident, Joe Biden, eller en af de øvrige demokratiske præsidentkandidater. Han kommer antageligvis, nøjagtig som i Kolding, til at sige en masse ting, som de fleste kan være enige om, og som ingen bliver stødt af. Samtidig med at han med sin blotte tilstedeværelse vil minde os alle sammen om, hvordan det var for blot tre år siden, hvor USA havde en præsident, der varetog embedet med værdighed, som forstod det ansvar, der følger med magt og som forstod at han som præsident var en rollemodel for de unge generationers syn på lederskab. Men det er en helt anden historie.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen