Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obamas popularitet er dalende

Han blev genvalgt med en komfortabel afstand til Mitt Romney ved valget i november sidste år. Men stort set siden da, har præsident Obamas opbakning i befolkningen været faldende. En tendens, der er blevet yderligere forstærket af den seneste tids sager

Det har været sjovere at være Barack Obama end det er i øjeblikket. Den ene møgsag efter den anden vælter ud af skabet, det politiske landskab i Washington er fortsat iskoldt og Obama har sjældent svært ved at få sat i prop i flasken med dårlige sager.
I det hele taget har den det første halve års tid efter den ellers klare valgsejr over Mitt Romney sidste efterår, langt fra været nogen dans på roser for præsident Obama. Ganske vist var vælgerne klare i mælet, hvad angik spørgsmålet om, hvorvidt de foretrak Obama eller Romney som præsident. Men det er langt fra ensbetydende med, at vælgerne klapper i hænderne af alt hvad deres leder foretager sig.
Det fremgår tydeligt af den seneste tids målinger fra RealClearPolitics. Kort tid efter genvalget, helt præcist den 22. december 2012, lå den genvalgte præsidents opbakning i befolkningen på 54 procent. Et tal, der siden hen er faldet stødt og roligt, kun med enkelte kortvarige opblomstringer. Således er det i dag kun 48,3 procent af vælgerne, der mener, at deres commander in chief gør et godt stykke arbejde.
Tilsvarende er antallet af vælgere, der er utilfredse med præsidenten i samme periode steget fra 41,6 procent til 47,9 procent. Dermed er der kun 0,4 procent flere vælgere, der mener, at præsidenten har fat i den lange ende, modsat kritikerne, der bliver stadig flere.

Små fremskridt på the Hill
Det er dog ikke kun præsidentens opbakning, der er svindende i befolkningen. Begejstringen over kongresmedlemmernes indsats er til at overse. Kun 14,8 procent af vælgerne mener, at medlemmerne af henholdsvis Senatet og Repræsentanternes Hus kan være deres indsats bekendt, mens 75,2 procent mener det modsatte. Tallene er i sig selv alarmerende, men skal kongresmedlemmerne finde et enkelt lille lyspunkt er det, at det går langsomt fremad med at genvinde vælgernes tillid. Da situationen var værst, i forbindelse med fiscal cliff forhandlingerne kort før nytår 2012, mente kun 12,7 procent, at den lovgivende forsamling var på rette spor, mens 84 procent mente det modsatte.

USA er på den gale kurs
Det gale spor er Amerika generelt også på, ifølge et klart flertal af amerikanere. Kun 31,7 procent mener, at USA som nation er på rette vej, mens 59,2 procent mener det modsatte. En udvikling, der har været i gang hele 2013. Kort før årsskiftet var amerikanerne noget mere optimistiske omkring kursen for deres land. I december 2012 svarede 41,3 procent ja til spørgsmålet om hvorvidt, USA var på rette spor, mens 53,5 procent svarede nej.
Det er med andre ord op ad bakke for præsident Obama i øjeblikket. Den seneste tids sager om skat, forholdet til pressen, lukningen af Guantanamo-fængslet og brugen af droner lægger et massivt pres på en administration, der i forvejen har begrænset politisk kapital tilbage. Spørgsmålet er, om sommeren vil bringe den trængte Obama-administration tilbage i førertrøjen eller om det forsømte forår fortsætter. Indtil videre er 2013 langt fra gået, som præsidenten kunne have ønsket det.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen