Kongressen.com
Perspektiv

Ohio – den afgørende stat

Der er dødt løb mellem Barack Obama og Mitt Romney i målingerne, og kampen om svingstaterne er gået ind i den afsluttende fase. Reportage fra den altafgørende svingstat Ohio, hvor Obama lige nu har en lille føring forud for valget den 6. november

Af Zoe Thomas

DAYTON, OHIO: Hvert fjerde år får delstaten Ohios ego et markant løft. Penge, politisk lir og politikere fra begge dele af spektret strømmer til staten i et forsøg på at vinde denne altafgørende delstat. Det er til tider næsten overvældende for vælgerne, og den politiske virak bidrager til yderligere splittelse blandt de forskellige vælgergrupper, nøjagtig som det er tilfældet generelt i USA.

Siden juni har de to præsidentkandidater, præsident Barack Obama og eks-guvernør Mitt Romney, besøgt Ohio 29 gange. Præsident Obama 14 gange og Mitt Romney 15. Yderligere har der været afholdt læssevis af events på vegne af de to kandidater, hvor andre repræsentanter fra deres valgkampe har talt på vegne af enten Obama eller Romney.

Den afgørende svingstat
At Ohio spiller en afgørende rolle i et amerikansk præsidentvalgkamp er ikke nogen nyhed. Ingen republikaner har været i stand til at vinde et valg uden at have sikret sig Ohios valgmandsstemmer.  Hver amerikansk delstat har et antal valgmænd udregnet på baggrund af antallet af borgere i hver enkelt stat. Opnår man 270 af disse valgmandsstemmer, er sejren i hus. Netop fordi systemet er indrettet sådan, er der stort fokus på at vinde i de forskellige delstater og ikke mindst vinde i de såkaldte svingstater, som er delstater, der ikke betragtes som sikre demokratiske eller republikanske. Delstater, hvor sejren ikke altid går til det samme parti, og hvor stemningen blandt vælgerne kan skifte undervejs i en valgkamp.
Med sine 18 valgmandsstemmer og en historisk tradition for at skifte mellem Republikanerne og Demokraterne, er Ohio utvivlsomt den mest afgørende svingstat. Og hvor Obama længe lå godt i målingerne, har udviklingen den sidste måned gået fra at være en forventet sejr til Obama i retning af, at det er muligt at Romney kan vinde. Forskellene i målingerne er nu så begrænsede, at delstaten nu er havnet i den gruppe af delstater, hvor der er dødt løb, og hvor det er umuligt at spå om udfaldet før valgdagen.

Stem tidligt
Hvem af de to kandidater, der til sidst vinder Ohio, bliver med stor sandsynlighed afgjort på baggrund af hvem af dem, der rent faktisk får deres vælgere hen og stemme. Men det behøver ikke ske på valgdagen næste tirsdag. Det kan også ske tidligere, for nøjagtig som flere andre delstater, har man i Ohio muligheden for at stemme allerede nu. ’Early voting’ kaldes det, og det er blevet en faktor, som spiller en vigtig rolle i denne valgkamp. I forbindelse med en kampagneevent i Cleveland i torsdags, fortalte præsident Obama eksempelvis om, hvordan han og førstedamen Michelle Obama havde gjort brug af ’Early voting’ samme morgen i Chicago.
”Jeg beder jer om jeres stemme, og jeg beder jer om at gå hen og stemme tidligt,” sagde præsidenten til de fremmødte med henvisning til netop ’Early voting’.
I de forgangne år har processen med at få vælgerne til at stemme før selve valgdagen været en fordel for Demokraterne, men det er endnu uvist, om det også vil blive tilfældet ved dette valg. Både Mitt Romney og Barack Obama opfordrer deres vælgere til at stemme før valgdagen, for på den måde at fastholde de stemmer de har og ikke risikere at miste dem som følge af udsving i målingerne til slut. Senest opfordrede Mitt Romneys vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, de lokale vælgere i netop Ohio til at netop at stemme i god tid.

Tusindvis af valgreklamer
Hvor mange andre delstater i USA for det meste får deres informationer om valget igennem diverse nyhedsudsendelser om aftenen, er det stort set en umulighed at undgå at have med politik at gøre under et valgår i Ohio. Præsident Obamas kampagne har brugt mere end 57 millioner dollars på tv reklamer, mens Romney-lejren har brug 34 millioner dollars. Reklamerne er bare en del af det daglige stormløb mod vælgerne, som desuden også bliver præsenteret for tusindvis af tv og radio indslag, som er betalt af diverse støttegrupper for kandidaterne, de såkaldte Super PACs, som ikke er direkte forbundet med kandidaterne, men som kommer med politiske budskaber for eller imod de to kandidater. Endelig er der alle reklamerne for de politikere, der stiller op til de lokale valg, heriblandt pladserne i Senatet, Repræsentanternes Hus og de lokale delstatsembeder.

Valget er over det hele
Der er desuden andre synlige tegn på kampagner i Ohio, såsom flyers, der hænger på diverse døre, skilte i folks forhaver, bannerreklamer ved vejene og rundt omkring i lokale virksomheder. Hververe er overalt i Ohio for at bede folk om at stemme på netop deres kandidat, nøjagtig som at vælgerne bliver ringet op af call centre enten med henblik på kandidatstøtte eller i forbindelse med meningsmålinger om, hvordan det går i valgkampen. Mange borgere i Ohio siger, at de ganske enkelt er ved at få for meget af politik, og at de er trætte af alt det negative, som synes at være blevet en fast del af denne politiske tid.
Det er ikke kun i reklamerne, at det negative fokus og den hårde tone kommer til udtryk. I en artikel i Rolling Stone Magazine for nylig refererede Præsident Obama til Mitt Romney som ’the other guy’ der var en ’B-S-er’, hvilket bestemt ikke er positivt.  På samme måde var Romney på banen i begyndelsen af oktober, da han i forbindelse med jobtallene fra september sagde, at præsidenten og andre demokrater førte den amerikanske befolkning bag lyset med de tal, der viste et fald i ledigheden på 0,3 procent.
Det var ventet, at kandidaterne ville gå til hinanden, men den omfattende negativitet har gjort indtryk på mange vælgere og har skabt en pessimistisk stemning omkring valget, som bliver svær at ændre. For vreden blandt både demokratiske og republikanske vælgere udstiller den splittelse, der hersker rundt om i Amerika.

Bilindustrien en afgørende faktor
I Ohio har økonomien det lidt bedre, end det generelt er tilfældet for den amerikanske økonomi. Den nordlige del af delstaten har haft god gavn af den statslige hjælpepakke til bilindustrien og investeringer i andre nye industrier, mens den sydlige del af staten stadig kæmper med lav vækst og stigende ledighed.
Det er sandsynligt, at præsidentvalget bliver afgjort i Ohio. Derfor er fokus for alvor rettet mod en stat, hvor vælgerne allerede nu er overvældede og overmætte, men som i de kommende dage vil få meget mere af samme skuffe. For nok engang bliver Ohio med stor sandsynlighed tungen på vægtskålen, når valget skal afgøres tirsdag den 6. november.

Zoe Thomas er bachelor i international relations fra St. Andrews University i South Carolina. Har desuden en mastergrad i journalistik blandt andet fra University of London. Er oprindeligt fra Brooklyn, New York og bor nu i Ohio, hvorfra hun dækker amerikansk politik og samfundsforhold for Kongressen.com

Læs også

Også erhvervslivet får skrammer af stormagtskonkurrencen mellem Kina og USA

Kongressen

Dansk life science kan lede vejen ud af krisen

Kongressen

Sidder fremtidens medarbejdere derhjemme?

Simone Okkels

Grønland, Kauffmann og en verden i krig

Morten Tastum

En liga i balance: hvad er NFL Draften?

Toke Jensen

Den gordiske knude i Washington D.C.

Morten Tastum