Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Pentagon bruger fortiden til at ruste sig til fremtidens stormagtskonkurrence

USA’s militær skal være klar til at håndtere den aktuelle stormagtskonkurrence med Rusland og Kina. Det sker gennem udvikling af topmoderne våbensystemer, doktriner og træning med allierede. Men man skal også udstråle sammenhold og styrke. Hvordan gør man så det? Den amerikanske hær skal f.eks. have ny uniform inspireret af uniformen båret af ”The Greatest Generation”, og flåden genopliver traditionen med at flage med den såkaldte ”Union Jack” på stævnen af sine skibe.

Det er ikke nok at udvikle moderne våbensystemer, som kan overvælde fjenden. Det er ikke nok at udvikle nye doktriner, så man bedst udnytter egne fordele og fjendens svagheder. Man skal også ”look the part”. Derfor skal den amerikanske hær have ny uniform til hverdagsbrug, og den amerikanske flåde genopliver tradition med at hejse det såkaldte ”Union Jack” i stævnen på sine skibe.

Den nye uniform skal vække minder om ”The Greatest Generation” og flaget skal vække mindelser om dengang USA også opererede i en kontekst af stormagtskonkurrence på verdenshavene.
På denne måde er Pentagon gået tilbage i historien for at finde symboler, som kan samle amerikanerne bag deres militær i en tid, hvor modstanderen er mere diffus, men hvor trusselsniveauet stadig er meget højt.

Den nye uniform

Den nye uniform har hentet sin inspiration fra uniformen båret af amerikanske officerer under Anden Verdenskrig. Mange kan måske genkende den fra tv-serien ”Band of Brothers” eller lignende film og serier, og det er bestemt ikke tilfældigt, at man har valgt at hente inspiration fra den generation: man ledte simpelthen efter et samlende symbol.

Daniel A. Dailey er Sergeant Major of the Army, og er dermed den højest rankerende befalingsmand i den amerikanske hær, og han forklarer valget: ”We went back and asked, when is the most prominent time when the Army’s service to our nation was universally recognized, and the answer came very quickly […] That victory, that impact on the nation, is still felt today by the sons and daughters and grandsons and granddaughters of the ‘Greatest Generation.’

Målet er simpelthen at drage nytte af den positive erindringskultur, som omgærder ”The Greatest Generation” og sejren i Anden Verdenskrig.

Uniformen skal bruges til hverdagstjeneste, hvor man ikke bruger kampuniformer. Dette er udtryk for en omstilling af arbejdsgangene i f.eks. Pentagon, hvor mange i de seneste mange år i højere grad har gået i kampuniformer end jakkesætsuniformen. Brugen af kampuniformer har været udtryk for, at man var et militær engageret i aktive kampoperationer, og derfor burde man også udstråle dette selv på de bonede gulve i Pentagon.

Allerede sidste år blev befalingsmandsudgaven vist frem offentligt, men det var først i marts i år, at man for første gang så en officer i den nye uniform. Det skete da chefen for U.S. Army Pacific bar sin ved et arrangement hos Association of the United States Army.

Generalstabschefen for den amerikanske hær, general Mark Milley bar for første gang sin ved mindeceremonierne i forbindelse med 75-året for D-Dag den 6. juni – igen er symbolikken tydelig.

General Milley med D-Dag veteran i juni 2019

Det forventes at den nye uniform bredes ud i hæren i 2020, og den hidtidige blå uniform beholdes til ceremonielle opgaver.

General Milley (tv) i den blå tjenesteuniform og Sergeant Major of the Army Dailey (th) i den “nye” uniform

”Nyt” flag

Den amerikanske Chief of Naval Operations, admiral John Richardson i februar, at den amerikanske flåde skulle begynde at flage med et andet flag i stævnen på sine skibe. Der er faktisk tale om, at man skifter tilbage. Her skal man dog ikke så langt tilbage i historien.

Den 31. maj 2002 dikterede den ministeren for den amerikanske flåde, at flådens skibe skulle bruge et flag inspireret fra den Amerikanske Uafhængighedskrig med en klapperslange på tværs med ordene ”Don’t tread on me”. Symbollikken tilbage under Uafhængighedskrigen var, at slangen symboliserede de amerikanske kolonier, idet den var kendt for kun at angribe, hvis den først blev angrebet. Symbolikken i 2002 var, at USA var blevet angrebet ved terrorangrebene 11. september 2001, og nu ville svare igen. Ordren fra flådeministeren lød, at dette flag skulle vaje så længe den globale krig mod terror varede.

Nu skal flåden altså hejse ”Union Jack” i stævnen på sine skibe, da admiral Richardson mener, at dette flag bedre repræsenterer USA og flåden i en tid med stormagtskonkurrence. I sin ordre skriver han: ”The Union Jack symbolizes the cumulative strength of our Nation and of our Navy, where the whole is greater than the sum of its parts.” Senere i sin ordre gør han tydeligt, hvilke historiske referencer det er meningen, at flaget skal vække: ”A version of the Union Jack flew when Commodore Perry formally established relations with the Empire of Japan.  A version of the Union Jack flew in harbors around the world as the Great White Fleet circumnavigated the globe. A version of the Union Jack flew in ports throughout the Pacific as the Navy island-hopped its way across the vast ocean, and in the Atlantic as the Navy supported operations to liberate the European continent.  Put simply, the Union Jack is deeply connected to our heritage and our rise as a global nation with a global Navy.

Datoen man valgte for genindførelsen af ”Union Jack” var da også tung i historiske referencer. Udskiftningen skete den 4. juni; dagen hvor den amerikanske flåde besejrede den japanske i Slaget ved Midway under Anden Verdenskrig – en af de største og mest afgørende sejre i flådens historie.

“Union Jack” hejst i stævnen på flådens ældste krigsskib USS Constitution
Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen