Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Pentagon siger fra overfor præsident Trump

Forsvarsminister Mark Esper og forsvarschef Mark Milley tager nu afstand til både den måde de mandag aften blev brugt som statister i et politisk teater, men også tanken om at sætte enheder fra det stående militær ind mod demonstranter. I opsigtsvækkende udtalelser og brev til militæret gjorde de to herrer deres tanker klar onsdag eftermiddag. Pentagons ledelse sætter foden ned, og rygterne svirrer om en fyring af forsvarsministeren som konsekvens.

I en udtalelse til pressekorpset i Pentagon søgte forsvarsminister Mark Esper at gøre det klart for alle, hvad der i hans optik var sket mandag aften efter præsident Trumps tale ved Det Hvide Hus. Mandag aften blev fredelige demonstranter fjernet fra pladsen foran Det Hvide Hus, således at præsident Trump kunne få taget billeder foran St. John’s Church, som var blevet udsat for hærværk i forbindelse med optøjer i løbet af weekenden. Som beskrevet her på Kongressen.com, så endte både forsvarsministeren og forsvarschefen med at blive statister for præsidentens politiske teatertur, og de fik begge massiv kritik efterfølgende. Nu er de begge ude og fortælle deres side af sagen, og tage afstand til den rolle som præsident Trump har givet til militæret under denne krise.

Det billede som efterfølgende er blevet tegnet af journalister i Det Hvide Hus og Pentagon, er at kommentarerne ikke er blevet vel modtaget af præsidenten, og rygterne svirrer naturligt nok afsted om en fyring af Mark Esper. Det ville langt fra være første gang, at Pentagon skulle have ny civil chef. Faktisk vil en eventuel afløser for Esper være den femte forsvarsminister i Trump-administrationen siden januar 2017.

Ved det pressemøde onsdag aften gjorde Det Hvide Hus’ pressesekretær ikke meget for at aflive rygterne om en mulig fyring med en udtalelse om, at ”lige nu er forsvarsminister Esper forsvarsminister Esper.” Den kryptiske besked blev af andre journalister kommenteret som værende svagere end ”opbakningen”, som blev givet til tidligere udenrigsminister Rex Tillerson kort før han blev fyret.

Esper i modvind

De bemærkninger som har fået Esper i modvind hos præsidenten, faldt ved en samtale med pressen i Pentagon.

Her gjorde han for det første klart, at han ikke støtter indsættelsen af enheder fra det stående militær til at standse optøjer og protester rundt om i USA, som præsident Trump ellers havde truet med. Esper gjorde det klart, at han kun mente at en sådan løsning skulle komme på tale som absolut sidste mulighed.

Det næste Esper gjorde klart, var hans deltagelse i den fotosession med præsident Trump foran St. John’s Church. Her forklarede han, at han var uvidende om planerne for at krydse igennem Lafayette Park foran Det Hvide Hus, efter at demonstranter var blevet ryddet fra området af politi og National Guard. Ud fra Espers udtalelser var det ret tydeligt, at forsvarsministeren ikke var tilfreds med den rolle han var kommet til at spille, og gerne ville forsvare sig overfor den massive kritik, som han og forsvarschefen er blevet udsat for.
Esper forklarede, at han og forsvarschef, general Milley, havde aftalt at følges med præsidenten ud, men man var ikke klar over, at man skulle krydse pladsen og parken og ende med en fotosession ved kirken.

Kritikere har også påpeget, at det var kritisabelt, at forsvarschefen optrådte iklædt kampuniform, men dette blev forklaret med, at det var standard, når man skulle ud og besøge enheder, hvilket havde været Espers og Milleys plan efter præsidentens pressemøde.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen