Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Professor, der forudså valgkaos: Trump skal nok forlade Det Hvide Hus

Professor Lawrence Douglas forudså USA’s kaos efter valget. Nu er han overbevist om, at Trumps muligheder er udspillede. “Det er ovre”, lyder beskededen fra Douglas, forfatter til bogen “Will he go? – Trump and the looming election meltdown in 2020”, i dette interview med Kongressen.com 

Lawrence Douglas var en efterspurgt herre i sommeren og i månederne op til præsidentvalget. Som en af de få havde han nemlig sat ord på, hvad mange demokrater frygtede ville ske ved valget: At Donald Trump ville nægte at forlade Det Hvide Hus. I bogen “Will he go? – Trump and the looming election meltdown in 2020”, som udkom i maj, beskrev Lawrence Douglas, der er James J. Grosfeld Professor of Law, Jurisprudence and Social Thought på Amherst College I Massachussetts, et scenarie, som ligner det vi har oplevet i ugerne efter valget:

Der ville ikke være noget klart resultat på valgaftenen på grund af brevstemmerne, præsidenten ville angribe brugen af brevstemmer – fordi de i overvejende grad ville gå til demokraterne, på selve valgaftenen ville Trump erklære sig som vinder og starte en blitzkrieg af retssager og tegne et billede af valgsvindel.

Det kunne udnyttes til at få skabt tvivl om valgresultatet i en eller flere afgørende svingstater. Via de kringlede og bedagede amerikanske valglove kunne det betyde, at de republikansk-kontrollerede delstatsparlamenter ville kunne udpege deltagerne i valgmandskollegiet. Det ville så åbne op for, at præsidenten kunne presse de Trump-tro delstatspolitikere til at vælge valgmænd, der ville pege på Trump som præsident. En anden mulighed var at få skabt så meget kaos, at en eller flere vigtige svingstater ikke kunne nå at certificere valgresultatet inden deadline. Det kunne så betyde, at ingen kandidat nåede 270 valgmænd. I så fald ville det være op til Kongressen at afgøre valget i en afstemning, hvor hver delstat fik en stemme. I det regnestykke har Republikanerne flertal og Trump har flere gange talt om netop det flertal ved sine rallies. En tredje mulighed kunne være, at valgkaosset ville betyde, at et eller flere resultater fra svingstaterne ville ende i den amerikanske højesteret, hvor Trump har udpeget flere af de konservative dommere.

Det virker som om Trumps “gameplan” har mange ligheder med det Lawrence Douglas beskrev. I august interviewede jeg professoren første gang. “Det amerikanske demokrati er overraskende sårbart overfor præsidenter, der nægter at overholde reglerne” lød en af professorens pointer.

Forleden lavede vi dette e-mail interview som opfølgning.

Vil Trump forlade Det Hvide Hus?
“Trump skal nok forlade Det Hvide Hus, i den forstand, at han har tabt. Han har ikke andre muligheder, i og med, at alle hans retssager er blevet afvist af diverse domstole. Når det er sagt, vil han aldrig anerkende nederlaget. Trump vil aldrig opfatte Bidens sejr som legitim og han vil fortsætte med at påstå, at valget var svindel.”

Hvordan ser du næste fase udspille sig?
“Trump vil fortsætte med sine retssager og de retssager vil fortsætte med ikke at komme nogle vegne. Han vil fortsætte med at sprede den giftige løgn om, at der var valgsvindel. Jeg forudser, at han vil boykotte Bidens indsættelse; måske holder han endda sit eget rally foran mange af sine supportere samtidigt – kun for at tage opmærksomheden væk fra den nye præsident.”

Holdt de amerikanske demokratiske institutioner – eller var det bare rent held?
“Institutionerne holdt til dels – men vi var også heldige. Uanset at Trump lyver omkring det, så gik valget rimelig glat, på trods af meget svære omstændigheder. Tusindvis af valgtilforordnede arbejdede flittigt og utrætteligt for at opgøre resultaterne. Lokale folkevalgte, mange af dem republikanere, stod imod det enorme pres, der kom fra Det Hvide Hus om at støtte præsidentens løgne. Delstatslige og føderale dommere, hvoraf nogle er udpeget af Trump, afviste de besnærende men faktuelt forkerte retssager, som Trumpkampagnen kom med. Selv om Bidens sejr i nogle af de afgørende svingstater var relativt lille, så var den trods alt stor nok til at give dødsstødet til Trumps forsøg på at overtale lokale delstatspolitikere til at af afvise valgresultatet. I den forstand var vi heldige.”

Hvilke dele af valget virkede – og hvilke virkede ikke?
“Størstedelen af valget fungerede godt. At det tog flere dage for at afgøre, at Biden havde vundet, er en indikation på, at systemet arbejdede med rettidig omhu. Det mest beklagelige er, at de ledende republikanske politikere fortsætter med at svigte, ved ikke at afvise myten, om at valget var svindel. Fordi de enten er kynikere eller kujoner, bliver de ved med at hjælpe og være medskyldige til præsidentens giftige løgne.”

Hvor tæt kom vi på et sammenbrud af de demokratiske institutioner?
“Vi skal alle forblive chokerede over, at en siddende præsident fortsætter med at afvise et valgnederlag. Den slags autokratisk opførsel har vi aldrig set før i amerikansk historie. Havde Trumps taktiske hasardspil vundet indpas hos lokale politikere, eller i en domstol, kunne det være blevet meget grimt.”  

Er der overhovedet nogen chance tilbage, for at Trump kan omgøre valgresultatet? Lawrence “Det er ovre. Jeg har meget lille tiltro til, at Højesteret vil gå med til at acceptere hans appelsager. De vil simpelthen lade appeldomstolens afgørelse stå. Den 14. december vil valgmandskollegiet gå sammen og afgive deres stemmer og den 6. januar vil Kongressen certificere Biden som den nye præsident.”

Written By

Peter Keldorff er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har gennem flere år arbejdet på DR’s udlandsredaktion, hvor han blandt andet dækkede USA. Har af flere omgange boet og arbejdet i USA, blandt andet i Californien og senest Washington D.C. Tilknyttet Kongressen.com som immigrationspolitisk analytiker.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen