Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Republikanerne er klar med modsvar til ”the Squad”

En lille håndfuld demokratiske kvinder med minoritetsbaggrund blev den helt store nyhed i kølvandet på midtvejsvalget i 2018. Den såkaldte ”Squad” med Alexandra Ocasio-Cortez (D-NY) i spidsen har siden været toneangivende på den yderste amerikanske venstrefløj og har lagt sig ud lige såvel med partifæller som politiske modstandere. En lille gruppe republikanere har ladet sig inspirere af ”the Squad” og har nu dannet ”the Force,” der kan blive en torn i øjet på det demokratiske flertal i de kommende år.

Mens præsidentvalget endte som en stor skuffelse for Republikanerne, kunne de finde trøst i valgene til Repræsentanternes Hus. Her lykkedes det et to cifret antal republikanere at flippe demokratiske sæder. Fælles for alle disse flippede sæder er, at den vindende republikanske kandidat enten er kvinde og/eller har minoritetsbaggrund.

Flere af disse republikanere har nu sammensat deres egen gruppe ”the Freedom Force,” der ifølge en idefolkene bag, Maria Elvira Salazar (R-FL) skal være et stærkt talerør for den nye gruppe af republikanske medlemmer og skal være et bolværk mod den amerikanske venstrefløj.

Hvem er medlemmerne af ”The Force”
Der er indtil videre otte medlemmer af the ”Freedom Force.” Disse medlemmer tæller republikanere fra seks forskellige delstater med vidt forskellige baggrunde.

En af disse republikanere er 59-årige Maria Elvira Salazar fra Florida. Hun er valgt ind i Floridas 27. valgdistrikt, der dækker over dele af Miami og Miami Beach samt forstæderne Coral Gables og Kendall. Her lykkedes det hende at vinde valget til kongressen til trods for at Biden slog Trump i samme distrikt.

Cubansk-amerikanske Salazar, der i mange år har været tv-vært på forskellige spansksprogede medier, har ligesom resten af det Republikanske Parti i Florida appelleret til latinamerikanske vælgere med rødder i socialistiske systemer som Cuba og Venezuela, og den stærke antipati mod socialisme, som findes i dele af den latinamerikanske befolkning. 

Nicole Malliotakis er et andet markant medlem af den nye ”Force.” Den 40-årige, græsk-amerikaner er valgt ind i New Yorks 11. kongresdistrikt, der dækker Staten Island, og den vestligste del af Brooklyn – godt 20 km fra Alexandra Ocasio-Cortez’ distrikt.

Malliotakis har potentialet til at blive en kommende stjerne i det Republikanske Parti, og republikanernes ideelle modsvar til AOC. Malliotakis og AOC er begge kvinder med minoritetsbaggrund fra New York, men med vidt forskellige holdninger, og netop denne blanding af kontrast og lighed med AOC kan hjælpe Malliotakis rykke hurtigt op gennem de republikanske rækker.

Victoria Spartz er et tredje markant medlem af ”the force.” Den 42-årige kvinde, der er født og opvokset i Sovjetunionens Ukraine, har ligesom Salazar og Malliotakis gjort sig bemærket ved sin stærke modstand mod socialisme og den amerikanske venstrefløjs mærkesager.

Spartz afløser en anden markant republikansk kvinde, Susan Brooks (R-IN), for hvem det har været en mærkesag at få flere konservative kvinder valgt ind i kongressen. Modsat Malliotakis og Salazar så er Spartz fra et sikkert Republikansk sæde i en sikker republikansk stat i Indiana. Spartz kan dermed blive et mere fast forankret medlem end Malliotakis og Salazar, der skal kæmpe hårdere for genvalg i de kommende år, og dermed har Spartz gode muligheder for at blive et prominent medlem af den nye gruppe.

Udover de tre ovennævnte tæller ”the Force” to andre floridianere, afroamerikanske Byron Donalds og cubansk-amerikanske Carlos Gimenez, den tidligere Super Bowl-vinder, afroamerikaneren Burgess Owens (R-UT), den første iransk-amerikaner valgt til kongressen, Stephanie Bice (R-OK), samt koreansk-amerikanske Michelle Steel (R-CA). 

Masser af potentielle medlemmer
Som nævnt tidligere blev en af nøglerne til republikanernes succes ”down ballot,” at man havde rekrutteret en lang række kvindelige og/eller minoritetskandidater med stærke konservative værdier. Dermed er Republikanerne måske påbegyndt det skifte mod mere diversitet, som mange politiske eksperter og analytikere længe har spået, ville blive en nødvendighed, hvis man skal vinde valg fremadrettet.

Resultatet af valgene til kongressen og valgene i særligt Florida kommer også til at være et ”wake-up call” for Demokraterne. I demokratiske kredse har logikken længe været, at de demografiske ændringer, hvor USA bliver mere latinamerikansk var i Demokraternes favør, og at det blot var et spørgsmål om tid før Florida og Texas ville blive sikre demokratiske stater. Valget viste dog, at Republikanerne ikke er så upopulære blandt latinamerikanerne, og at latinamerikanske vælgere ikke er så homogen en gruppe, som man hos demokraterne troede. Demokraterne står således overfor en udfordring i de kommende år, hvor de skal ligge flere ressourcer i at appellere til latinamerikanske vælgere og måske i stigende grad skal kæmpe for minoritetsvælgernes stemmer, og her kan ”the Force” med dens diversitet og forankring i minoritetskandidater blive et stærkt våben for Republikanerne og et markant modstykke til ”the Squad.” Der er således lagt op til en vedvarende og heftig duel mellem the ”squad” og the ”force” i de kommende år, og der er næppe nogen tvivl om, at linjerne komme til at være hårdt trukket op mellem fløjene i Repræsentanternes Hus, når den 118. Kongres træder sammen 3. Januar

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen