Kongressen.com
Analyse Premium

Går de republikanske senatorer imod Trump denne gang?

Hvor stiller de republikanske senatorer sig nu, hvor det står klart at Trump igen skal for en rigsret? Sidste gang var der kun en enkelt republikansk senator, Mitt Romney, der gik mod Trump – denne gang kan det meget vel tænkes at blive mange flere

Det er blot et år siden, at Præsident Trump som en af ganske få amerikanske præsidenter blev stillet for en rigsret af Kongressen. Forløbet, som først udspillede sig i Repærsentanternes Hus – og senere i Senatet, skulle vise sig at blive historisk. Tidligere præsidentkandidat og nuværende senator Mitt Romney (R-UT) blev den første senator i amerikansk historie, der stemte for at anklage en præsident fra sit eget parti.

Præsident Trump står med elendige kort på hånden
Der er indikationer på, at Præsident Trump ved et kommende anklageskrift præsenteret for senatorerne, igen vil stå overfor modstand fra medlemmer af sit eget parti.

Det kan langt fra udelukkes, at Donald Trump bliver den første præsident i amerikansk historie, som bliver erkendt skyldig i anklagerne af de fornødne 67 senatorer, der skal til for at bekræfte en dom.

Det kan i sidste ende betyde, at han bliver blokeret fra at kunne stille op til et valgt embede igen.

Det forventes at hele den demokratiske gruppe, der også består af de uafhængige senatorer, Angus King (I-ME) og Bernie Sanders (I-VT), stemmer for at retsforfølge præsidenten – præcis som det også var tilfældet for et år siden.

Derfor er det nu op til præsidentens republikanske partikollegaer at afgøre hans skæbne.

Det Republikanske Parti er splittet
Partilinjen er ikke ligeså klar for de republikanske medlemmer af Senatet. Fremfor at danne fælles front er der allerede nu indikationer på, hvad de forskellige senatorers holdninger er til sagen.

Republikanerne kan groft sagt inddeles i kategorier, som viser, hvad de vil stemme.

Hvem har kritiseret Præsident Trump og kunne finde på at domfælde præsidenten?

Fem senatorer: Lisa Murkowski (R-AK), Susan Collins (R-ME), Ben Sasse (R-NE), Pat Toomey (R-PA) og Mitt Romney (R-UT).

I skrivende stund har flere republikanske medlemmer af Senatet i medierne indikeret, at de stærkt vil overveje at domsfælde præsidenten. Senator Pat Toomey (R-PA) har udtalt, at han mener, at præsidenten bør gå af før tid. Hans udtalelser kommer i en periode, hvor senatoren konsekvent har forsvaret sin hjemstats måde at optælle stemmerne, mens Præsident Trump har forsøgt at undergrave myndighederne.

Herudover er Lisa Murkowski (R-AK) på baggrund af præsidentens håndtering af sit embede begyndt at sætte spørgsmålstegn ved sin fremtid i det republikanske parti. Senatoren, der står overfor et genvalg allerede i 2022, bliver dog svær for republikanerne at straffe, efter at Alaska har indført et nyt valgsystem baseret på ranked-choice-voting.

Ben Sasse (R-NE) sagde for en uge siden til amerikanske medier, at han nøje vil undersøge anklageskriftet, som bliver fremsendt af Repræsentanternes Hus.

Herudover er det desuden værd at holde øje med Susan Collins (R-ME) og Mitt Romney (R-UT), som i løbet af Præsident Trumps embedsperiode har været nogle af hans skarpeste kritikere fra egne rækker.

Dom: Meget sandsynlige stemmer for at domsfælde præsidenten.

Hvem er Trump-loyalisterne?

Otte senatorer: Tommy Tuberville (R-AL), Rick Scott (R-FL), Roger Marshall (R-KS), John Kennedy (R-LA), Josh Hawley (R-MO), Cindy Hyde-Smith (R-MS), Ted Cruz (R-TX) og Cynthia Lummins (R-WY).

På trods af angrebet på Kongressen valgte hele otte republikanske senatorer at vedholde deres protester over verificeringen af resultaterne i henholdsvis delstaterne Arizona og Pennsylvania. Disse medlemmer kommer med stor sandsynlighed for at stemme for en frifindelse af præsidenten. 

Dom: Stemmer for at frifinde præsidenten.

Hvem trak sine anklager tilbage?

Seks senatorer: Mike Braun (R-IN), Steve Daines (R-MT), James Lankford (R-OK), Bill Hagerty (R-TN), Marsha Blackburn (R-TN) og Ron Johnson (R-WI).

I dagene op til afstemningsresultatets verificering begyndte republikanske senatorer at indikere, hvorvidt de ville protestere over resultaterne eller ej. De tidligere nævnte otte senatorer valgte at forfølge deres anklageskrift, selv efter stormløbet på Kongressen, mens de seks senatorer, samt den siddende senator fra Georgia Kelly Loeffler (R-GA), valgte at trække anklagerne tilbage efter angrebet.

Det er dog ikke sandsynligt, at disse senatorer vil gå så langt som at domfæste præsidenten i den kommende rigsret.

Dom: Meget usandsynlige stemmer for at domsfælde præsidenten.

Hvem er på vippen?

De resterende 31 republikanske senatorer.

Flertallet af de republikanske senatorer har endnu ikke meldt ud, hvad deres position er i denne sag. Det mest markante medlem af denne kategori er den nuværende majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-KY). Senatoren fra Kentucky informerede sine republikanske partifæller om, at han endnu ikke har besluttet sig, men han vil undersøge beviserne, førend han bringer en afgørelse af præsidentens skæbne.

Udmeldingen står i stor kontrast til sidste års rettergang, hvor McConnell – allerede inden at Repræsentanternes Hus formelt havde sendt anklageskriftet til Senatet – forsikrede medierne om, at præsidenten ville blive frifundet.

De nye toner er dermed et varselstegn for præsident Trump, da der ikke hersker tvivl om, at Mitch McConnell fortsat nyder stor indflydelse over sine partifæller.

Dom: Uklarhed om afstemningsresultatet, disse stemmer bliver afgørende.

Som beskrevet er der fortsat stor usikkerhed om udfaldet af den kommende afstemning. Det er bestemt værd at holde øje med Mitch McConnell, som har et sidste es i ærmet og i bund og grund kan afgøre præsidentens politiske fremtid.

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede