Kongressen.com
Feature Premium

Så blev det virkeligt

Stormen på Kongressen er det foreløbige klimaks på en forskruet og forkert virkelighedsopfattelse blandt store dele af amerikanerne. Med Præsident Trump og konspirationsteoretikerne fra QAnon i spidsen har folk, der lever i en anden virkelighed, sat en skamplet på det amerikanske demokrati. Indenrigsanalytiker Peter Keldorff fortæller her om sine møder og oplevelser med QAnon og den amerikanske fantasiverden i tiden op mod den voldelige indtrængning i Capitol.  

Mine oplevelser med QAnon

– “Kom og køb – vi har billige Trump hatte og trøjer her”! lød salgstalen fra et ægtepar, der drev en bod med Trump-merchandise foran et af præsidentens allersidste rallies før valget i november. På et regnvådt fortov i Pennsylvania solgte de alt fra de sædvanlige MAGA hatte, trøjer med Trump som Rambo, men også et par enkelte sager med bogstavet Q på.

– “Har du hørt det – har du hørt det? George H.W. Bush er ikke død og leder nu en ring af verdensledere, der vil overtage verden”, råbte manden, mens spyttet stod ud af mundvigene på ham. 

Det havde jeg ikke hørt. Men jeg var selvfølgelig klar over, at merchandisesælgeren var konspirationsteoretiker og hans udsagn højst sandsynligt var “Total Bullshit”. Men hans nye konspirationsteori om den gamle Bush Senior fik mig på glatis. Den fjernede i et kort øjeblik det fundament af virkelighed, som jeg troede jeg stod på. Efter lige at have sikkerheds-googlet at H.W. Bush skam var afgået ved døden to år senere, var jeg klar til at konfrontere den cirka 60-årige mand. Jeg kom dog ikke så langt med mine indvendinger om fakta og statsmandsbegravelser.

– “Der er så mange ting som jeg ved – som du ikke kender til. Vi ved så meget, og jer i The Fake News Media ved intet. I genfortæller bare de konstante løgne”, råbte manden, imens han fortsatte med at rable diverse efterhånden ny-klassiske konspirationsteorier af sig; Kun Trump kan redde verden, JFK Jr. er ikke død og vil gå sammen med Trump i kampen mod pædofile satanister i det Demokratiske Parti, som alle vil blive arresteret snart – og så videre og så videre.

Under stormen på Kongressen gik en mand iført pelshjelm med kohorn og med det amerikanske flag malet i ansigtet – viralt. Jake Angeli – den såkaldte “QAnon Shaman” er en af de mest fremtrædende QAnon-ledere. Da kongresbygningen i verdens mægtigste demokrati var indtaget, med en, hvad der virker til at være sindsforstyrret mand, med spyd og vikinge-hjelm som uofficiel leder af pøblen, stod det klart, at QAnon nu havde nået toppen. Det uvirkelige var endelig blevet virkeligt. Alt det bullshit vi havde hørt om til utallige Trump rallies, havde gået fra at være sindssyge vrangforestillinger og internet-chat til nu at være en surrealistisk magtfaktor. Som man siger i USA: It got real.

QAnon blev mainstream

Indenfor hegnet til Trump-ralliet på en stor privat lufthavnsgrund i Pennsylvania lige før valget, fortsatte de vilde konspirationsteorier. Selvfølgelig blandt publikum – men ikke mindst fra ham, de var kommet for at se.

– “De fusker med brevstemmerne. Demokraterne forsøger at svindle sig til sejren”, råbte Donald Trump fra talerstolen ud til de mange tusind fremmødte. Det var allerede dengang en tilbagebevist konspirationsteori. Men præsidentens månedlange kampagne af løgnehistorier, konspirationsteorier og misinformation fandt alligevel gehør hos store dele af befolkningen. Selvfølgelig var QAnon-folkene klar til at bakke op om Trumps konspirationsteori om det stjålne valg. Selvom bevægelsen er mangefacetteret, uorganiseret og ofte dybt selvmodsigende i det mange forskellige historier og konspirationsteorier, så er det grundlæggende i bevægelsen en tro på, at Donald Trump er den store frelser. Han kæmper en kamp mod satanistiske og pædofile demokrater, der drikker børnenes blod, mens de konspirerer med medlemmer i den dybe stat, erhvervslivet og medierne, som alle er ude på (på forskellige måder) at bekæmpe folket og Trump.  Q er en højtstående person i det amerikanske statsapparat, som anonymt giver forskellige ledetråde. På sandhedens dag vil opgøret komme og demokrater som Hillary Clinton vil blive anholdt og henrettet.

Jake Angeli, som nu er blevet kendt verden over, og hans QAnon-venner har vist sig at fungere som Trumps yderste løjtnanter. De har hjulpet med at skubbe de forskruede virkelighedsopfattelser ind blandt mainstream republikanerne. Samtidig har Trump hjulpet QAnon med at få en langt større magtbase. Der er flere republikanske politikere som bekender sig til bevægelsen og deres paranoide konspirationsteoretiske mistro til alt og alle er nu, i højere grad, blevet en del af det Republikanske Partis DNA. Trumps skandaløse opkald til Georgias “Secretary of State”, Brad Raffensperger, hvor han forsøgte at overtale den valgansvarlige i en delstat til at “finde” 11.000 stemmer, var ifølge amerikanske iagttagere fyldt med punkter og ideer, der virkede, som var de taget ud af et QAnon chatrum.

Da jeg var til Trump rally et andet sted i Pennsylvania i efteråret 2019 var det noget sværere at opstøve QAnon-tilhængere, end det var året efter – kun få dage før valget. I efteråret 2019 skulle jeg spørge mange gange i køen blandt de tusindvis af ventende Trump-supportere. Det var her jeg første gang stiftede bekendtskab med Trump-støtter, der afviste Fox News som værende for venstreorienteret. Nu var det OANN eller Newsmax, de troede på. Eller også “lavede de deres egen research på internettet”.  Året efter kunne man købe t-shirts, flag og andet med det store Q-symbol, der var utallige QAnon-tilhængere, som helt åbent råbte de rablende teorier ud, og de ville gerne udtale sig til alverdens medier.

Trump kom til tops som konspirationsteoretiker

– “De prøver at stjæle valget fra os, lød det igen fra præsidenten i lufthavnen i Pennsylvania. Masserne jublede og det virkede som om, de helt oprigtigt troede på, hvad han sagde. Det er ikke bare en skummel strategi, som de accepterede for at deres parti og leder kunne forblive ved magten. De var overbeviste om, at det som præsidenten sagde, var sandt. Det samme går igen i de mange vidneudsagn fra stormen på Kongressen. Folk opfatter sig som patrioter, der kæmper for deres elskede land, som netop var blevet udsat for omfattende valgsvindel. I deres verdensopfattelse er de heltene og demokrater, medier og andre er skurkene, som er ved at stjæle det amerikanske demokrati fra dem. I deres forskruede tro på en alternativ og forkert virkelighed angreb de demokratiet og stormede Kongressen for første gang siden briterne i 1814.

Men de blev opildnet af en sand mester. Man skal ikke glemme, at præsident Trump i mange år har været konspirationsteoretiker. Det var sådan, han startede sin politiske platform. I årene efter, at Obama kom til magten, var Trump den uofficielle leder af den såkaldte Birther-movement. De mente, at Barack Obama ikke var født i USA, og dermed ikke havde lov til at være præsident (sådan er reglerne – man skal være født i landet). Det var her, at Trump virkelig fik fat i den yderste og konspirationsteoretiske højrefløj i det Republikanske parti. I årene 2009-2011 fortalte Trump utallige løgne, om hvor Obama var født, på direkte TV og andre medier. Den indsats skaffede ham en høj stjerne blandt det segment, som 10 år senere stormede Kongressen efter Trumps opfordring til at gå mod Capitol.

Retten til din egen virkelighed

I dagene efter valget befandt jeg mig i Philadelphia i Pennsylvania. Ved Pennsylvania Convention Center i centrum blev de afgørende stemmer talt op og hele verden kiggede med ængstelige øjne på valgstedet, fordi det på det tidspunkt stod klart, at Pennsylvania og Philadelphia højst sandsynligt ville afgøre sejren til Bidens fordel. Ude foran var demonstranterne delt op. Venstrefløjen havde sat DJ pult op og lavet deres del af gaden til en kæmpe stort dansegulv. Bag et hegn og beskyttet af politi stod Trump-støtterne, og ville have stoppet optællingen. Da AP endelig afgjorde Pennsylvania til Bidens fordel gik venstrefløjen til fest, mens højrefløjen hakkede hælene i og gjorde sig klar til kamp. 

– “Det her er langt fra slut! Vi bliver ved med at kæmpe for Trump. Vi vil tage det hele vejen. Der er ingen chance i verden for, at Joe Biden har vundet det valg. Det er fusk og svindel og vi vil bevise det. De dommere, som er gået imod os, er købt og betalt af demokraterne. De er alle involverede i at tage vores retmæssige sejr fra os”, lød det fra Steve, som stod med sit “Stop the steal”-skilt, mens Ozzy Osbournes “Crazy Train” spillede højt ud fra Trump-supporternes højtalere.

I den surrealistiske situation, hvor Trump supporterne stadig ikke ville anerkende, at valget var afgjort, selvom alle demokratiets kontrolinstanser sagde, at Trump havde tabt, kom jeg til at tænke på et interview, jeg lavede for et par år siden, med en forfatter, der havde skrevet en alternativ amerikansk historiefortælling. Kort fortalt mente han, at Amerika var bygget af religiøse nutcases, der rejste over et helt verdenshav fordi de insisterede på, at de ville tro på det, de havde lyst til – samt af folk, der gerne ville blive rige i en fart. Bogen hed “Fantasyland” – fantasilandet. Valget af Donald Trump var kulminationen på den 500-årige amerikanske rejse. I de sidste år var udviklingen taget til med internettet og sociale medier, hvor konspirationsteorier florerede og satte hyper-speed på udviklingen; I USA kan man selv bestemme hvad som er fakta, og enhver amerikaner har nu ret til selv at definere deres virkelighed.

De mennesker, som stormede Capitol forleden, lever i en verden, som de selv tror, er rigtig. På trods af, at den tydeligvis er forkert. Ligesom der er mange millioner som tror, at valget blev stjålet fra Trump af Demokraterne. På trods af, at det tydeligvis er forkert. Man kan ikke have et velfungerende demokrati, hvor en polariseret befolkning i den grad slås om sandheden, og hvor store dele af borgerne samt præsidenten tror på konspirationsteorier. Der er da også allerede startet nye konspirationsteorier om, at det rent faktisk var Antifa som stod bag indtrængningen i Kongressen.

Da Jake Angeli i bar mave, iført pelshjelm med horn ud af panden, spyd og malet i de amerikanske farver i ansigtet, dominerede Senatet under stormen på Capitol, blev fantasilandet endelig fuldkomment. 

Lyt til Kampen Om Amerika, hvor Anders Agner og Lasse Charley Pedersen dykke ned i begivenhederne

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede