Kongressen.com
Analyse Premium

Sådan bliver Bidens handelspolitik

Forventningerne og begejstringen til kommende Præsident Biden er store fra EU landenes ledere, men virksomheder bør slå koldt vand i blodet og vente tålmodigt – for handelspolitikken kommer ikke til at blive første prioritet for Joe Biden

Donald Trump pålagde som præsidenten først told på udenlandsk stål og aluminium, og derefter direkte på europæiske varer som særligt ramte danske fødevarer. Det kunne han gøre uden stemmer fra medlemmerne af Kongressen jf. sec. 232 i den amerikanske Trade Trade Expansion Act fra 1962 og sec 301 i the Trade Act fra 1974. Specielt sec. 232 giver præsidenten brede muligheder for at indføre told på varer, hvis importen af disse varer truer med at skade den nationale sikkerhed.

Biden har på samme måde som Trump magten til at ændre og fjerne toldsatserne, også hvis Demokraterne skulle tabe omvalget i Georgia. Men selvom Biden ønsker at reparere forholdet til EU-landene, så bør danske virksomheder ikke forvente, at det bliver hans første prioritet.

Americans first

Bidens politik bliver et farvel til Trumps isolationisme, og et goddag til den mere velkendte internationale amerikanske aktivisme. Biden har dog gjort det klart, at de amerikanske borgere bliver hans første prioritet, og aktivismen skal derfor bruges til at gøre livet lettere og bedre for den amerikanske borger. Det bliver således ikke et fuldkommet farvel til ”America First”.

Klima og arbejdstagerrettigheder

Biden har valgt Cecilia Rouse, Heather Boushey og Jared Bernstein som sine økonomiske rådgivere. Grundlæggende er de alle tilhængere af international handel, og de er milevidt fra Trumps protektionistiske tilgang. Vi kommer derfor til at se en mere imødekommende tilgang til frihandel, men vi er langt fra dagene med Obama administrationen og dennes ønsker om indgåelse af frihandelsaftaler som TPP og TTIP.

Hvis der bliver indgået nye handelsaftaler, vil de sandsynligvis blive baseret på frihandelsaftalen ”United States–Mexico–Canada Agreement”, hvor der blev fokuseret mere på arbejdstagerrettigheder og klima.

Forventninger til Bidens handelspolitik:

  • Ingen nye handelsaftaler før der er blevet investeret massivt i USA.
  • Lave multilaterale aftaler for at løse handelskonflikter
  • Beskyttelse af amerikanske virksomheder og arbejdstagere mod urimelig konkurrence
  • Prioritere miljø, arbejdstagerrettigheder og klimaforandringer
  • Reformere WTO
  • Forsætte den hårde linje overfor Kina

Allerede medlem? Log ind her. Har du ingen adgangskode, så klik på "glemt/mangler din adgangskode?" nedenfor:

Læs også

Dagen, hvor Washington blev Bidens

Kongressen

Schumer ny flertalsleder: Flittig og med forbindelserne i orden

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Welcome Mr. President

Mads Høeg-Mikkelsen

Trumps sidste benådninger

Emil Friis Lauszus

Fra sammenbrud til sammenhold: Bidens inspirationskilder til indsættelsestalen

Mark Herron

Bidens indsættelse skiller sig ud på mange måder, men symbolikken er stort set den samme

Mads Oddershede